香港有咩專業係難考?

368 回覆
3 Like 14 Dislike
做QS連相關HD/Degree都唔需要囉, 本地firm你肯交CV,正正常常佢地都會比你試下做,係無門檻可言
廢柴唔想考牌+孭飛
搵22夠供樓+玩攝音26啦
其實ok

QS無牌要50k到老好閒

真正考牌有用係40歲打後揸住70-80k
仍有升值空間
見啲hea director都揸到百萬年薪退休
入得專科就係鬥ceiling
要揸住發唔到達嘅人工過世好易就得
教車師父?
很好....你很腦殘嗎....敢這樣講SOA.......我死也不會放過你。我給你兩個選擇。
1:我把你送去給鬼灯
2:你給我做好心理準備...因為死亡已經降臨在你身邊了。
你逼我的,聖使之裝:裝備:聖冥靈武:真-聖星夜嵐靈刀、真-星夜慄凜靈刀
你給我受死吧:雙刀絕技:奧義,滅靈,賦予亡者戰魂力量,星夜冥靈閃-一式、奧義,聖靈,賦予王者戰魂力量,星夜聖靈閃-二式
要是敢在這裡再說一次反SOA,你就別怪我不客氣了
巴打你本身係aa狗定保險狗
其實都係睇你份人有幾想做

Interview得好嘅好過班THEI班垃圾出嚟
近呢幾年好多THEI畢業生浮面
工作能力 理解能力都好明顯差一皮

QS確實係低門檻入行
考HKIS 最差做10年不相關degree一樣可以考同叉

Degree+考牌係入場劵做人上人
可以上位做高層
白紙入行做只係幫手做垃圾工具人 度數打下電話咁

我諗差價兩者ceiling都可能差50k up
佢地一個拎白紙入行同QS頂流比較
個base都唔同
教車師父算唔算?
人人都係由低做起入行..邊洗10年先考牌呀。
你話做垃圾工具人,度數打下電話。做工程QS喎,做到幾大都係做呢啲野,唔做慣度數連牌都唔洗諗住考到。 唔好諗住大學畢業就比你run project, 實際呢行就係一路做donkey works慢慢累積合約知識再爬去contract administration。
殘體字都夠薑打真係證明啲soa撚係低級啲
唔該咪同我呢啲皇家級精英講野
明明全世界工程都係專業野
係香港班撚屌玩到似業餘,同埋似馬戲團

我外國做過野個生態完全唔同
人地每條數,每個design option都問到好深入
香港就不求甚解tender 數料啫以前點做咪copy and paste
做個BIM model 都係流既,外國起碼80-90%夾好
考牌靠關係,入埋曬啲on9 刷鞋會
學術好少少嗰班入曬政府兩電一鐵,毫無前線經驗

考到牌=入到好馬房,唔等於有technical skills
呢個就係香港工程界現實
原來會計師咁多
專業喎
佐級警察乜都要識少少
真係邊忽專
依家呢行都無要求你去讀過啲書再黎過,白紙都得仲想點呀? 咁讀佢本科有優勢就一家㗎啦 唔通人地捱4年攞個大學學位,你去讀BBA溝女上莊又同一條起跑線咩,人工睇齊就真係唔公道。
何況大學學果啲所謂con tech, 喺地盤真係同皮毛無分別,依家嘅QS完全唔落地盤,件野點起出黎都唔知㗎。
的士

DC9 拎咗個6號牌好似難過讀PhD笑Uber
幫桐人打飛機就有你份 死gay佬
事實係做一年內已經一個人對client run project啦

我入行第3個月連TQ都未知係咩
已經一個人做單千萬左右嘅tender
仲連arch圖都無睇過就度數 度小左好多野
累金門蝕左過百萬

我以前未考到牌兩年經都已經一個人對人地阿姐EM嚟
Commercial settlement都係我揸住我報個budget話事
基本上無大佬一齊做 都係report兩句 掛名作用居多
當時2年幾3年考到牌轉工
我手頭已經渣住15單contract
有大單resi 都有堆細嘅去run
師兄做MC 一定做得好撚c伏先講得出呢堆野

Btw做幾年去到client已經唔洗度數
日日屌舊公司出下火咁又一日
叫下家搞掂曬就得

渣BBA degree唔係要十年先可以行scheme?
唔用外國牌轉香車牌
HKIE玩鳩你十年八年
一定係最難考

其他牌努力讀書,五年内乜都得
HKIE牌係五年都未入到門口
單單係律師+大律師都多過醫生啦 全部
你知唔知25年前hku civil收分仲高過 dental㗎on9仔
唔使拗
我而家湊緊一個讀hr出身嘅做咗幾年hr轉入consultant做底層aq
我喺業主做冇諗過連點解payment係cumulative上用this減previous都要同佢解一次
出site睇payment要brief返佢要睇啲咩
去到件野要教書咁教
contract入面咩係for reference only點解not form part of contract又要解
完全係考返我自己concept清唔清
對白紙嚟講只係拎到返工
但係落手做又另一回事
請你比啲尊重 正名番 人地叫地產經紀師

地產師 低賤好多 要求地產經紀師幫佢出售公司資產

寄人籬下的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞