BSE撚入,AE同Technician邊個好啲?

21 回覆
2 Like 21 Dislike
小弟讀緊ive bse hd sem3,join咗個1+2職學計劃(半工讀做technician兩年),人工方面睇過下都有$17000-$18000,有啲就話可以上$20000,i大同政府會有津貼大概每個月4000零蚊,咁計落每個月都$22000了
另外都想問宜家hd AE行情係點?

想問下我應該點揀,
去1+2 做technician
繼續正常讀畢業做個AE仔
AE起碼都degree
HD AE 係得d 19 細公司有

而家大學生通街走
HD係得tech
咁係咪得hd去做technician好過做19 AE,起碼人工高少少好似冇咁多嘢煩
我都係IVE BSE HD出身,之後再讀BS top up degree。讀完去左Sub仔行Scheme A,做左4年而家都有40K。AE同technician都係睇自己鍾意做咩多。
4年40k好唔錯喎,冇啲人講得咁差
遇到個好大佬,正常冇咁高。
唔想對人,唔想開口講野,唔想比人開會屌就tech
technician 要落手落腳, AE 仔可能都要, 不過過三兩年坐正 E, 洗閪你落手落腳咩. 點9個 technician 就有份.
做到E, 開會最少你有份講下嘢, TECHNICIAN 比人睇少, 老粗黎架炸.
頭一兩年搵少2-4萬, 濕濕碎啦.
入行咪知囉清
oic,你啱
有咩位介紹?
工程師😻
4年40k
BSE嚟講真係人中之龍
勁到
依家有料人確實係快升上位,自己有冇料自己知啦
你哋吹到冇可能咁
現實係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞