土炮PhD只有死路一條?

159 回覆
46 Like 62 Dislike
偏偏medic nursing social work呢啲科有好多都係土炮
當然啦,我反而好少見本炮phd+postdoc再搵到本地tenure track...不過都真係有
唔知係咪只限三大
衰衰地教做lecturer 或者asso space果d應該都有30-40k掛?
心頭唔高都唔算好差姐
好睇你讀phd既機會成本係咩
班大陸佬咪比番D位大陸仔
social work有唔少係咁⋯所以都唔知係咪關field事
可能係掛,我淨係識理科
pizzahut都冷冷清清就執咁款啦
4年出幾份nature/science外國頂級lab都唔得啦,更何況香港呢啲彈丸之地出到一份nature樓下個啲都已經請你(當然唔計 scientific reports)
好撚好笑呀 躝啦

本地野雞或大專

出名少少點會請你班Local
重點你畢業唔會有好多學校請
因為SW本身都係個好localised 嘅職業
好多時外國theory你都要套返香港嘅culture
所謂cultural sensitivity
所以佢地上堂都係會用好多廣東話/中文
CU直情可以用中文嚟交一半功課
RA SRA post doc

冇㗎

叻啲咪去大專做Lecturer
慘過做義工
phd比教席數量多好很多
無論邊度都係
要準備定出黎搵工
知道唔夠人爭就唔好在喺大學side時間

要讀出去讀
利申陀地PhD
唔駛講d咩你識人啦,
有個名人本身CU 3rd hon,之後postgrad一路上去最後做埋港大校長添
睇人姐
嚟緊ust 新business school dean係土炮PhD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞