【香港政治事件懶人包】是可忍 孰不可忍

254 回覆
331 Like 10 Dislike
大家好,呢一篇嘢係比想知道香港發生緊咩事但又覺得無從入手嘅香港人睇。

政治,「政」,眾人之事也,政治係每一個香港人都要認識同了解。

由香港主權移交至今發生咗好多引起香港社會反彈嘅事件,實在不能盡錄,而為保持懶人包嘅精簡度,我會抽近十年比較大型嘅事件嚟講,欲知事件細節亦麻煩大家自己google一下。

首先,大家要知道,民主同人權係一個已發展城市應該要有嘅。

不同於第三世界地區,絕大部分香港人都可以滿足生存基本條件。

而我地嘅渴求就放係所謂更加崇高嘅嘢度,
人權,自由,公義同平等
(Humanity , Freedom,Justice and Equality)

2008 網絡二十三條推出
2012 國民教育科獨立成科
2014 新界東北發展計劃
2014 全國人民代表大會(人大)8月31日為香港政改三部曲更改成五部曲,引發學生罷課及後的雨傘運動。
2015 銅鑼灣書店事件(李波事件)
2016 旺角事件(魚蛋革命)
2016 暗角七警事件中受害者竟被判囚
2016 陳浩天,梁天琦,陳國強及賴綺雯被取消參選資格
2016 立法會宣誓事件,人大主動釋法,肆意更改基本法內容,嚴重破壞法治。
2017 多名市民因旺角事件被控暴動罪成,判囚三年以上。
2017 律政司上訴,使多名參與3年前反新界東北發展的市民被改判入獄。
2017 黃之鋒,羅冠聰及周永康被改判入獄。

以上嘅事,係唔同方面破壞香港嘅法治根基,令法律條文成為一紙嘅空文。

剝奪香港人嘅人權,連我地引以為傲嘅言論自由亦趨消失。

可能你唔明白點解有唔少香港人會咁憤怒,係因為政治檢控係唔應該出現係一個有法治,有公義嘅地方,而香港就係呢一年,出咗數以百計嘅政治犯。

係過去嘅一年多,香港人已經比人踩到上心口,是可忍,孰不可忍。

今日係好熱好曬,但係希望大家出嚟,有人就有希望,香港仲有得救。

唔係你見到有機會成功先出嚟,而係你出嚟先有機會成功。

注意事項 睇咗先好行
https://lihkg.com/thread/365872/page/3?ref=android

We are Hong Kong.

漏咗中出羊子

漏咗中出羊子

sorry啱啱訓醒打漏
唔係你見到有機會成功先出嚟,而係你出嚟先有機會成功。

幫推 今日會出
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞