原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
是但啦口水野垃圾科
傻仔.
香港人嘈交三句唔埋就屌人老母
用英文講道理 加返少少生活態度
我愛啟明
其實有乜問題,平時上tutorial 都係英文啦
中國人地方嘅新界大學用英文?
啲on9仔先會日日喺到J fhfn
讀到大學竟然覺得用英文討論有困難
證明你唔明個問題喺邊

先唔講入到大學唔等於英文叻

就算英文稍微好少少, Lv4/5以上
佢講英文都一定唔會有廣東話咁自然

FH FN其中一個重點係透過討論了解大家對文本既理解同睇法

強制用英文討論係窒礙交流
讀到大學竟然覺得用英文討論有困難
所以咪要訓練下囉

睇下張書單,大部份都係西方經典
https://www.oge.cuhk.edu.hk/tc/learning/gef-course/ugfn1000/

就算原著唔係用英文寫,但英文相關延伸閱讀一定多過中文

同埋有中文班,自覺英文唔掂咪去中文班囉

訓乜鬼野練

呢科係通識唔係英文堂呀大哥

同埋依家個問題係中大強制英文班只可以用英文討論英文寫Term paper
唔可以廣東話對答再自由選擇用中文或者英文寫paper

好多人係英文讀寫能力ok但唔敢開口講
梁天琦讀hku講英文咪又係1999
點都冇廣東話表達咁自然流暢

你可以好似啲高層咁諗,咁咪用通識練講英文囉
但逼人用英文講最後只會令佢寧願少講少錯
仲有樣野想講

fh fn既閱讀教材不嬲都係有原文就盡跟原文

儒釋道用中文,Odyssey同The Symposium係英文

問題係講嗰Part

證明你唔明個問題喺邊
HKU用咩文?
所以我一直都話,一日唔取消英文法定語文地位,香港一日都唔算真正屬於香港人(預左腐皮到地核)
去外國
HKU冇好似中大fh fn嗰種強調要上堂討論甚至辯論既cc

除咗中大,其餘大學既大通都係講師講完就自閉寫Paper
最多有presentation,但都唔會即時對答
中大太多垃圾科,搞到chur撚到癲
唔認同
香港仍然應該雙語並用

只係中大FH FN係強調學生睇完經典之後,結合自己經驗,再分享自己既睇法,例如認唔認同aristotle對Happiness既解讀

寫文當然中英文都可以
但如果強制用英文講只會令學生少講少錯
唔敢盡情表達自己睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞