土炮PhD只有死路一條?

159 回覆
46 Like 62 Dislike
問親啲人都會話唔好喺香港讀PhD, 因為好難搵到tenure嘅教席但係一啲比較localized嘅field, 例如medic, nursing, 或者social work其實都有唔少faculty係咁所以土炮PhD係咪真係死路一條定其實都係睇field
你自己都答咗自己啦
死路一條。完。
你有錢既叫追夢,你等開飯既叫自殺。
認真答,每間學校會統計教師最高學歷以及國藉。為左排名,以及so called 國際化,僱員嘅外國關係非常重要,亦都形成左大陸學者會比本地學者更有優勢。
填過一兩次呢類申報表,學校亦講到明係會睇重。不過只係美其名,國際化。
可以讀到30歲嘅人,屋企都唔係等你開飯啦
就算唔係土砲都死死地
Faculty 難爭就全世界都係咁
出Industry個phd帶黎嘅麻煩比著數多
除非你搵寫明要phd嘅工
唔係嘅話overqualify都夠晒頭痕
回頭是岸呀
EE/CS 既 PhD 係 industry 搵得多過 academic
土炮讀完點都要去外國浸下幾年先有機會返嚟揾到教席.
是,不要考慮土博
以為你講pizza個間野
是,土炮連lingu 都唔要你
有條件一定一定要去美帝
second low入,規則係冇錢收
一係做TA,一係帶錢返工
有咩科係一定要PhD? 除咗Professor/Lecturer呢啲教大學嘅職位,我知嘅可能係馬會/政府化驗所嘅chemist先會有對terminal degree有咁高嘅要求
總之就隔離飯香
本地人賤過狗
美帝碌過升價十倍
唔明點解咁多負皮,其實8大院校都唔少土砲phd係香港搵到工
自己諗方法搵錢,scholarship,TA,咩都好
總之你老闆就唔會出糧比你(除非佢開RA位比你)

貼錢返工仲衰過免費雞
Second low 都可以有做research 既天份

見唔少人成績一般但做研究好多諗法
起哂成個profile再講
見過幾個AP係外國讀u+research十幾年,返香港補個phd就上RAP,你會唔會叫土炮?
由ug開始就係香港的人,有幾多個上到AP
中大理科都唔少啦……你自己起
仲有我一開頭講嗰啲field 所以先會有呢個疑問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞