醫務化驗師檢測病毒根源爭分秒 掌握分子測試技術 診斷更準更快

122 回覆
4 Like 17 Dislike
physio都係咁
rd要對客
個人覺得rd d人好樣過mls果班
都唔會 好多都係prefer請個有牌 有時可以幫手頂下 ct同x-ray
al咩lied health,柒到仆街
一係就health professionals一係就health workers
health professionals入面pher外國差最遠,technician level,asso學歷
咁officially佢同英國係用AH去分類lee d 職業
真係讀nursing 好過 世界通行 路數又多
總有人嫌棄nursing
中等成績都冇乜其他選擇
老師又話殺校潮 社工又衰政治野
暫時都應該無事嘅,因為都多手工野 (例如 sample上機),尤其 Microbiology 同 Hema。 但 analysis 方面就....
Histo cyto都係manual
molecular都有manual個d

其實mlt又做埋analysis都幾唔公道
pher都係做diagnostic procedure 做完就算 red dot都係private先做下
東大新開嘅MI學位好似報嘅都係台灣回流
東大係咁架啦
第一屆都係搵d 台灣讀過嘅入去做生招牌 過到accreditation就開始躺平
得佢同nurse輪足晒三更紅日 之後起薪最低
都係睇佢上門得密唔密
同埋黎緊會唔會制定個guideline係一個tech一日可以做幾多個sample 出幾多份報告
唔係一樣可以 剩係報一個tech
然後一條友每日做200個patient hemat + chem + micbio 包埋出報告
總有啲害群之馬
應該由occupational safety and health個方向出發set d guidelines
根本一個人做幾千份report就冇可能做到

同pt ot個d簽咗名就走人 唔返工一樣cls
可以轉做文職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞