原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
大學啲管理層大部分 都係垃圾嚟㗎啦
出到去完全唔識嘢完全搵唔到錢
又唔教書成世人都係玩啲政策
以為好聰明 都唔係為學生嘅
其實討論重心係用母語討論問題
從而帶出個大學應該要有嘅討論氣氛

所以教育理念係精英教育(香港人眼中嘅精英係英文好勁,用黎同世界各地做生意)
就應該要enforc英文
專才培訓就擺埋係一二面先

但調轉,如果教育理念係推廣「專科,全人發展」發展
就應該用母語而啲最舒服嘅語言,去了解同討論例如哲學,培養「討論氣氛」,高深知識更加係應該討論研究出黎
外國課堂討論氣氛好好,除左因為人地真係由細支持你表達你嘅想法
亦因為英文係人地嘅母語

我只能話,生在香港,做本地科研做學術係講經架啦
吓 我HKU喎
我真係完全唔明你講緊乜
大學入面咁多國際生,官方教學語言是英文,點樣用中文教書?
所以咪證明左你好主觀咁用自己而家既處境黎諗野。英文係通往世界知識既工具黎,好多advance既文獻,論文,係用英文寫,而世界學科界最top果班人都係集中響英語世界。你有冇問過啲學生有咩意見?老實講除左工業革命,馬克斯主義果幾章,其他果啲乜鳩孔子、odyssey我真係完全冇興趣睇同討論。原post果位教師似乎係將自己對學習理念既執着凌駕於學生既學習意願。大學本身就係比學生自由選科去學想學既野,呢啲所謂「core」本身對學生又有冇意義?又例如必修既中文科,讀到大學仲係到玩2分鐘即場爆肚鳩up,同埋寫埋啲濕鳩描寫文,又有意義咩?既然本身呢啲「必修」科都已經唔係每個學生都有心情去讀,咁佢係唔係用英文教,定係用中文教,又有乜野分別?
你問樓主
你自己都勁主觀
你自己冇興趣睇某啲Topic就覺得冇用唔應該教係你既問題

香港要用英文
我用中文讀fh fn唔影響我出嚟返工對鬼佬
更加唔好講就算fh fn用英文討論我英文都唔會好咗
兩樣野根本無關係
我鳩知我jupas
證明你唔明我講緊乜野
本身用英文教呢件事受唔受應該係由學生決定,佢地受既話有乜野問題?我帶出我既例子就係要指出一樣野,唔係每個學生都care啲所謂必修科係做緊乜,因為呢啲根本本身已經唔係佢地自己想讀既野黎,係被逼要讀
其實討論哲學通識時事議題啲嘢呢用外語可能好過用母語
用英文你先抽離到個中文文化context同埋conventional thinking
比較上持平少少
討論哲學野用希臘話討論?
你個學位買返嚟?
英文討論都驚
因為喺好多學生既角度
最好唔使辛苦考公開試就入到心儀既大學
最好乜都唔使讀,坐四年就拎到張大學沙紙

所以教育好難剩係考慮「學生既意願」
佢地想點就點即係乜都唔使學

教育有啲地方要過來人、或者落場教嗰班先會有比較全面既睇法
知點樣教學生可以行少好多冤枉路

唔同既係
教嗰班就係留意到強制全英制度底下,好多學生討論嗰班雖然英文讀寫聽都冇問題
但比較難用英文表達一啲高深少少既思維同睇法,最後令上堂討論變得單向,變到好似DSE口試咁大家做場戲
咁咪有違當初設計fh fn既原意囉

呢個post都唔知有幾多次你呢類回覆
師兄講得幾好
critical thinking本身就冇分語言
而最好嘅討論環境就係每個人都可以用佢地最舒服嘅語言嚟表達
語言嘅proficiency唔應該成為佢表達想法上嘅障礙
無論你讀咗幾多年英文都好 英文始終唔係你母語 喺表達能力上或多或少都會有分別
更何況而家討論嘅唔係日常英語 有啲專門嘅英文terms就算係native speaker都未必exactly知係點解
咁點解要將通識堂變做學英文而唔係訓練思維?
有無諗過大學高層根本唔覺得依兩科野有幾訓練思維

上千年至近百年黎嘅經典
只用13個禮拜嚟讀嗰十幾篇文
其實都係走馬看花了解吓個概念㗎咋
既然都係走馬看花既話
順便拎啲時間嚟學吓英文咪仲好

唔好諗到有幾訓練思維有幾啟蒙啦
老實對於好多文科仔嚟講 依科嘢,簡直垃撚圾
對理科人嚟講fh咪有用
對文科人嚟講fn咪有用

改變下睇野角度
呢個世界唔係只有major
睇下中大點sell自己嘅course
或者係中大點定義自己嘅大學特色

我覺得而啲大學通識科係代表緊間大學
真係間間都唔同,但又個個都要讀

而兩科 再加埋abcd全部都可以用中文讀哂佢
其實根本就係想營造以中文 / 母語嘅教學環境
歷史源由,以前大學考試 hku係得英文 / cu係中文

所以到底應該跟哂所謂世界潮流,香港核心,追kpi
定繼續保留返原本嘅特色
雖然我覺得中大啲人英文真係屎啲
但照計咁嘅training 之下
中大嘅人應該更加熱愛討論/關心社會/諗多啲離地嘅野(我sample size唔大,但其他大學嘅人係少啲而啲情懷,同樣中大啲人咪比人笑離地)

各有各好啦,就業市場上一定係差過其他兩大
但咁樣又係學者 / 思潮嘅發源地
去到而個位,真係大學教育理念嘅衝突
你讀得三大Hku cu ust
都係想入大公司出嚟搵份好工
大公司/好公根本全部都係用英文為主
出嚟做多幾年嘢就知英文有幾重要
中文 (至少DSE課程教既) 完全冇撚用
了解中大成立歷史咪知咩事

成陣儒毒臭除
仲要係三大
本身大部份人都係英文lv 5以上架啦
唔知點解中大特別多呢啲獨醒kam撚
可能中大生活真係太安逸
其實全世界無一間叻既大學會拎所謂通識科黎打飛機
亦無一間大學係要逼啲人讀咁fh fn依類common core

我唔見得其他外國大學啲學生
會唔熱愛討論社會/關心社會/諗好多離地既野
反之我覺得中大依啲所謂fh fn傳統
又或者點解成日都要陳義到咁高層次
其實只係為左保住自己啲PhD畢業生既就業機會
畢竟依啲野讀完 喺全世界其實都唔受歡迎
簡單啲講就係無市場
真係讀完咁有用既話就唔洗留喺中大教GE啦

Even Harvard同Yale果啲GE都係類近於ugeabcd模式
我覺得依一種做法就make sense好多
由major要讀72credits先可以declare
已經覺得中大真係浪費左好多人既青春
垃圾學校有咩好討論
中大係咪請番最多local phd 做lecturer/Professor嘅大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞