[四月新番]HIGHSPEED Étoile

124 回覆
4 Like 10 Dislike

4月6日開播

(From Wikipedia) 《HIGHSPEED Étoile》是一部以賽車為題材的日本原創電視動畫作品,預定於2024年播出。

人物原案:藤真拓哉
監製:佐佐木裕路
製作:國王唱片、Good Smile Company、悠星
製作協力:SUPER FORMULA
同 cyber formula 有咩關係!?
都係近未來賽車
Lm
搵返福田啦
元永
好耐都冇出過賽車番
銀河機攻隊好睇喎
—CAST—
輪堂 凜 - 和泉風花
淺河彼方 (浅河 カナタ) - 日笠陽子
小町 永遠 - 井澤詩織
索菲婭·布萊特·時任 (ソフィア・B・時任) - 堀江由衣
劉 悠然 - 諏訪彩花
愛麗絲·薩瑪伍德 (アリス・サマーウッド) - 水樹奈々
理查·帕克 (リチャード・パーカー) - 松田健一郎
羅倫佐·M·薩爾瓦托雷 (ロレンツォ・M・サルヴァトーレ) - 鳥海浩輔
日向 光莉 / Hikari - 船戸ゆり絵
九頭竜 明莉 / Akari - 内田秀
Ami - 田村由香里
旁白 - 古谷徹

御三家共演+日笠+楓糖, 仲有啊寶+鳥海, 追聲優陣都值回票價
上季先有MFG同Overtake
元永大師做到Overtake七成水準我都收貨
d 3D好柒
上季和泉風花配魔法少女幾得
LM
以為會比較輕鬆同一開始就一堆女咁,結果竟然做到成集唔錯嘅真實比賽感覺
仲要3D動畫意外咁好,甚至可以話只爭Gran Turismo 一班
「星舞」咩翻譯嚟,係咪明星學生妹之極速傳說啲 fd,贏咗要跳舞唱歌咩
觀眾冇樣覺得有啲 hea,可能近排俾學mas嘅3D拉高咗標準
今次有SF做協力, 賽車感同技術支援唔太擔心, 甚至我嫌太真實, 動畫媒介喺聲效同畫面特效上可以再誇張啲
第一集劇情上我覺得太鬆散, 呢啲多人競技最好學賽馬娘將重點放落某2-3個人到, 依家太多人太多車, 畫面亦無好好表達到每個人嘅戰術/重點 (包括抄前車跑法, 旁白唔講我都唔知)
呢個完全係因為元永演出能力不足, 先天部車已經黑鼆鼆睇唔到邊個渣, 其實大可以切去車入面每人講幾句扮下緊張 / 講下自己戰術, 但成程得兩個旁白不停講設定同補充比賽發生咩事 不但好撚悶, 仲完全浪費咗個豪華聲優陣
希望第二集角色回會好啲
Ok 我錯,但嫌佢唔夠含畜。都係懷疑個角色設定有幾大作用...
旁述冇感覺,搞到第1集已經冇咁吸引。一直都係佢就仆街。
主打賽車,D人好PPT,
套野原來有男有女.
男型女索但動作生硬.
仲以為只係得D女出場比賽.

3D賽車交到D貨,但速度感同緊張感.
唔多得.可以睇多一,兩集,
套野垃圾到真係想問佢點敢出街
套嘢雷聲大雨點小
cast勁
啲表達手法cls
中間比賽啲車手都可以出下聲掛
得個旁白係到棒讀
睇完第一集好似冇咩特別
當睇囡番咁睇

仲有係咪之後會出手機驚之類
勁有個種宣傳feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞