土炮PhD只有死路一條?

159 回覆
46 Like 62 Dislike
自古以來學術界都係有錢既人先玩
幾時到窮人
,你話文科就話啫
STEM 入 industry做R&D,PhD已經變到入場券咁濟
同啲喺美國biotech/藥廠嘅人傾計都話,原本冇PhD嘅人都俾人勸緊佢哋去做

已經唔係a唔apply到落去,而係變咗個filter去fil人走
文科係唔係phd都係拎去堆填啦

移民冇用,搵工冇用,只係啱啲中產圍爐寫文取暖
窮撚改變人生只有靠STEM科
巴打有無試過含撚?含過幾多下?
就算係外國PhD都唔包發達啦

https://www.youtube.com/watch?v=kAYdOCN4i_c
睇下牛津博士畢業咪又係咁
認真回你,STEM既點都無歐美二線/三線咁吃香,但PhD 最後都要係睇你老細同你自己努力。

如果你老細都大粒 eg 講座教授 ,中科院院士,(又或者喺個field都出名,多大paper), 加上你PhD有啲好paper,再去歐美名校postdoc 刷靚CV,番香港搵教席唔難

我身邊有4個例子係咁

利申:土炮PhD,ivy postdoc,industry捱緊

識幾個本身都真係叻,以前有個Mphil個陣教我,之後佢一路讀落去,係大學拎埋教藉,但真係好少數,所以唔係人中之龍好難係香港捱,因為學你話齋根本唔知自己做緊乜。
土炮讀緊純粹為興趣 不為搵工
本身有正職做緊
個field研究亞洲野 所以留係香港讀
一個pizza可以餵飽一家四口
你個phd 得唔得?
Data science field 好似bachelor 咁 人手各一
點解overqualified會係大問題?唔熟個情況
phd 係某意義上易入過Mphil

(明既就明)
有咁多? 真心一問
lecturer 唔係仲低人工過中學老師咩
一入得2-30k, 上到位就高
同意
過來人

已敗走,太難
你唔讀PhD點養住班大陸professor
識人就得
上面入嘅全部要靠關係
明唔明
大部份都合約有幾多上到位
不如出去教中小學啦,輕輕鬆鬆袋人工有時真係唔明lecturer點解咁低人工
ching ft定pt讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞