讀書嗰陣會覺得大學刷排名好可恥,大個咗會覺得無問題,甚至與有榮焉

35 回覆
88 Like 19 Dislike
冇錯阿,因為兩大都開始發力,加上科大近期轉左校長
其實睇番科大ranking,佢趺既時間點就係轉校長後
好撚正 又變咗5毛
第一點美斯單野
成班香港人係咁周圖同人講政府點柒柒出國際
但實際全世界都屌緊碧咸美斯貪錢同對fans差
自我矮化一向都係香港人強項
你條傻鳩駁唔到就話冇必要討論廢撚到,你都係縮返入你老母個閪就啱架啦
美食之都係真
你去過北美就知香港屌打絕大部分城市
無論係嘢食種類質素定價錢
NYC有多元化可能一戰但價錢好貴

東方之珠,亞洲嚟講香港仲係爛船仲有三斤釘
又或者可以話亞洲太shit
科大跌既原因同校長關係不大,最主要係科大既撥款資金少。while 科大c同city得75億

你睇hku有146億係(科大既兩倍)
cu有138億
就連polyu都100億
呢點又岩
咁岩呢兩間既排名都趺緊
與此同時poly反而開始急起直追
都唔係第一年,除咗medical school 學生funding特別多政府都係照人頭撥款。poly 學生收得多所以一路都特別多money,ust人數最少就一路funding都唔算多,前幾年又唔見佢排名跌。聽人八卦好似2021-2022年到ust science school有幾個大粒prof差唔多同時間走佬,幾條team都一齊走埋,成個school最top最多connection嗰幾個prof差唔多走晒,剩低宜家嗰校長,元氣大傷
咁人均既話 poly就好低,低過ust同city。
professor呢D會走黎走去, 真係無乜野, 特別係非香港人
再者呢D所謂排名評分標準年年變, 所以呢D所謂排名有變化唔奇
校譽反而先係變化得少的野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞