[勸世文] 如果你抱住搵食科既心態去讀CS同IT,不如乖乖地去讀醫療科或者傳統工程罷啦

144 回覆
207 Like 21 Dislike
政府一樣有億億聲判出去嘅it project
早幾年轉個exchange 都用咗2億幾
細有細做 大有大做
如果已經讀緊it點算
講外國有鬼用

我夠識IC fabrication同Circuit Design
喺香港咪又係要轉行
我只係講IT行業同建造工程同醫療科先天上既分別啫
呢個Post唔係話讀IT乞食,只係想講IT條路冇後者咁順咁平坦
搵幾多真係好靠你自己發揮

你要入AP2穩定上都得既
醫療技術係有進步,建築技術係有進步
要去到應用或者併入現有程序個Period係勁長
你返工一樣係咁做

但IT係講緊一樣新野出,可以快到兩、三個禮拜就出到個新Product賣街
讀電腦留係香港有鬼用咩。

讀電腦己經係最容易搵工移民的科目。
你真係好離地

點可以Assume大部分人都會出國發展
我那堆中學同學當中,當年大學讀電腦的人,全部都已經移民外國,包括我自己。

大部份香港人不會出國,但大部份讀電腦的香港人,尤其是成績好最有能力那班人,最終都係出國。
揀科時唔知咁大獲,周圍仲好好景
讀讀下好唔對路
又栽員潮又ai
而家好迷茫
我再次強調呢個Post唔係講IT乞食或者被AI取代淘汰blablablar

相反我覺得IT行業個Pool好大
點都搵到你位置,實有工開
最重要係IT落手好玩
有咩工又可以玩又可以搵到下錢?
就係IT

同埋唔使驚AI,AI好多野都被人吹大咗
佢目前都係輔助人類角色
最後修改、落判斷同負責任都係人

只係唔好抱住一種我入到CS/IT就一定搵到錢既心態
IT行業生態不嬲都係視乎你既技能,單靠大學課程係唔夠
好景如是,環境差如是

同埋我唔係話土木同醫療科輕鬆
佢地返工一樣辛苦
只係佢地既路好清晰同相對平坦
好多IT都Outsource左出去,公司唔會真係請個人返黎自己寫code
好多都係向大陸或美國公司成套買

讀IT不如IoT,要落手落腳AI難取代到你先
又或者聽樓主講去讀醫護或傳統工程
啱晒 ching讀ive cee就啱晒
根本連登多數都係啲比上不足嘅柒頭走嚟屌IT
全世界都知IT呢兩隻字屬於世界
佢班柒頭就留係香港然後以為自己懷才不遇
讀physics and maths做緊IT,完全自學
你唔識 裁員唔會比人炒
但IT會 明未
醫生要考好多cert可以考,專科要grad左再讀6年
唔考係公立做都fg 70k 做幾年跳私家輕鬆過100k 你樓下寫下假紙果個醫生九成九都係冇專科 一樣月入幾十個 有專科果啲見一見十分鐘都收千千聲
Fresh grad 公立係80k, fresh grad去卓健嗰啲係130k
點解會咁好心勸退啲想入行嘅人
正苦Professional Grade土木工程師120k
IT最撚辛苦係做嘢kick下kick下咁,一係就唔識做一係就debug de到頭痛,再衰啲就係發現個codebase寫到一舊舊又冇説明書,要做考古學家

工程呢,如果冇啦啦發現有個溶洞呀古蹟呀就即刻同Client R多啲延期budget又fat fat。雖然都係有嘢kick,但係大家都係地盤真漢子,有咩唔gur即刻地盤三口六面屌佢老母

做IT冇人會明白體諒你有咩難處
我純粹勸退嗰啲唔知頭唔知路,純粹聽到人話IT hit返就諗住入去搵錢既人

土木同醫療科嗰啲入去嗰下已經安排好晒你點行
叻既就考牌入政府,冇咁叻就出去做Consultant同大細判contractor
出路大同小異

IT唔是咁樣的,唔係入到CS/IT乖乖地讀四年就唔使煩搵大錢
好睇你能力同際遇

霉起上嚟可以成世兩萬頭浮浮沉沉
入錯公司做錯職位,冇技能增值
被舊公司壓價但又怕出面冇人請唔敢話走就走
留得愈耐議價能力愈低,惡性循環

年中見唔少呢類人
Hku fg CS 已經高過 civil好多喎
又係睇數字當一切

先唔講IT搵幾多好睇你做邊個位

Civil fg未考牌嗰陣緊係冇咁高啦
捱幾年考到個牌已經坐底4xk
再入政府再上已經係5xk->7xk->12xk咁上
(呢個數唔使系中最Top)

就算唔考牌,再辛苦啲做大細判一樣上到40k

CS呢幾年得開頭嗰幾年可以威下
之後點行好睇自己轉工判斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞