香港有咩專業係難考?

368 回覆
3 Like 14 Dislike
得罪講句,manager 600-900k, 3-6個月bonus,真係是但一間HF/AM 嘅middle to back office 都比緊呢條數FO fresh grad已經唔只係呢粒數
分別係MO/BO乜牌都唔洗,精算考幾十張牌。 不過MO易比人炒,精算相對又安全好多。但都係唔抵玩
屋邨家庭醫生密啲手都應該過200萬
笑死普通律師邊有得鬥
一個頂3x個藥劑師
電牌都愈黎愈難拎
少唔代表難
外賣師
香港醫生獨大食埋藥劑師嗰份幾十年啦
睇病係佢,賣藥都係佢
只係大家習以為常,覺得無問題;
事實上外國睇完GP 仲要去藥房執藥
起碼藥劑師都有啖飯食吓

全世界應該無地方做醫生net income會多得過香港。
聽聞要千六,無錢借咪得
其實目標係做專業人士嘅人,本身都唔會揀讀工程啦
除非冇得揀ja
我咪講咗安全好多係優點,但同時都搵少好多
精算人工只係ib MO級數,但相對難考到傻。同FO比簡直天同地

不過而家就快冇呢支歌仔唱,乜都move去sg, hk ibank,am,hf已經進入寒冬,諗起都可憐。其他行業濟後,遲早保險都一齊收皮
政府請園境師月薪6萬起 全港得300人註冊 考牌過3關需時9年

9年wo剩係時間成本都輸曬
班廢柴自己渣又話懷才不遇
瀨完老母瀨地硬
成日想出世就一步登天
都係果句少唔代表難,你試下間間大學開一科d supply多到好似engine咁睇下仲係咪得300個
精算>>>>>>>>>>ib MO啦
安全>>>>>>>考試嘅efforts
香港通常俾archi 做埋
難考到傻
其實都係毅力問題 每日返完工會唔會溫書
香港藥劑師人工唔算低
係功能發揮唔到
澳洲做到狗咁抖得少少
唔太好笑咋喎ching
重型貨車算唔算?
好似拖頭仲高合格率
講緊人工喎,但上面人工假先 ib MO VP 600-1200k,快嘅30前都做到。精算我唔熟,要做幾耐先去到?
當然MO機會少好多,精算當然>>>>>>MO呢點冇需要講,絕對同意。同時精算都肯定<<<<<< ib FO
我想講只係努力同人工唔合比例

置於安全我從來冇否定過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞