分手後最難割捨的永遠都是習慣

35 回覆
41 Like 3 Dislike
當你以前要為電話屏幕解鎖時,

你以前所輸入的永遠是 女朋友的生日日期0519。

就算分手以後,你能狠心地把所有能和女朋友通訊

方法都封鎖甚或删除,但你仍不自覺地會將解鎖

屏幕的密碼保留,可能是為前度悍衛着少少僅有的

領土,又純粹只是你只是習慣了這種開鎖方式,沒

有意識到要改變。

直到有一天,你察覺到前度的倩影每每都在你拿起

電話的剎那間浮現,你知道,是時候要改變。

你把原先密碼由前度的生日0519,改作自己的生日
1102。

你想起了,有人說過把解鎖屏幕的密碼設置成自己

的生日,是自戀的行為,但你忽然明白到,這是因

為你除了前度以外,最親密的朋友只剩下你自己。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
轉密碼後的第一天上午
(打開電話,輸入密碼,0519)
哈,總是不自覺輸入了0519,真笨。

轉密碼後的第一天下午
(打開電話,輸入密碼,05......)

哈!仍然是這樣,每次都不自覺輸入了05......

果然,是很難忘掉一直以來的習慣。
轉密碼後的第一天深夜晚上
(打開電話,輸入密碼,1......)
我都仲係用緊0511 我諗我呢世都唔會改...
一直都用自己生日
就係估到會有咁既一日...
匯豐密碼: 前前前前女友生日
恆生密碼: 前前女友生日
渣打密碼:前前前女友生日
手機/IPAD密碼:前女友生日
冇咩意思亦都冇晒感覺
只係一種習慣...唔換唔代表我仲有意思
只係懶撚得換
0123 一世都記得
我用指紋
我用指紋

用指紋 但有時都慣左㩒密碼入去
我用指紋

有佢指紋
你返黎啦好無
你返黎啦好無

放低啦
死忌呢

條女姓黃?
相認
我ebanking個pw都係ex個名加生日日期
銀包仲有同佢既即影即有

Wallpaper就係大家同公仔既即影即有
我ebanking個pw都係ex個名加生日日期
銀包仲有同佢既即影即有

Wallpaper就係大家同公仔既即影即有

真係,
好多野都已經習慣左對方存在,好難戒得甩
分手最難改變既其實唔係習慣 係你固執咁認定左呢個人係你既一切 只係有機會 肯改變 下一個可能比ex 更好 會創造更加好既經歷
匯豐密碼: 前前前前女友生日
恆生密碼: 前前女友生日
渣打密碼:前前前女友生日
手機/IPAD密碼:前女友生日
冇咩意思亦都冇晒感覺
只係一種習慣...唔換唔代表我仲有意思
只係懶撚得換

我又係咁
全部密碼都係佢生日
全部密碼都係佢生日
ATM都係同佢一樣
轉咗驚唔記得
個password 係我地紀念日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞