香港有咩專業係難考?

368 回覆
3 Like 14 Dislike
每年八大幾多出工程學位?
又出幾多個醫生學位呀?
考牌係難嫁啦
如果係讀完書包有牌 就唔會咁多人 degree畢到業
唔同難度
7. 工程師註冊流程(極簡版)

1. 完成HKIE認可工程學位
2. 畢業後參加HKIE scheme A program 並取得四年經驗
3. 考取professional engineer (MHKIE)或Chartered engineer (CEng)資格
4. 取得資格後 有一年本地經驗
5. 向ERB提交申請表同相關文件。
6. ERB會審核你嘅資料,可能仲要再考試
7. 通過審核同考試後,ERB會頒發RPE(註冊專業工程師)資格

Total 過七關 唔易
不過 淨係第一步
Hkie 個Scheme A 近乎保證你 做工程trainee 都有24k 收入
Science 點比
所以奉陪上連登的各位
想做專業人士, 千祈咪去讀工程,
即係完成課程, 能成為專業人士, 都係萬中無一
唔小心讀緊讀完工程果班, 趁後生諗定轉行
唔好向諗住行工程依條死路
真係
揀專業 唔好淨係睇人地搵幾錢

一定要有興趣 有心做 肯博肯捱
因為專業 就係人地信你學識 經驗
你有真係有solid 專業學識 經驗
咁先有回報
全世界都係咁
唔好講生仔咁遠 日本韓國搵唔到好工
刷首抽啦

父母嘅背景對小朋友前途影響係最大

替窮人家庭小朋友難過
係有啲數據 但係都少少廢囉
測量師有六個界別喎
分界別個list 長到飛起
冇人想睇啦

護士又分三個
專科醫生又分n個
工程師又分n個
中醫
外賣師呢?
要考26牌喎
根本就冇食神。或者人人都係食神。老豆老母、阿哥細佬、條仔條女,只要用心,人人都可以係食神。
保險
保安
平安卡
唔係讀工程就要考牌先有野撈

驗焊
的士師呢?
咁就不如唔好讀工程
依萬6個醫生既人工多過依個list其他專業所有人加埋

好多工程企業就算去到Chief/Principal都無乜幾多個係要持牌要返到工
唔係construction/facility electrical related, who cares 你有無牌
然後考完都係搵4xk
scam A trainee有24K?
香港有咩專業係難考?
https://lih.kg/bKHtGRV
得4xK 咁少?
搞9年喎
QS無牌搵3-4萬都唔難

地盤清潔工都可以叫自己環境工程師
我android俠root 下機都電子工程師
咪傻啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞