讀書嗰陣會覺得大學刷排名好可恥,大個咗會覺得無問題,甚至與有榮焉

35 回覆
88 Like 19 Dislike
一、人地機構定咗評分標準,大學跟住標準嚟刷都係跟遊戲規則去玩
贏就係贏,輸就係輸
人地定100米鬥快,你輸咗同人講你頭60米領先有撚用?

最好笑係外國人都未嘈香港人就衝晒出嚟踩自己大學

就好似美斯擺款閪面落香港人面,失場事件入面坐底有一半責任都可以講成香港待慢美斯,吹到以後再無明星訪港

自閹認契弟真係香港人特色

二、無論邊個大學排名、排名點變,每個人心目中既排名係唔會變
總會有人會覺得中大永遠唔會超越港大
亦有人會覺得歐美大學排名冇可能咁低
既然大學排名點變、標準點變,只要唔啱你心水你都係屌
咁何必對大學排名咁上心?

三、外國人升學交流鬼知你香港咁多野
咪又係用大學排名做參考
你唔刷高啲排名點吸引到外國叻既學生?
創業集資有邊個唔係吹到大一大
然後吸引投資再將概念化為現實
大學刷排名都係同一道理

與其屌大學排名點廢,不如諗下自己交唔交到貨好過啦

喺度懶叻扮權威點評大學排名,分分鐘自己喺人眼中仲廢過自己大學喺心目中既實際排名

細個唔識諗就會好執著所謂實際排名
大個咗就會在意做野有冇影衰大學

如果有人讚你大學勁咪欣然接受,點頭答謝
然後繼續努力

就係咁簡單

唔通有人讚你叻,你就自揭瘡疤講到自己一文不值?

你見工面試咁做我就話你叻喇
你講得啱
你講得啱
你講得啱
你講得啱
樽鹽唔可以當飯食
但係高度人才簽證可以
apply master又易啲
有錢真係可以為所謂為
唔關樽鹽事

人地讚你,你禮貌回一句自謙咪算

喺度自揭瘡疤,係咁撩野出嚟講證明自己名不乎實做乜撚野

做多咗
每個藍絲曾經都係個黃絲
好彩CU啲學生都開始無以前班友咁癲
追排名刷ranking有咩問題
又唔係逼完老師刷ranking會搞到學生少左得益
會, 因為老師會更加無心機教書
冇辦法架,人(猶其係學生)對任何跟自我認知不同既野,唔多唔少都會反感
然後就會搵個理由話你唔呃神騙鬼/cheating....etc

但老實,以大家心中認知既排名,其實先係最唔公道
例如三大永遠係港中先到輪到"科", city永遠被poly比下去
但細心睇番,以上既結果,都只係因為科大/city既相比對象都係歷史更長而已...

反而排名出現,先比到院校一個更公平既機會平反
講真,唔係CU/HKU開始hea,又點會比UST追上嚟
甚至乎city應該都會被BU比埋下去

同埋更重要既係,排名夠高,你先會更易報外國master/行外國學生scheme
好似今日"唔chur排名"既BU,移民外國既難度都比其他五間高
你呢個post只係集非成是

見工唔會踩自己大學係利益考量,唔代表認同,將心比己有利益之下我都會free ride呢個謊言

但你認為無問題,仲大大聲講與有榮焉就係你價值觀問題

人哋話香港係美食之都,東方之珠,我唔會反駁,我唔會與有榮焉,我只想搵窿捐
問題個榜單上好多學校排名低過三大,但係三大班尖子如果pg入到都要還神。,同埋好多數據本身都唔準,cityu擺上qs嗰數據得1500個local學生,同時有6000個international,撐自己學校都唔可以顛倒黑白啊。
香港係美食之都、東方之珠
有咩問題?

你最多話依家香港赤化緊啫

香港絕對受得起呢兩個美譽喎
絕對受得起都講得出我諗無必要討論落去

按你個logic同價值觀,即係大家應該唱好中國,說好香港故事 咁你同五毛狗有乜分別
Sorry唔記得呢度係連登
只想搵窿捐都講得出
其實都無必要討論落去
屌,雖然係連登都習慣左偏激,不過你偏得濟

就算幾唔鍾意一個地方都好,至少都要保有一定既理智底線去做公道評價,否則你永遠只會係當局者迷既狀態

好老實,你講個兩點,香港未係差,只係down grade緊
但就算down grade左,香港既底蘊唔會一下冇哂

即係好似買股票咁,你會唔會聽到少少不利新聞,就即刻放哂d股票?
如果你個心係諗,咁我極度強烈建議你呢世都唔好買股票

btw, 連登仔幾時先脫離到非黑即白呢種垃圾邏輯
你個post係Student & Student

佢多外國Staff同PG學生有咩問題
問題個榜單上好多學校排名低過三大,但係三大班尖子如果pg入到都要還神。,同埋好多數據本身都唔準,cityu擺上qs嗰數據得1500個local學生,同時有6000個international,撐自己學校都唔可以顛倒黑白啊。
你個post係Student & Staff

佢多外國Staff同PG學生有咩問題

typo
Total students 7900個,6400個係international?,city得咁少local學生?一年jupas都收1300個,加埋asso 2000個啦。造假都冇問題?
有咩受唔起,講流行文化淨係李小龍電影都夠香港演藝界吹一世,全亞洲都仲未有一個演員比佢更出名,講野食,香港咁細個地方都大把地有港式飲食
Cityu本身少Local學生有咩問題

佢又中意請外國同大陸Staff同PG
個數咪變成咁

你懷疑佢造假既話建該寫信去QS投訴
可能 Cityu 定位係大陸學校,香港學生算做境外學生,我哋係跨境學童。 🤭
如果講排名嘅話,科大排名依幾年反而係跌緊,就快比poly追上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞