原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
有邊個唔係入門course開始
FN FH就係起碼令全部人都有機會接觸同反思
你都白撚痴
乜CU仲可以reg咁多中文course㗎咩
一直以為以前劉遵義已經將所有course轉哂用英文教
你好撚井底。。。
你就係個啲中大離地撚,只係好憎中大個啲
都係中大教育下嘅產物黎嘅

而啲必修科邊有可能係中大特有,你用下腦都知無可能啦
Chicago 同 Columbia 都有core curriculum
個啲都係必修,chicago仲有8科一樣嘅必修

而啲大學通修根本就係各司各法
去體現唔同嘅教育理念

你而啲傻9其實最簡單day 1就唔好入黎中大咪得囉
又要入黎又要屌正宗又要屌又要讀
定你想賴細個唔識野比人呃入黎?
大學唔係職業培訓所而句我已經聽到厭
大學點會唔係,但我覺得大學唔單止係教hard skill,係兩面齊哂先做到leader
如果唔係由阿公出錢比錢大家讀書為乜

原本個topic 係傾通識科用唔用中文教
傾傾下又講到通識科垃圾無用
其實有而啲GE係好事黎
比個機會大家討論下了解下而啲想法
樓豬話個上堂模式同其他uge 唔同,你回應返呢點先,講咁多唔關事嘅嘢做乜

我同意係唔同啊,得呢兩科係用經典文本做骨幹,請問我講呢個咁明顯嘅事實係點樣洗緊自己腦法?
幾時講過唔練唔學英文
咁大個 ELTU 喺度教英文,而家係討論緊取消大英?
個 point 係 FNH 嘅 purpose 唔係教英文,而係等大家可以自如噉就住啲經典討論自己嘅睇法,喺呢個目的嚟講用母語唔係更好咩?
best 5 5條4 唔係20分咩
英文唔叻就無必要學好
十足十大陸留學生咁
again,幾時有人講過冇必要學好?
平時d人問你食咗飯未
你係咪會叫佢問你老母嘅on9仔
2024年,香港學生仲會有逃避英文既問題真係好難搞
唔係講學唔學好,係原來二十年以來,主流學生唔想學英文既問題都冇點改善
真心唔明點解要咁局限自己
好多 course purpose 唔係教英文都係用英文交流
我唔知你讀咩major啦
好多course 都唔止得香港人讀
用英文交流係必須既訓練
一般人(國際上)expect 大學生起碼都用到英文同同行交流學術資訊

既然係睇英文文本 用英文交流有咩問題?
如果你個course 有鬼仔鬼妹讀 局住要講英文 你會唔會覺得呢班人窒礙左你表達自己睇法?
//好多course 都唔止得香港人讀
用英文交流係必須既訓練
一般人(國際上)expect 大學生起碼都用到英文同同行交流學術資訊//

完全同意,噉既然好多 course 都係噉,將 FNH 都變成噉嘅必要性喺邊度?
Liberal studies 不嬲可以用英文教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞