土炮PhD只有死路一條?

159 回覆
46 Like 62 Dislike
特列唔計
你點夠啲老屎忽爭
本身競爭就大
幾份…..
出份jacs都難 仲要science/nature 仲要幾份
神人加big name都未必有
有都唔會留係呢到讀啦
貪出路好咩
其實social work 唔嚴格算係
佢係土炮phd 好多時因爲佢thesis想做chinese,而舊時你去外國讀就接近冇可能做到。
但亦都只限於呢啲好specific 關chinese 事嘅research areas先唔介意。
如果佢個research areas係啲成個世界都共通嘅嘢,依然有好多係外國返黎。因為始終呢行需要人將外國經驗引入。所以你會見到有堆土炮,但唔代表學院唔care。

情況同medic唔同,主要係因爲香港本身太top tier
唔好尻up 喇 邊到asso prof 會得30-40k?
求其搵MU RAP 起薪都已經開緊>40k 喇
Asso 個價會低過assistant 同Rap?
有錢追夢 冇錢等開飯就係死路
英美phd admission點睇土砲mphil?
香港直升phd或者香港mphil搏英美phd大家會點揀
PhD 可以考慮去ive 做lecturer
坐幾年就可以 安安穩穩 袋八萬十萬
冇出頭 但生活過得去
Mba都係喇成撚日都話咩世界百大排名
香港mba是俾鬼佬讀的
你local讀個local mba是無撚用
驚你唔識搵埋俾你睇

中大已經唔係開最高 asso 起薪都已經就到6位數
30-40k 都唔知你點聽返嚟
唔單止係個applicant 無可能accept 係連大學都無可能會開呢個價
文科一定唔好
好多年前BU試過請RAP出30-40k
即刻上新聞比人屌
香港mphil搏英美phd for sure la
BTW你個名
係香港讀PhD基本上兩種人:

1.NDS
2本地生經mPhil入,本身已經跟開師傅/老細,畢業一定有教席,因為通常經呢啲位入PhD,個老細一定係有地位/牙力,帶出黎嘅徒弟一定有得撈。
ching係咪有啲躁狂症?
Ching 一定喺學霸
咁樂觀?
本地生都有啲係唔知撈咩繼續係象牙塔磨落去的人
土唔土炮其實都好容易死路一條
全世界嘅學術界都係咁
PhD graduates 嘅數量遠超過tenure嘅數量
大部份PhD畢到業唔係入Lab就係做post doc researcher,仲要搵得雞水咁多
好少少嘅就話可以做到lecturer,但係十份有八份都係sectional,朝不保夕,隨時唔知有冇得續約
剩返好少部份嘅就話可以行到tenure track
出到嚟做嘢又好容易overqualified,變相競爭力減低埋
學以前讀研究院啲師兄話齋,讀PhD就係貧窮嘅開始
如果唔係真係對學術好有興趣,或者真係對學術鍾意到想同佢結婚嘅話,建議一律唔好行呢條路同埋唔好讀PhD,Master帶俾你嘅嘢會多好多

香港我唔熟,但係歐美嗰邊個現況已經係咁,唔見得香港會更加好
以前就係,而家一車車ivy league PhD post doc
仲要香港長大唔係ping yin 名
仲有finance 既PhD
咪玩啦,而家tech全部PhD入去做咁濟
個入場券俾PhD玩爛晒,而家冇PhD唔請你咁濟
我係德國做industry工
公司8成R&D人係phd,post doc轉過嚟都一堆
有重工的地方就需要大量phd
所有STEM都係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞