(求分析)如果抽全城匯用咩PLAN好?

33 回覆
1 Like 4 Dislike
跟我入啦 我自己都入左
其實唔好抽啦
咁多人仲爭

PLAN C比B 除左少左D優惠
有咩分別 唔係好明

姐係叫我用PLAN B
自己比2成
銀行借6成
發展商借2成?
好似好少聽人咁做
利息2邊還 會唔會好甘

240天成交同建築期成交

Plan b係即供 8個月後 每個月都要供20000到
但係收樓日期係2019年3-4月
你要白白供一年樓 但係冇樓住的錢

如果你住一世 梗係B plan最好

你日後可能想換樓 梗係留梗多現金仲好

因為plan b同c 差2.75%
供款黎計 你每月飲茶都可以用到的錢黎
但係你未收樓的真空期 要比多20萬到

因為你手頭的資金一定要借8成嘛
好多供都想借盡 因為可以槓桿
大多人咁做啦。
你就咁問銀行借 6成
Hkmc 8成。但係入息靚 料靚 良好借貸記錄
如果你本身料唔太靚 借唔到就含撚
有人因為料差好少。借唔足
要借8%年利率的財仔
到時得不償失

我想問下 如果買倒6M樓下嘅樓
係咪可以問銀行借倒8成?
我上hkmc個網睇又好似話樓花期唔可以長過十二個月?

最高借80%,年期最長30年,首3年P-2.5%=2.5%,第4,5年P
正常
頭6成問銀行借。尾

PLAN C比B 除左少左D優惠
有咩分別 唔係好明

姐係叫我用PLAN B
自己比2成
銀行借6成
發展商借2成?
好似好少聽人咁做
利息2邊還 會唔會好甘

今次發展商按揭好似得一按。
你做好d功課先入市,
買樓唔係買菜。
現有1.4M現金左右
同女朋友月入得47K

假設有機會買6M以下樓

用PLAN A係咪姐係跟銀行買
我供唔供得起?
以前試過遲還幾次卡數

用PLAN B的話 5年後每月要比成30K
如果樓價平過 我做唔做到搵銀行做轉按?

(PS 新仔咩都唔識 又跟錯左個白痴agent
好多野問完佢都唔識答 )

現有1.4M現金左右
同女朋友月入得47K

假設有機會買6M以下樓

我供唔供得起?
以前試過遲還幾次卡數

個agent佢計過
600以下 首120 點解買唔到
我好費唔識計 求解
現有1.4M現金左右
同女朋友月入得47K

假設有機會買6M以下樓

我供唔供得起?
以前試過遲還幾次卡數

個agent佢計過
600以下 首120 點解買唔到
我好費唔識計 求解

600以下,攞最大discount,
首期+Stamp 最平果間都要124.x萬。

老友,了解多d先好去買樓。
勸你乜功課都無做就唔好買啦,plan b planc都存在好大風險,唔好agent 同你講乜你信乜,計好哂數睇下自己供唔供得掂先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞