原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
香港tertiary education 非不嬲MoI係英文
你咁大反應做乜
對牛彈琴
英文表達唔到咁咪讀中文班囉
總有人英文水平足夠應付學術討論

點解要廣東話討論然後英文寫paper呢?
因為中文寫作唔見得人
用你個邏輯即係迫緊學生用中文寫作,佢地寧願少寫少錯
上咗咁多ELTU course,唔覺得自己英文水平有進步過。仲要搞埋fnfh
講唔掂咪讀中文

有咩問題
重點係以前學生可以自由選擇用英文定中文寫文

佢地只需要諗邊種上堂教學語言適合自己聽同講
依家一半中文班一半英文班,又強制全中全英,逼好多讀寫能力正常但未必可以即時用英文表達自己睇法
成場一係唔出聲,一係I agree with you直到完場

剩係識改寫句子就當駁咗可能你係用英文學思辯學到咁低層次
所以咪要訓練下囉

睇下張書單,大部份都係西方經典
https://www.oge.cuhk.edu.hk/tc/learning/gef-course/ugfn1000/

就算原著唔係用英文寫,但英文相關延伸閱讀一定多過中文

同埋有中文班,自覺英文唔掂咪去中文班囉

訓乜鬼野練

呢科係通識唔係英文堂呀大哥

同埋依家個問題係中大強制英文班只可以用英文討論英文寫Term paper
唔可以廣東話對答再自由選擇用中文或者英文寫paper

好多人係英文讀寫能力ok但唔敢開口講
梁天琦讀hku講英文咪又係1999
點都冇廣東話表達咁自然流暢

你可以好似啲高層咁諗,咁咪用通識練講英文囉
但逼人用英文講最後只會令佢寧願少講少錯
英文表達唔到咁咪讀中文班囉
總有人英文水平足夠應付學術討論

點解要廣東話討論然後英文寫paper呢?
因為中文寫作唔見得人
用你個邏輯即係迫緊學生用中文寫作,佢地寧願少寫少錯
重點係以前學生可以自由選擇用英文定中文寫文

佢地只需要諗邊種上堂教學語言適合自己聽同講
依家一半中文班一半英文班,又強制全中全英,令好多讀寫能力正常但未必可以即時用英文表達既人唔敢盡情講
成場一係唔出聲,一係I agree with you直到完場

剩係識改寫句子就當駁咗可能你係用英文學思辯學到咁低層次
你呢個論點係當有學生英文差但reg唔到中文先成立
請問個前提發生咗未?
邊個低層次啲,請出招

reg唔到同讀唔嚟,係兩回事,中文班都成日dead air要點名先有人講兩句架啦,100%關語言媒介事咩?
根本fh fn唔係個個都想讀,大把人hea鳩,我先會兩科都A

可唔可以回答我,廣東話講到曉飛,但寫中文好似小學雞咁嘅人係咪主流?
ChinU仔果然特別鍾意用Chinese
就好似你咁
雖然香港嘅大學suppose 用英文教書
但中大係少有嘅好多用中文教書嘅大學
某啲科用中文學 用中文理所當然講下經
其實都幾好玩嘅

只能話教學理念一件事
大學追kpi拎funding 又第件事(國際化)

不過算9數啦
個一科半科 有咩所謂
真係唔得嘅咪等到reg中文先上囉
其實大家都係過客黎架姐
所有科用廣東話教,英文考,最好
好過聽d professor講到一舊舊
所以香港有咩可能同Singapore比。。
中文又唔夠大陸仔黎, 英文又輸。

唉香港人
其實係調返轉

所謂離地高層要解決嘅問題
唔係希望中大學生識多啲哲學經典
亦唔係令班學生更加識講廣東話

而係想學生可以用英文表達到比較高深嘅論點
「用英文去表達論點係香港社會好重要嘅技能」
講真 你用中文去講到識飛 無錯 我爽你爽 同 lecturer都爽
但回應唔到個社會需要
同埋三大入面好似得中大收英文3仔嘅人
更加應該去訓練

出到黎做野我都覺得中大啲人英文真係比較差啲
同意,中大人英文真係普遍差,可能英文好嘅人會偏向揀hku多啲
但始終個世界係唔會優待spoken English差但written English正常嘅人
語文能力不足,係學校就只係冇咁好grade啫,但長遠係事業上都好多限制,一世做港資中資公司囉
Year 1就應該要正面面對呢個現實啦
而唔係lur點解本身明明中文講就得,膠層要「迫人」用英文講,攪到佢詞不達意

再唔係,真係一世用中文,都冇問題,而家又唔係冇中文班,都仲有得選擇逃避英文架
我就唔理解樓主點解講到英文教學、討論、寫作會迫死啲學生咁
你點知所有學生都迫於無奈先揀英文班,而唔係想挑戰自己?
有冇諗過多啲local學生嘅英文班,一啲平時冇機會講英文嘅學生先可以有個場合唔怕柒出咁講野,又唔一定俾啲exchange student屈機?(以前得兩三班英文,一定係英文好勁先敢reg)
以後fn再冇啟明
中大個環境太世外桃園,以前仲有建國笑話tim

所以睇黎啲學生都係好容易留係comfort zone
其實離地嘅唔係膠層
而係部分中大學生

班膠層係反而太貼地tim啦
重申我都係鐘意母語教學
教學理念黎講係好有意思
中大的確係環境好好,非商科學生嘅競爭意識較低

fn fh而家仲係必修
如果一屆local學生入面,有超過一半都唔能夠用英文表達啲比較複雜嘅意念,一定要講廣東話
咁我覺得係要檢討收生水平多過檢討課程
好簡單,呢個po大家都用緊中文鬧交咪已經證明咗邊個語言啱大家用啲
如果science engine 真係technical communication夠
講哲學個要求高一大截
fn fh都唔會討論到咩好深層次嘅話題啦,唔係major level,肯講已經贏咗一半人
最多都係講篇文想帶出咩概念,用咗咩論據
你同唔同意呢種觀點,有咩值得借鏡

ielts speaking有6.5程度一定可以用啲唔深嘅vocab講到
始終香港社會好難有機會係10幾人面前講英文,緊張怕醜,先表現唔好
2024 年仲講入大學唔等於英文叻,依個咪就係香港既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞