如果純粹買樓收租投資 其實依家應唔應入市

37 回覆
1 Like 2 Dislike
假設死磨難磨先僅僅上到車既case
買樓收租
定係買下股仔reits好

如果keep住咁升睇落買股票又唔會夠樓升值咁快
求指點
買樓收租

求指點

收租要五成按或以下

如果你九按又走去收租 個租客又識玩既你就仆街了

之前有業主咁樣坐監 港台都拍過特輯處境劇講呢樣

唯一exception係同發展商造按揭 咁hkma就唔會理
買樓收租

求指點

想賣買樓俾幾多稅仲有一大推手續,賣買股篤幾個制俾幾多稅
收租要五成按或以下

但事實又有好多人咁做
收租要五成按或以下

但事實又有好多人咁做

可以講多d嗎
緊係股 買樓升值潛力比以前細左好多
租金又低

如果本身自己有做開生意盤數靚
買鋪買工廈就唔同講法, 同銀行熟嘅話大把財技玩
緊係股 買樓升值潛力比以前細左好多
租金又低

如果本身自己有做開生意盤數靚
買鋪買工廈就唔同講法, 同銀行熟嘅話大把財技玩

但買樓槓桿大
同一樣既錢好似搵得多D
個租客無神神點會知你做幾多成按呢
買reits 啦
按盡7 成
收息又高
買樓收租

求指點

no

12/8/2017

沈大師:樓價十年都唔會升!

多謝大師

12/8/2017

沈大師:樓價十年都唔會升!

多謝大師

正想問依樣野

正想問依樣野

其實呢樣野都係搏
如果你夠實力,有咩問題即刻可以補番筆數比銀行
咁你可以搏下
最怕係買完已經空晒,有咩事都補唔到

正想問依樣野

而家租客好醒
佢地都驚你唔係業主
無啦啦比幾萬蚊上期你

簽約前第一樣就比幾十蚊用電話即時查冊
睇你係唔係業主
再問你拿出租同意書

你比唔到就知你咩事
冇人知
唔好咁天真
除非你係睇有升值潛質
否則收租連貸款利息個yield實在太低
比盡你得3%
買REIT收息好過

半年前我心郁想買樓
不過前題係自住所以岩住岩價就ok

正想問依樣野

其實呢樣野都係搏
如果你夠實力,有咩問題即刻可以補番筆數比銀行
咁你可以搏下
最怕係買完已經空晒,有咩事都補唔到

你有錢有得攪
經HKMA比唔起錢就等變銀主盤

即使比得起錢攪轉按
係罰息期內要罸息,都要跌幾萬到十幾萬息 (2-3年不等)
唔係罰息期就好d
除非你係睇有升值潛質
否則收租連貸款利息個yield實在太低
比盡你得3%
買REIT收息好過

半年前我心郁想買樓
不過前題係自住所以岩住岩價就ok

樓同股係唔同樣既野
樓係必須品,提供居住空間
股唔係必須品
個人覺得兩樣唔可直接比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞