仲喺香港擺酒的人算唔算交智商稅!?

18 回覆
7 Like 7 Dislike
香港人已進化到一個境界:返大陸擺酒。

請帖上寫明:賓客請於屯門V-city集合,上旅遊巴,過珠海。記得記得帶回鄉證。

不到1小時車程,賓客已身處珠海某豪華酒店,菜式排場景緻,完全不輸香港。

散席,經港珠澳大橋回到新界。很遠?新界人說,快過出港島。
黃絲點去?
黃絲去哂英國啦
飲完餐喜酒
仲可以有下場
超正
cheap撚到….返大陸擺…

擺唔起不如算把啦

返大陸擺不如唔好擺啦

又要窮又要威
大陸人情有冇得除4
同埋有冇得包白牌車翻香港
擺酒已經智商稅啦,Keeta派飯盒然後上zoom睇儀式咪得囉
lm

個人簽名
勁多走去玩港車北上
支持師兄留港消費,幫襯下本地商家佬
喂大佬,結婚擺酒呢家嘢都係睇四大長老頭

你講得掂佢哋嘅話索性唔擺都得架,冇人話過只有大陸擺同香港擺呢兩個選擇
雖然唔知內情,人人擺酒原因喜好都唔同,
但照你講先啦,而家人哋「四大長老」唔ok咩?
四大長老o唔ok一件事

一般人擺酒都係想四大長老有面

而家大陸擺又唔係話免費,錢都係要洗不過洗得冇咁多,但係換嚟嘅分分鐘係面子上嘅負增值,你啲親戚收到張帖係返大陸飲,我唔知其他人啦,不過我第一個諗法就係「乜對新人咁霉都仲要擺酒」。

咁你話返大陸擺酒阿四大長老有冇面?

香港人咁精,計落真係三輸,輸錢、輸面同輸時間

反而靜靜地唔擺酒都淨係輸面,呢條數唔洗我教你點計呀嘛?
又係你提四大長老先,而家又一回事。
咩一般人擺酒都係想四大長老有面,又係你自己鳩吹出黎。
咩面子負擔又係鳩up。

計黎計去,都只係得你自己覺得人冇面,而你覺得人冇面既原因係因為「乜對新人咁霉都仲要擺酒

係你擺酒既意識入面,淨係識講錢同面

師兄正宗香港人
支持你留港擺酒,有嚴貴得咁貴,有面呀
嘩,你啱啦

祝巴打你大陸盤生意蒸蒸日上
做乜發難咋
點解擺酒一定係要面
做乜要覺得人窮又要威
班社會垃圾係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞