香港有咩專業係難考?

368 回覆
3 Like 14 Dislike
依家Thei都有 landscape architect 課程
不如講下有咩專業資格係易考?

(唔係保安牌、的士牌……呢啲)
其實工程果部分應該計漏好多人用RPE個數字會低估左
at least civil呢個大stream嘅公司都仍然認可外國牌係equivalent緊香港個牌,純粹係上唔到Board做RPE
但唔洗RPE都可以考政府做E Grade,私人firm拎考牌人工
以致於香港有部分人係考左外國牌之後唔考HKIE唔拎RPE
我果屆既同學超過7成都仍然未去RRA拎番個香港牌

如果專業人士定義只係講考到牌而且係擁有緊果個階層收入的話
工程師應該計少左好多人
如果用外國牌RRA,洗唔洗再面試?
物管師仲少人過醫生
精算冇big4 audit 咁辛苦啦
廣州中醫藥大學每年收一堆12分DSE 加asso Cgpa 2.0上去讀,你諗啦
有可能要,有可能唔要
所以普遍都會等兩三年儲下CV先再嘗試RRA去減低面試既機會
又要入房比人審犯咁都幾難頂,仲要係香港果堆考官
個人覺得佢地比較subjective
唔入流
Exactly 識個10分上去讀 香港起碼都28起跳
門檻太低 係香港出黎掛牌,都要睇下佢寫咩大學畢業
啲人去拎醫生紙理得佢邊間
仲有堆揸外國牌 要好多stream加埋先知總數大約幾多
有d淨係寫LMCHK連英美澳大學都唔寫就知咩事啦
香港揸ICE IET IMechE IStructE CIBSE IHT既人肯定多過HKIE
工程大把人有牌
其實做得工程師 做4-5年 正正常常既都有牌啦
連登駁咀師
咪係
係咪俗稱帶水
聽閒係幾好搵 但實情唔知
bim manager + hkie eng牌
用"審犯"形容得幾貼切
大把人淨得 CEng 無 MHKIE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞