[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
你點走到
你點走到

我返到香港先叫獨立思考到, 因為係上面你個人真係諗唔到野, 跟住自己再返大陸問下律師關於銀行卡, 房地產 (eg我地住既屋苑600幢樓), 手機集團號既野 最後自清醒到 同埋我D朋友都覺得我有比人洗腦FEEL
係出發上去前,其實我見過佢一個阿頭(香港人, 係某銀行做BANKER本身, 聽講就快上老總)。 咁真人都係醒目仔,同埋感覺佢好熟國情,話而家係國內做大生意全部都係靠人脈,講下點解中國多左咁多有錢人,又講下支付寶點賺錢,大陸既地產,創新科技既野,又一帶一路. 所以我冇乜特別懷疑,同埋我太信我朋友了, 亦冇諗過佢會從事傳銷。 (我知道佢係想幫我, 同埋佢唔知呢個係一個局)

DAY 1
直到出發個日,我先知係去貴州(之前問我朋友佢話係雲貴川個邊), 咁都冇乜野, 我覺得要開發二三線城市先有肉食,所以好正常,仲係冇乜疑心。相反,我個時幾開心可以同我朋友一齊做野,幻想過如果份工真係有得做的話. 去到第一日,我地第一個去既地方當然係住所,一去到心諗做乜勁,要同陌生男仔訓 (因為我係男) ,覺得有小小奇怪,但去到人地地方就要入鄉隨俗,唯有將就一下。

到我問佢幾時上公司考察時,我朋友話 “唔使急, 難得你來到, 帶你四周圍玩下relax下, 聽日先傾公事” 。之後我地去左青岩古鎮,花果園,未來方舟(佢地中意叫未來賓州),又金融城,沿途我好朋友同我介紹呢度既房地產,講下點解貴州呢個窮地方會有咁多高樓大廈 (事實上唔講真係估唔到貴州咁窮原來, 好多地方靚過香港) 。當然第一日已經有佢d朋友(後來我先知係我好友既上線)來招待我, 一齊食下飯吹下水,其實幾開心,點知個下我原來已經深深入左佢地既圈套…
Lm
不灰鞋
留名
留名
其實有留心開既, 聽到貴州, 南寧就應該知道咩事。

好幾年前已經有人寫過(好似係壹周刊), 你查下“純資本運作”, 寫到清清楚楚, 我相信除左你變左第一身之外, 同你既故仔一模一樣
簡單D講, 係成個省/市都係撈傳銷, 連政府都係咁滯。 班友有本事吹到連政府項目都可以用傳銷方式運作(唔知真定假啦)。 班友完全唔覺得有問題。
留名
more
DAY 2

一朝晨咁早七點就比我好朋友(稱佢為MARY)叫醒左話開始睇下佢做緊乜, 然後我地就一班人食早餐 (順帶一提, 我地一間屋住6個人, 有三間房, 只能男男訓 / 女女訓). 到左9點左右, 我個FD帶我見下認識下佢D同事. 咁我覺得好興奮, 因為終於知道我個好朋友返咩工 (佢之前神神秘秘咁, 總之勁吊引). 跟住佢帶我由住緊個個小區(即係屋苑 eg 太古城 XX閣, YY閣 etc)去另一個小區, 當時我就覺得有小小奇怪, 心諗唔係去OFFICE先岩架咩, 但我朋友話大陸認人去下拜訪人係好正常, 所以我又冇懷疑上左去佢”同事”屋企.

一去到屋企, 開門既係一個40左右既阿嬋(下稱芳姐), 個人都幾NICE同客氣, 又幫我倒杯熱水(後來先知呢個係指定動作) LOL 就開始吹水
“帥哥, 你好, 第一次來貴陽嗎? 對貴陽的感覺怎樣? 是不是覺得這兒即使是夏天, 也爽爽?” 芳姐問
“芳姐你好, 我來自中國香港, 我覺得貴陽很不錯呀, 比想像好很多, 天氣也好舒服…”
吹完客套野, 芳姐就開始入正題
“帥哥, 你一定是MARY的超好朋友, 所以她才會帶你來考察這個生意..” 芳姐好誠懇咁講
聽到”生意”呢兩個字, 我心諗做乜9? 明明我係想來打工, 無啦啦變左做老闆??? 雖然小弟讀書唔勁, 但細個都睇過警訊, 知道咩係求職陷阱 eg要比錢先有得菠工一定係騙局, 開始覺得有D唔對路. 但我又覺得冇理由我個朋友咁蠢會中傳銷毒掛… 所以我照聽 點知我個心都未定, 佢又同我講呢個生意叫”自願連鎖經營”又介紹五級三晉制 (想知係乜可以睇返上面條LINK), 問我你信唔信比69800兩年後變1040萬又問我覺得似唔似傳銷. 我即刻同佢講”呢個唔係似傳銷, 呢個係! 69800係冇可能變1000萬) 然後我已經O撚左咀, 心諗MARY唔係咁熟都害9我呀…過左唔知幾耐(原來先一個鐘)終於完左, 我對呢樣野100%冇興趣, 發展下線咪姐係出賣自己人脈? 加上我對傳銷幾反感, 又覺得自己比人昆左, 所以我完左冇乜心機, 點知MARY佢地話約左下一個同事, 又要聽班ON9廢UP, 我個下真係面都西埋, 不過都要比面MARY. “呢個生意好似幾伏喎, 你地小心D好”我好心勸佢地 然後MARY仲有佢個FD馬上用一種”你識條春咩”既眼神同態度不屑地向我笑左幾下”你比D耐性了解下啦, 你腦既疑問我都曾經有過, 呢個生意需要小小時間了解, 我咁醒都要5日先明, 所以你咪咁心急LA” 我仲笑佢係唔係已經比人洗左腦. “你都ON9既, 我似咁易比人洗腦咩, 你又咁易比人洗到腦咩? ” 我心諗咁又係, 大家話哂叫接受過高等教育, 無理由咁易中招既.. (就係呢個心態我就仆左街, 我估多香港人中招就係有呢種

跟住如事者我呢日一共上左四次堂(見左佢地四左所謂同事).. 內容都差唔多, 係咁問你明唔明咩係五級三晉制, 記唔記得個生意係咩名, 點將69800變1040萬, 又介紹咩叫西部大開發. 但我一D都唔信
“James, 你唔好諗咁多住啦, 我地一齊食餐好既, 我知你而家一定好多問題, 你遲D就明啦會” MARY親切地說
“屌你, 問乜你都唔講好難唔諗WOR, 五級三晉制一聽就知伏啦, 老老實實, 我對呢壇野真係負興趣, 你既好意我心領了”我係發自內心講
“睇下點, 你了解完唔做, 唔想做我地唔會迫你, 不過我希望你唔好似D大陸人咁蠢, 睇唔明啦” MARY自信咁回我
食完飯, 我地係花果園行下, 佢地一班人又介紹下貴州既發展歷史, 返到屋企又吹下水玩下GAME好似大學玩OCAMP, 咁都開心既, 因為成班人都好年輕(~23-30, 全部係香港人)好快我就融入左佢地.. 咁就完左DAY 1
其實有留心開既, 聽到貴州, 南寧就應該知道咩事。

好幾年前已經有人寫過(好似係壹周刊), 你查下“純資本運作”, 寫到清清楚楚, 我相信除左你變左第一身之外, 同你既故仔一模一樣

我當時就係完全唔知(我估大把香港人唔太留意國內既新聞/事), 都冇諗過自己朋友會中伏 我覺得同我故事都好似, 但有小小細節上既出入 (不過比中左伏既人睇到 佢地只會覺得係宏觀調控) 可以點救? 香港有冇反傳銷組織?
呢間野都傳左好耐,比香港個d 更加識玩
好彩巴打你無事
多謝你咁詳細打出黎,希望第日有人咁不幸都有機會見到你post 參考
好慘,比個識左十幾年既人水左
你基本係當無左呢個frd 嫁喇,你鬧唔醒佢,佢只會愈踩愈深。

補多句,傳銷就係用人貪心一面
比七萬換一千萬
數字黎講係好吸引
按佢地生意模式,上到頂層既人的確係賺到肥
但個個人唔會係你呢d 後期加入既新仔
你只係送錢比人既低能仔
唔好意思呀大家 我呢幾日比較忙 出POST會慢小小 同埋我諗緊可以點做?

1. 破壞佢朋友圈 (但我怕佢臭朵)
2. 同佢爸媽講 (但怕佢地接受唔到個事實) 佢本身搵~50K/月

有冇人成功救到過中1040既人?
唔好意思呀大家 我呢幾日比較忙 出POST會慢小小 同埋我諗緊可以點做?

2. 同佢爸媽講 (但怕佢地接受唔到個事實) 佢本身搵~50K/月

裝睡的人你叫不醒

“呢個生意好似幾伏喎, 你地小心D好”我好心勸佢地 然後MARY仲有佢個FD馬上用一種”你識條春咩”既眼神同態度不屑地向我笑左幾下”你比D耐性了解下啦, 你腦既疑問我都曾經有過, 呢個生意需要小小時間了解, 我咁醒都要5日先明, 所以你咪咁心急LA” 我仲笑佢係唔係已經比人洗左腦. “你都ON9既, 我似咁易比人洗腦咩, 你又咁易比人洗到腦咩? ” 我心諗咁又係, 大家話哂叫接受過高等教育, 無理由咁易中招既..

你唔好當佢唔知自己做緊乜啦。 佢唔係用5日時間聽明左個plan, 佢係用5日時間決定左丟低佢既良心去呃人。
點解傳銷係大陸特別旺? 唔係大陸人特別好呃, 係佢地覺得去呃第二個無問題。

裝睡的人你叫不醒

“呢個生意好似幾伏喎, 你地小心D好”我好心勸佢地 然後MARY仲有佢個FD馬上用一種”你識條春咩”既眼神同態度不屑地向我笑左幾下”你比D耐性了解下啦, 你腦既疑問我都曾經有過, 呢個生意需要小小時間了解, 我咁醒都要5日先明, 所以你咪咁心急LA” 我仲笑佢係唔係已經比人洗左腦. “你都ON9既, 我似咁易比人洗腦咩, 你又咁易比人洗到腦咩? ” 我心諗咁又係, 大家話哂叫接受過高等教育, 無理由咁易中招既..

你唔好當佢唔知自己做緊乜啦。 佢唔係用5日時間聽明左個plan, 佢係用5日時間決定左丟低佢既良心去呃人。
點解傳銷係大陸特別旺? 唔係大陸人特別好呃, 係佢地覺得去呃第二個無問題。

其實啲人係真係唔知自己做緊乜
好多人嘅誤解係覺得 "唔明點解啲人明明本身咁friend竟然會呃我上去 "
但實情佢地嘅諗法係 "正因為當你係friend 有好野先益你 "

裝睡的人你叫不醒

其實啲人係真係唔知自己做緊乜
好多人嘅誤解係覺得 "唔明點解啲人明明本身咁friend竟然會呃我上去 "
但實情佢地嘅諗法係 "正因為當你係friend 有好野先益你 "

同接火棒一樣姐,個個都覺得自己接完實放到出去,睇下個波去到邊個人到先爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞