有冇人覺得讀大學根本冇用

48 回覆
9 Like 123 Dislike
我唔讀大學,除咗因為我唔識/鍾意讀書DSE9分。最根本原因係我識嘅人冇一個係因為大學生身份而成為人生贏家。
冇一個係因為大學所以搵到人生意義/興趣、得到一種自己理解事物嘅方式、有自己一套待人之道、賺到好多錢。
小學同中學不斷逃學,因為逃學,我睇咗好多書同演講,慢慢建構世界觀。小學我已經知自己唔會讀大學,但中學令我對教育,返學呢件事好反感。小學老師對我好好,我到而家都非常感激佢哋。中學老師冇話對我特別差啦,但喺佢哋身上我感受唔到佢哋對教學嘅熱誠,佢哋係返工,我明白中學嘅壓力肯定大啲,青年都比較反叛。但令人感到心寒嘅係「現實」呢個概念無處不在,而中學生嘅「現實」就係大學,老師攞大學不斷壓學生嘅思維。作為中學生嘅我睇到嘅「現實」係,嗰班學士畢業碩士畢業嘅老師嘅人生都唔見得有幾一帆風順,卻同我哋講讀咗大學人生會順風順水,會見識到大千世界,會有份好工。
你既sample size 太細,讀咗大學唔一定順風順水
人生經歷波折幾乎係一定
但讀完大學會多啲選擇
按比例來講,唔講個別例子
大學生搵到好工既比例係多啲
你講得啱!
起底上一頁
你說得對!
咁係你圈子問題
你們說的都對
讀大學有冇用因人而異, 但心理負擔大左就真. 搵工唔會敢搵藍領. 老母一句讀完大學去做地盤工人? 真係幾難受.

反而讀少啲書做邊一行邊一個位都唔會有人比說話你聽
讀大學純粹係多個選擇同入場卷
好多時做上去高層,你無Degree邊個升你
有得讀梗係趁後生讀
識人好過識字
不過你上到位都係要補返個degree/master
如果唔係點解d人要買外國野雞大學既cert
你說得對

利申:first hon 月入3球
真係,讀大學根本冇用 曬錢又曬時間浪費生命
讀完又點 人工又低
傻閪先走去咁辛苦讀大學
蘇軾:人生識字憂患始
讀書只係一條比較快而相對地穩陣嘅路

從來只係聽過人講唔讀書嘅好處,但未聽過人講讀書嘅壞處
睇你讀大學係想點
如果話想發達既話
的確唔關讀唔讀大學事
讀大學係識人,唔係拎證書
好似番教會咁,唔同嘅係大學要交十幾萬入場費去篩走d廢老
又抄threads
讀大學不嬲無用 越高學歷越高分低能
你同佢講sample sizes佢都唔知學左未
你當年中六已經識到好多成功既人 參考左佢地既人生而決定唔讀大學

你唔讀大學最根本既原因係因為你讀唔到大學 唔係咩身邊成功既人都冇讀大學

自問如果冇讀大學 依家應該排緊公屋
擾敵post黎嫁
真係當樓主on9唔讀大學咩
..
我偶像中學畢業都有錢過我啦
講真讀書無撚用的
我偶像讀到一半quit都有錢9成人 佢個團今年畢業嗰個反而冇job
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞