[勸世文] 如果你抱住搵食科既心態去讀CS同IT,不如乖乖地去讀醫療科或者傳統工程罷啦

144 回覆
207 Like 21 Dislike
你話電腦工成日要學新野,但係所有新野都係萬變不離其中。大學讀電腦不是學寫code,係學computational theory,呢D野自從Turing發明以後,基本上五十年不變,一理通,百理明。

現在有ChatGPT就更方便,學新framework老餅唔夠新仔快,但係新仔有嘅優勢識係手板眼見嘅野,老餅用ChatGPT可以好快幫你攪掂。

例如我係老餅寫了十幾年perl,唔識寫python,以前轉language慘過轉行。依家上兩日python入門課,然後叫Copilot幫我寫py syntax,call library,perl轉python兩星期後已經回恢八成功力,勁過一般大學畢業新丁。

就算依家最勁嘅LLM,最核心咪又係neural network果D基本野。至於call API用LLM砌app,同當年砌手機app,遠古年代砌website,Windows apps甚至DOS app,咪又係寫來寫去都係果D野。

除了quantum computer外,我問你CS有什麼新發明上個世紀是沒有的?
你個assumption 都係香港用以前果套玩法
醫療工程唔收皮都好 香港果班一樣冇運行
// 仲有個lump sum都差天共地
// IT做單兩三M都已經算大單,好多時都係靠堆幾萬蚊細單密食當三番
// 起樓基建呢啲冇一億都嫌你少啦大哥

係香港,你說的百份百正確。
放諸世界,起樓基建呢D先係細數目。你看看S&P500巨企入面,有多少間科技公司?而十大中更有七間是科技巨企。
我認同呀

但我講緊既係醫療同土木工程呢啲幾乎係完全唔需要學任何野都可以穩步上揚

根據我喺連登既觀察,搵食科既定義係四、五大學同實習已經包晒所有野
出嚟就剩係返工放工搵錢

IT明顯唔乎合呢個標準
因為點易Pick up,你都要pick up
你唔可以假設大部分人都會去外國發展
畀盡你咪又係3成人走

如果科技講埋電子、晶片嗰啲就仲傷心
醫生我唔知,但係做土本工程,由畢業到考到牌仲有好多野要學,就算考咗個牌,每年續牌都要有三十小時學習要求。
個樣野有牌考
你就會見到個目標同時會有個難度
你唔考都得,但考到有得上

唔學唔上去IT情況會係點?
PCCW有類似既case, 一世約22k唔會加人工, 不過好似呢排都炒人
依家有AI幫手寫code,快准狠,laid out多餘既 code狗都係在所難免
有AI幫手寫code又好,其他行業一樣有同一個問題

BA一樣有AI幫佢寫晒FRS,Sale直接搵人寫knowledge base之後加embedding/semantic search就應付到9成enquiry

一樣有AI幫手做同CEO行政同決策
你見有幾多個CEO比人炒?
外國已經有人試緊replace CEO
https://archive.is/jOk0A

相關討論:
https://news.ycombinator.com/item?id=40512752
依家做it 就好似當年做廣告design一樣咁好搵
但最後design同廣告業係點大家有眼睇
一個ps 同 illustrator 就令到呀豬呀狗都識自己整好多野
以前收天價既野依家幾百蚊已經搵到人整
依家到it一樣
AI已經改變緊個生態
可能過多十年八年一樣會萎縮得好緊要
識好多cs grad畢業就40k-70k,做幾年去美國faang 120k,做IT真係好好搵
如果照食公帑呢條思路
Fg出黎入政府做ap2有冇得諗?
入左應該都唔係好洗進修
呢個問題有d問題
當你入硬點解揀IT
現實好多人入it係水泡科
與其讀IT考AP2
不如讀政政考AO
考正苦係睇個人 讀邊間大學 讀乜科全部冇關係
兩樣野唔同
土木工程係請緊政府拍板起基建,從而帶動成個產業鏈。
出面大判細判材料供應商全部都有份食呢條水

政府IT嚴格上嚟講都係整下Infra換下System
規模相差好遠

再講政府乜位都有架
點解一定要揀CS target入AP2
兩三m都叫大單真係未見過大蛇痾屎
一般大公司搵個solution閒閒地都幾m
政府果啲直頭幾十m起跳
依家基本人工高左啲vendor都收貴左
大致同意,不過只要唔係真係on99諗住hea完畢業出到嚟自動有工開嘅話IT要搵到食都唔係真係咁難,搵到第一份工入到行之後,就算係bootcamp仔轉多幾次工都一定有25-30k up
優質資訊科技專業服務當然有專業收費
對比土木億億聲都係細數
醫療同土木工程呢啲幾乎係完全唔需要學任何野都可以穩步上揚

點解會覺得醫療行業完全唔需要學任何新野?即係醫療技術從來無進步過?
對比晶片設計,寫巨企級的軟件,起樓是細數目。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞