醫務化驗師檢測病毒根源爭分秒 掌握分子測試技術 診斷更準更快

122 回覆
4 Like 17 Dislike
老老豆豆 private班醫生好多都係睇discount 唔知你明唔明啦
班MLT轉行時間成本太高 同未必搵得返個人工
好簡單weak pos 咪轉手送去d大lab做,間大lab問起咪話咁岩冇reagentstrong pos就先送dh
輕鬆
需求量問題
一間百幾人既lab 可以應付晒一間中型醫院
一百個rn 可能呢間醫院兩三層樓已經食得晒
仲未計有啲療養院 老人院可以剩係要rn 唔洗mlt 有test send埋去其他醫院
始終一間醫院開個ward已經多幾個rn 甚至apn headcount
但係同時 lab係一個headcount 都唔會有
Private lab比到咩信你
呢幾屆爭崩頭ha攞勁多位
宜家私院都唔敢講must有位
都係睇邊個寫信 大學ra有professor緊係有優勢
但係private lab有幾多有醫生寫信
攞hoklas係基本 但都係冇優勢
做得私院大學d關係網唔會衰過private lab manager
個排法 公家>大學相關>私院>>private lab
賣剩蔗
然後人工最低又係private lab

你關係夠勁diploma都有得讀
識唔少hoklas private lab 已經幾屆冇人入到
做private lab 不如去做公私院pca 起碼讀唔到都有point跳
個報道勁九唔撘八
講到好似啱啱先有molecular analysis咁
唔信咪繼續點人去private lab做la囉

都係果句 想讀書去政府 你入岩院 個人再廢再鳩都有得讀
想搵多啲就私院 私院老細要保你有得讀無論牙力定手段都肯定有啲

個腦裝屎先考慮private lab 除咗最大果幾間 其他講個名人哋都未必識你
做機路過,部分private lab勁撚多係大陸人其實,由其之前武肺特登開出黎做個堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞