LIHKG香港女神聯賽席位揭盅及賽制介紹

23 回覆
4 Like 2 Dislike
根據提名及資格附加賽後結果
以下16名女性參與LIHKG超級女神聯賽
朱千雪
袁澧林
謝安琪
陳穎欣@SG
李佳芯
杜小喬
李靜儀@SG
趙慧珊@SG
岑晉晴
麥明詩
倪晨曦
林嘉欣
簡淑兒
陳瀅
莊錠欣
馮盈盈

以下18名女性參與LIHKG冠軍女神聯賽
文詠珊
Me Chan
魯芬
苟芸慧
黃翠如
簡幗儀
鄧麗欣
彭慧中
張沛樂
岑麗香
陳嘉倩
陳華鑫
劉佩玥
車泳希
陳煒
黃心美
林泳淘
張曦雯

以下18名女性參與LIHKG甲組女神聯賽
陳法拉
蔡思貝
梁凱寧
黃德藍
陳嘉寶
林映蔚
吳嘉熙@SG
譚嘉儀(模)
黃心穎
孫慧雪
陳庭欣
陳寶珊
杜如風
沈卓盈
朱茵
麥美恩
姚子羚
郭藹明

以下18名女性參與LIHKG乙組女神聯賽
余香凝
黃智雯
蓋世寶
何雁詩
勞嘉怡
朱晨麗
陳婉婷
李施嬅
周慧敏
陳潔玲
游蕙禎
李嘉欣
鍾楚紅
蘇麗珊
駱文捷
梁嘉琪
胡琳
劉穎鏇

聯賽賽制:

聯賽採取主客雙循環賽制,每位女神與其他女神對賽兩次,主客各一次。

主場比賽者的該場賽事最後得分可獲額外增加25%。

每位女神共進行30(超)/34場(冠或以下)賽事,無論主場或作客比賽各有15/17場。

每場比賽將在每輪的比賽集中帖內一併舉行,超級聯賽組別有八小時的比賽時間,其餘組別則為五小時,會員可於指定時段於以回覆投票方式揀選心水賽事女神。

在指定時段外的回覆投票將不作計算在內,請會員密切留意比賽時間。

會員需清晰指出每場賽事投選女神,亦可選擇性投票予心水賽事。如會員同時投予某一場比賽的兩位參賽者,將視為會員選擇和局,不投票增加該場比賽任何參賽者分數。

為免影響比賽公正性及體驗,會員不能再次回覆以修改或增加投票選項,請考慮好心水決定才作回覆投選。

勝出女神(得到的回覆投選較多)可得3分,打成平手(得到的回覆投選相同)則各得1分,落敗女神(得到的回覆投選較低)則0分。

如女神在聯賽結束時積分相同,則需順序按以下方法排列名次:
比較女神的聯賽總淨勝票
比較女神的聯賽總得到票
如上述方法都不能決定女神的排名且涉及到聯賽冠軍及升降級名額,則兩女於中立場進行一場附加賽決出勝負,而其他則視作相同排名。

完成所有賽事後總積分最高的女神可以奪得聯賽冠軍,而超聯總積分最低的3位女神基本會降至冠聯;其餘組別總積分最低的4位女神基本會降至下一級聯賽或出局。同時,低組別聯賽首2(冠)/3名(甲/乙)將獲得下一賽季的升級名額,而冠聯第3至6名及甲/乙組第4至7名則會進行附加賽決定最後一個升級名額。

惟以上升降班席位分配仍有可能受季尾的新舊女神加入退出聯賽機制影響而出現變數。

原則上,新一季加入聯賽的女神會從乙組開始參賽,但如有大量會員於完季前兩輪開設的新一季加入女神提名專區中表示贊成指定女神空降,該女神將可透過加入機制最多從冠聯開始參賽。

加入門檻為:
冠聯 25票(1位)
甲組 10票(1位)

會員同時亦可於聯賽完結前兩輪於上述專區以適當理據向指定女神作出反對參加下季賽事的要求。

相關建議需要有30位會員回覆同意並獲主辦人確認後通過相關退出機制並生效。

若有原定女神因退出機制而被逐出聯賽,加入門檻的名額可按逐出人士數量而相應增加,但該加入女神仍須達到相關門檻,否則名額將以升班名額增加來代替。

因應以上情況,每個組別最後的升降班名額會於以上機制完結後並不遲於賽季完結後兩周內確認及公佈。

若有任何爭議,主辦人將有最終決定權。

賽程將於日內開設的賽程公佈專區內公佈,敬請留意
too long...... 加油
有種如釋重負既感覺
too long...... 加油

多謝你
幾有心
但分組方面
袁澧林係超聯
好撚正
kay係神檯到落返黎玩?
袁澧林係超聯

佢提名最二多,唔擺去超想我擺邊
會唔會太複雜
其實巴打真係好有心機
但係將個賽制拉到咁長我覺得過唔到67輪
d人就會開始又嫌煩又盛
投票數字會大減
之後就會有人出黎話都有冇人投不如執柒左佢
我覺得巴打不如慢慢黎
整好左超聯同冠聯先
反應好先再整埋甲同乙組
廢時浪費巴打你一番心血
其實巴打真係好有心機
d人就會開始又嫌煩又盛
投票數字會大減
我覺得巴打不如慢慢黎
整好左超聯同冠聯先
反應好先再整埋甲同乙組
廢時浪費巴打你一番心血

同意
其實巴打真係好有心機
d人就會開始又嫌煩又盛
投票數字會大減
我覺得巴打不如慢慢黎
整好左超聯同冠聯先
反應好先再整埋甲同乙組
廢時浪費巴打你一番心血

多謝巴打你既意見
無人投都可以係一種表態黎,球賽入座率都唔會場場爆啦,其實拖長黎搞,係一個機會比大家隨時可以玩,唔得閒既話唔投都無問題,反正舊制選舉只係一年搞一次,一個月貨仔,其餘時間空晒,但今次就係比個渠道大家比以前再多啲時間參與其中樂在其中
同埋每輪group埋一齊玩,我諗lihkg既巴打都唔會喺每日幾千定過萬個新post裏面容納唔到區區一個投票post掛
至於如果咁樣都有人話執柒,我尊重但唔會認同
始終甲乙兩組既女係好多巴打投完玩過附加賽先得出黎,如果我忽然又cut左佢,呢種朝令夕改既做法只會令其他巴打對賽事失去信心
留名
會唔會打季後賽? ?.?
如果定期比賽都可以養個投票習慣
會唔會打季後賽? ?.?

nba咩
不過諗緊會唔會有一個四個組別冠軍既四角友賽,同埋有巴打之前反映過想有外國好手,休季果時可以諗諗由巴打們推介各國女神,搞個海外邀請賽,但暫時只係空想
搞好依家呢個賽季先
如果定期比賽都可以養個投票習慣

巴打我正係呢個意思
如果平時連上網撳制投票都懶,真係唔敢想像
同埋投票既好習慣往往由娛樂既活動開始,就好似日本都有啲組合會搞投票果啲
無我?
無我?

無人提名你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞