[勸世文] 如果你抱住搵食科既心態去讀CS同IT,不如乖乖地去讀醫療科或者傳統工程罷啦

144 回覆
207 Like 21 Dislike
其實姐係BBA 不過係毒撚版既BBA
做過IT就知依個industry 好撚唔保障個人日後生活
上吓cs61a睇吓仲有冇興趣先啦
唔好講HD啦,Degree有邊間好?
間間都差唔多

泛用性嚟講UG讀CPEG同IE係最理想

之後MSc補返CS或者ee其中一邊都得
樓主即係你都認同讀IoT都好過IT?
另外想請教埋Shape既Top Up好唔好?
識人做黃牛 演唱會 玩具
月入過十萬
唔一定要打工既
讀嚟講CE/IE係最好
齋讀IoT就略嫌有啲窄

至於Top Up
你本身係HD?

Shape我就唔知,唔敢答你

叫咖啡Sir介紹好過
我今年EE PT HD final year,依家做緊FYP
睇過THEI好貴,仲要再讀四年
應該會揀Shape,拿拿臨磨利把刀出去闖
呢點我認同

不過連登仔太執著一定要大學餵佢四年然後就出嚟搵錢
冇大學呢個職訓局佢地應該個個拎傷殘津貼
大電性質同IT電子好唔同
咖啡Sir未必答到你

你係想做返大電定轉行先?
有冇報速大?
轉行,想入地盤做IoT野
你係咪真係做呢行?
經驗多係學新野學得好快,除非你係香港果班老屎忽,仲用緊java 11,c++ 11 果啲
所以hd黎講最穩陣都係讀cee 起碼軟硬件雙修先
睇自己興趣ug再揀cs ce ee ie
認同

諗清楚自己想行咩路再入去刷GPA

Jupas我仍然推薦CPEG同IE
我自己冇點睇興趣,係為搵食
報左Shape呢科,已收到Conditional Offer
java 11都老屎忽?
如果講搵食
首先就唔可以好似啲三姑六婆咁簡單講做IT
IT 行頭好闊
至少要知想做乜先知範嘢適唔適合自己

=== ===
用software engineering 角度畀意見的話
degree 當然係入場券
但個course 學乜其實唔多重要
反正真係出到嚟做都係要按需要再去學

真正嘅ability 我會話係分析力、集中力、邏輯性、持續學習能力、同自我約束嘅紀律性
呢啲先係可以做好事情嘅基本要求

當然
呢個世界上係有好多人又廢又收得多人工
但就唔係呢個討論範圍啦
個網唔見有Syll.
可唔可以Share望下?

我暫時用MU嗰個Syll分析下
內容上CEE/ECE本質就係IE

同Electonic既關係可能同Electrical差唔多
叫做學下Circuit學下Signal Processing

Top up我唔熟,但內容係可

剩係Infra同Development都有排分

依家仲要有DevOps或者DevSecOps大雜匯
我有google呀但唔知course list喺邊

不過CEE/ECE/IE呢啲Degree都足夠你行IT同IoT呢啲行業
讀6科就拎到degree 入面得2科要考試
八萬幾 符合條件可以claim持續進修基金$25000

所以話讀ive cee係包生仔拎埋degree
佢收得好埋,我都搵唔到
不過grad左HD都會讀,學費都係八萬幾蚊
純講Degree牌頭ECE同CEE係Ok

不過想問你有冇玩過IoT?

可以開啲online IoT Platform同淘啲ESP32玩下
可以試玩TTN或者Thingsboard
再頹啲連Hardware都唔想買就Wokwi

我讀書嗰陣都叫掂過下IOT

識答一定答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞