[勸世文] 如果你抱住搵食科既心態去讀CS同IT,不如乖乖地去讀醫療科或者傳統工程罷啦

144 回覆
207 Like 21 Dislike
咁有啲咩computational theory 係要識
Turing halting problem呀,Big-O呀,P=NP呀,space-time trade-off呀。要計數就好難,但係D concept好簡單易明。識就識,唔識就識嘅野。
咁真係反工個陣使唔使計數
睇番佢地以前整啲table就知咩料,以前邊有咁多要求。
一間公司入面,一定要有人識計數,architect或者principle

其他落手落腳做D人,唔洗自己計,但要睇得明architect 寫乜
醫療新極會唔會每個星期每種tech都有突破發展呀?
IT係學完一樣野你下年甚至幾個月後就可以fade out
會意下人地講乜, 唔係話你醫療完全冇進步過呀
樓主咪就係勸d冇heart放諸世界去進步嘅人唔好當IT好似三寶果種搵食科
所以讀IVE CEE易升U出路闊,係因為可以任報大學engine同IT既科。

兩條Path根本唔同

醫療個堆明顯高啲
How about major cs + minor ee, o唔ok
你純粹掛個ee minor名都ok既

最大問題係依家CS課程冇咗啲深入少少既Complex Variables同Differential Equation

你就算Minor ee,應該只能夠讀啲Basic ee Course

ie ce會讀上面堆數再加Foundation版本既Discrete math
Infra都係咁

勁多呢啲「你唔係要我睇Command呀嘛」既老patpat
其實香港呢類專科會hit不外乎幾個理由:

1. 政府唔會睇住你死,如果連政府project都冇辦法keep住有,即係代表香港整體都唔掂
2. 其中某部份嘅科出嚟嘅人工有政府價包底,人工低極都有個譜
3. 技術更替慢,就算要都要經過N重審批,再逼到成行都要硬性跟住用,which means至少冇返十年八年都未必推得郁,業內可以一句time proven就收你皮
4. 極度localised,有護城河,首先要你考香港qualifications(軟性or硬性path),有quali之後又要睇係咪culturally fit到香港嗰套先會正式長請

好多行內連登仔把口就屌,實際咪又係睇中以上4點先揀localised專科

IT本身就係globalised + 運動員性質嘅行業(你做政府/公營機構另計)
同localised專科有護城河呀,政府墊住嘅性質完全唔同
安安份份 無咩過人之處做醫護真係best choice
移民又得
係到做一世都得
我學校IT 同事就係讀呢間topup 畢業,垃圾都飛起,一樣電腦知識都唔識,好似冇讀過電腦咁。你話讀1年可以學到啲乜嘢?
都同你做到同事
急請人,東X請條垃圾返黎,真係開善堂
btw cee呢科係computer engineering工程科
主要係玩stem 唔係IT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞