東京大學 清華大學 香港大學 如果同時收你,你點揀?

142 回覆
0 Like 80 Dislike
一定東大
一定係東大
既然咁嘅問題都問得出,建議你入清華,入到去認真睇吓搵黑馬,搞好關係,盡量入埋党,畢業係內地考公務員,幾年後潛回香港考公務員,說不定將來特首都有得你做。
清華唔收唔係高考嘅大陸人?
你一定係覺得大陸人去左外國,就立即唔當係大陸人
新香港人,新加拿大人,新美國人,新澳洲人,全部可以去讀
入左籍係OK但無咩人會咁做 至少我識既新澳州人都會係澳州讀
返去托咩清華好辛苦喎
香港嗰啲大學冇咁辛苦
大把澳州/英國讀高中嘅會返嚟hk讀
有啲考ib al 本身比dse易咁多
只係去外國讀輕鬆啲攞好成績博回流入神科
我意思係清華唔會收大陸籍回流
你要入左籍返去讀嘅自己搵嚟on9
我至少係外國讀左咁耐書冇聽過有入左籍嘅大陸高中同學咁做
反而香港嘅同學大把當外國高中係回流橋樑hku cu醫學大把啦
新香港人可能會
有能力考到東大 一定都有能力學日文
屌你女權分子就去維權啦
欺善怕惡
東大 理科三類 只有神先考到
東大是常識吧
唔係個個鬼佬有,得非洲兄弟先有
慶應
港大醫科
東大法學部
然後入政府做警視正做人渣
一定讀得掂畢業?
捱到專科出嚟,就每月幾球
有L用咩精算,ai可以取代嘅行業
有L用咩醫療,ai可以取代嘅行業
有L用咩老師,ai可以取代嘅行業
有L用咩會計,ai可以取代嘅行業
有L用咩社工,ai可以取代嘅行業
有L用咩文員,ai可以取代嘅行業
有L用咩金融,ai可以取代嘅行業
有L用咩司機,ai可以取代嘅行業
有L用咩工程,ai可以取代嘅行業
咁邊個國家你會覺得好
你條煩西煩撚夠未
而家日本已經去到fg揀工嘅年代
如果入埋東大 輕鬆揀入日本白企(黑心企業嘅相反)係咪最佳路線
做10年年薪如果過千萬yen 係日本好洗好住
物價平 買樓又平 公司福利好 又有租金交通醫療津貼
呢個人工做到退休輕鬆買到東京2-3套物業
退休啲大公司仲會俾退休金你 分分有3000-4000萬yen(兩百萬港幣)
再加上呢個人工有供年金嘅話、退休政府可以每個月俾萬幾數港幣你(given到時年金制度未爆)
揀做廢青
香港都有mpf 又有年金買
閣下都係努力建設香港,少啲係討論區挑起事端吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞