(警世)DSE 失去的一代

29 回覆
14 Like 26 Dislike
每一代都係咁, 不過少子化後比較明顯咗
咁冇計,別人就是別人,做自己就得,佢入神科係有強大支援,佢嘅強係捧出黎,你嘅強係獅子王深谷練番黎,完全係兩回事
每年同各位講下真相
你再強唔夠人哋 bring business
條路自己揀 一開始讀醫更稱心
每年警世
點解少子化後 比較會明顯左??
根本不嬲都係,識人好過識字,而家唔淨止係識,直頭有血緣關係既都一車車
你乜都無既話,唔係唔會成功,條起跑線再後多兩個圈囉
謝謝指教,呢招掂喎
都係果句,你嘅強係硬拼番黎,點同果啲裙腳仔,一撞就散
你架車耐力同持久力一定比佢地父幹嘅強

同玩4驅車一樣,唔係將最貴零件擺晒落去就得,随時彎都唔識轉,一定要零件互相磨合先得
咁你嘅目標係咩事
想砌贏全世界?想成個世界圍住你轉?
你以為你既強係硬拼返黎....
人地富二/三代仲硬拼得勁過你
一出世就用高standard去學習同交流,去到尾段都係企係高位擴闊眼界

普通人呢?
用三流眼光去學習同訓練,中段打敗一班普通人,去到尾位終於爬到入高位
不論眼界,談吐,學識,都輸人一節

唔好諗住人地/你 叻過 你/人地,
人地性格唔差既話,根本唔care你本身由咩層次出身,
只有 有價值 & 無價值

真係爬到上去神科既人
我都比個建議你︰
上到岸,就轉變自己心態同眼界,唔好諗住高人一等/次人一等
盡量同佢地交流接觸,提升下自己層次
你地變成白手興家既一群,到最後都係晉升新中產

窮人之所以窮,窮在眼界同資源缺乏,
無能力無意願提供(或者錯方向)更多資源比下一代。

世界統治階層好少會出現新興家族,好多都係一代傳一代,只有世界大亂果時用武力先會晉升(唔好發夢做到朱元章呢類)
目前你既身份係普通平民(中產都算不上),先提升你自己層次去到中產先講,可能你去到中年有機會發大黎做再升多層變富翁
[饑民->貧民->平民->有錢平民->偽中產->中產->中產(高層)->富翁(普通公司老闆)->上市公司/隱形老闆-> 新興家族(富甲一方) ->老牌家族(富可敵國)]

老牌家族︰拜登/克林頓之類
新興家族︰李嘉誠之類 (有能力傳承,但家族人數不足)
老闆級︰馬雲(無法傳承,已敗走),Elon musk(好似想大量增加下一代)
等如古代一個concept: 九代單傳
問題係,嗰啲油水職位,根本就唔需要神人才做到,無嘢需要撞,所以佢哋唔會散
金融已經係一個唔好嘅例子
因為窮人生仔正仆街
同意
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞