原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
今時今日仲係有人覺得讀大學既意義係提升英文水平
真係好撚可卑
讀大學先決條件就係中英良好,但某啲學生中英都唔達標,冇追求知識嘅能力,反而要大學去遷就佢地水平,你話點好?
不如好似台灣啲學店咁執柒咗佢算?
咁講好老屎忽格,但見到你連可悲都唔識寫,有感而發
on9
fhfn呢啲太哲學太有深度 要用外語傾到好deep係有啲難度嘅 唔同major啲學術present
你喺連登keep住唔用AI或者翻譯工具,用英文回Post先同我講野啦

你咪證明咗英文幾叻(我當你英文5**啦)
潛意識都係用廣東話諗野同表達
我母語係廣東話,出面世界都係同local同事用廣東話,同overseas同事/業界開會先講英文
潛意識可能係中譯英,但咁樣就代表一定交流唔到?
我而家寫英文出嚟,你咪又係話我有思考時間not spontaneous enough,有咩意義呢?
勸你都係趁有時間有柒嘅機會練下英文啦
(我以前係ELTU part-time tutor入面英文口語最差嗰個,唔係完美fluent會lag機,但起碼我敢講敢試,出嚟做野就克服咗少啲疾
你仲係未明

你英文點練都唔會好似廣東話咁自然

用英文去討論fh fn個心態就由探索知識變成應付上堂或者學英文
咁就冇咗fh fn當初設計既原意

仲有我幾時講過我出嚟做野唔使講英文?
成日對鬼佬同印度人啦
返大陸讀lor
四月尾,校方高層甚至話會請 ELTU 嘅老師嚟 co-teach 第一堂FN

ELTU 啲 course 廢架 wor.... 佢地搞掂自己啲course先啦
本身社會大眾就希望大學培養到
學生能夠靈活運用雙語去解釋自己所想既能力

而依家喺到叫話有問題既學生
通常成績都係掹車邊入 英文3/4
上tutorial講野根本柒下柒下
要仔細聽加埋估先聽得明佢地講咩

對於依班受眾黎講 夾硬用英文
但又無訓練自己上堂前讀書及準備演講既能力
真係會令到佢地覺得自己學唔到野

不過希望佢地提早醒覺 唔好再比咁多藉口自己
唔好將啲手指指曬落學校到 自己努力下先
有得訓練英文就比個機會自己去學習啦
唔好成日諗住個世界要就你 同你啲淨係識講中文既老師
個世界好大 好多人中英文流利
中大依幾年收啲學生越來越高分
女拔考DSE簡入CU既人仲多過入HKU
唔好成日諗住個個都淨係識廣東話

不論係依幾年掹車邊好彩入到中大既學生
定係廿年前好彩 讀個文史哲/
pure science既中大近親繁殖博士
翻黎通識教育部做講師既人

你唔迎接時代既進步 追上人地步伐
淨係問點解要係咁 以前唔係咁
咁只會越來越廢 永遠停留係原來既階段
唔會有進步
你都係唔明個重點喺邊
你個前設係高估咗fn fh嘅目標,課程只係想啲學生識多兩篇經典,可以鳩噏吹水時都講到似層層,你嗰十零堂+1000字final paper討論到啲咩人文精神?

另一個唔成立嘅前設係大學生用母語先可以深入討論學術知識,好多人struggle講英文導致學唔到野
有心求學問嘅人首先唔會將英文當成重大障礙先
咁大個人唔識溫書prep野咩?中學都要寫book report啦,fn fh程度咪等於口頭book report
一般學生係驚柒俾人笑,一大班omate reg同一堂唔想做懶學術kam撚,或者根本冇興趣討論(我當年用中文上堂,兩班都係一半以上人唔出聲),多過語文廢到組織唔到件事出嚟
唔通上中文班就會討論到五夜講場咁咩?會唔會幻想得太美好
fn fh只係去上堂係唔會有用,並非語言障礙單一因素影響,學習過程係課程引導你自己去睇文獻,學下做大學生點樣自主學習
咪癲,我同鬼佬professor溝通無問題,上YouTube睇MIT啲course自學都聽得明,日日上Reddit吹水啲鬼佬都無話我英文差。但我自問真係唔識用英文吹哲學,咁樣就係唔達標,咁不如限住Dse英文攞5先比入大學啦。
有大學唔係用英文上?
唔怪得香港後生啲英文屎到咁
無上過大學啲英文都好過依家啲大學生
佢地成班都唔知有無喺香港讀過大學、遑論中大fnfh
香港啲大學生本身個討論意欲已經好撚低
如果嗰堂用英文嘅話情況就更差
完全唔存在英語授課會逼使學生spoken english進步呢件事
而無讀過fnfh嘅亦唔會明大家用母語討論經典嗰個氣氛係差幾遠
fn fh唔係你講緊嘅深層次哲學思想(唔好意思我唔識philo,舉唔到例)
上堂只係討論,睇完篇野,知唔知佢講緊咩,用咩論點,你同唔同意佢個觀點/處世態度
一班有10幾人逐個講下
你一定已經做到呢件事好耐,可以有咩深度呢?
如果佢高估咗fnfh個課程目標,你都低估咗語言對吸收知識嘅障礙
邊個同你講讀大學既先決條件係中英文要夠好?
日本既大學要人識中英文? 法國既大學要人識中英文?
Ielts 6.5點用英文討論1844手稿
1. 一半中文班一半英文班,想上廣東話用母語激情對話,可以reg中文,無證據顯示好多學生想reg但reg唔到中文班
2. 你唔用想英文,唔等於大部份人用唔到英文講
3. 氣氛呢啲睇你遇咩同學,呢個世界咁大,一定個個都係入中大淨係想用中文上堂架咩?但如果英文班少,都係得native speaker壟斷,一般local學生就肯定冇機會用英文講
1844 EPM嗰篇講嚟講去咪又division of labour同alienation呢啲議題,點解唔可以用6.5程度英文講
你地好奇怪,學術野一定要用academic English講得出先夠優秀同夠in depth咩?
掉返轉,用中文討論又幾有深度?咪只係vocab唔同咗,聽落pro啲
仲會拎5**嚟做standard,師兄應該就係讀緊中大覺得新arrangement唔公平既"受害人"?
唔係話冇障礙,但用英文討論效果一定打好多折咩?樓主又話廣東話講完野要用返英文寫文喎,做咩又要翻譯做英文?其實大部份人腦海入面都有英文concept架啦,點解唔可以試下講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞