醫務化驗師檢測病毒根源爭分秒 掌握分子測試技術 診斷更準更快

122 回覆
4 Like 17 Dislike
師兄邊間私院想擴lab 請人??
醫生咪又係睇錢 邊到平用邊到 唔好太離譜就話之你
Nurse唔做醫院就唔洗輪
MLS要離開醫院好難
其實ah、dietitian, clinc psy都係有錢就讀得
你問下nursing d朋友就知佢地自己都覺得d人太雜就容易出奇奇怪怪嘅人

雖然你都講得岩 有錢去外國讀medic dental都得
Nursing係一向都雜,仲要好多仆街
不過依幾年連medic都多左好多kam人,見過抽枝ABG都手騰腳震
medic 都係乜都有
根本個interview都係是但求其 分數夠就收 幾kam都收 唔識廣東話都收
無架啦,依家香港咁缺人,所有醫療科都係愈收愈多人,一定係愈黎愈雜,大把人公開試十分都無咪又係做到dietitian, ptotrd, clin psy

nursing medic已經算好,因為夠辛苦會迫走曬啲受唔到嘅人
收幾錢先肯咩咁嘅飛?
前幾屆HKU咪收太多柒頭IB仔 玩到而家是但一科core都百鳩幾人肥佬

但又要撐撚住個dse分唔衰得比cu 唯有nonjupas收多左班second degree 頂一頂個合格率先

識幾個fd都係年年報年年收皮 呢兩年突然就入到其實一早應該收班有heart 1st hon人才second degree讀醫啦 IB咁易操 比堆傳統名校玩到爛哂
仲要市場上咁多人肯做賤價Lab assistant
又出文水人入行
對住診所姑娘其實同對街客無分別
好耐之前去威爾斯參觀chem lab
好似都用緊AI幫手出
年年都開呢啲post 又呃一班人去讀
做nurse好過啦
每個專業都有其意義
MLT應該唔會冇意義嘅
入到poly都仲可以講得去 你入MU只會後悔終生
咁又咁講 做private lab平均計都好過純sci 畢業既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞