【交易佣金要降低】低調置業討論區(59)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
下午有兩件事發生

-全城匯加推
-時事台手足會係遊行時宣布香港獨立

Cc台嗰啲就唔好講啦,冇邊個有腦嘅,多數放緊暑假

宣佈香港獨立叫2句,人哋咪當傻嘅睇

人追求係幸福生活,同個人、財產安全為最多,唔係口號,講我聽我信你點保證好過依家? 獨立後變咗菲律賓,美式民主建設嘅國家呀,夠民主喇啩

等全城匯賣咗先放啦
下午有兩件事發生

-全城匯加推

人追求係幸福生活,同個人、財產安全為最多,唔係口號,講我聽我信你點保證好過依家? 獨立後變咗菲律賓,美式民主建設嘅國家呀,夠民主喇啩

走向菲律賓居多,到時輸出港傭同菲傭競爭

粉嶺邊度,而家400呎以上都要500
陳茂波:解決上樓靠增建資助房屋
http://news.now.com/home/local/player?newsId=232772&refer=share

起得成都唔知幾多年後,淨係批錢過立法會都唔知幾耐
陳茂波:解決上樓靠增建資助房屋
http://news.now.com/home/local/player?newsId=232772&refer=share

起得成都唔知幾多年後,淨係批錢過立法會都唔知幾耐

其實香港係行緊去菲律賓既路上,曾經同日本有得鬥,但根深蒂固既利益集團導致官官相護,有錢人高人一等,結果權貴生活品質高過歐美,平民賤過袋底泥,大學生要做傭工奴隸,香港要改變,革命既地方係商業經濟而非政制,有錢先有牙力

其實香港係行緊去菲律賓既路上,曾經同日本有得鬥,但根深蒂固既利益集團導致官官相護,有錢人高人一等,結果權貴生活品質高過歐美,平民賤過袋底泥,大學生要做傭工奴隸,香港要改變,革命既地方係商業經濟而非政制,有錢先有牙力

香港唔會走向菲律賓之路,最簡單一點暫時嚟講係管制法例未算多如牛毛,產權亦明確,但競爭力弱咗冇可否認,主要係官員無能,眼光太短視,產業單一,另外係人嘅質素確實比以前差,望吓地盤有幾多人肯落手做,講嘅人多做嘅人少就知

【名家搶先睇】居屋不應幫人發達(張一鳴)

即時財經 2017-08-20 12:00:51 HKT

最近有報導指,政府正在研究把居者有其屋(居屋)定價和市場價脫鈎,大幅低於私人市場價發售,其實以現時私人樓價水平,如果不脫鈎又不提供額外財政資助,基本上大部份市民都未能承擔這些樓價水平。

所以筆者不反對這個脫鈎想法,但最重要是先設立機制,如果買家將來轉手賺錢,收益大部份都應回歸政府及納稅人所有,因為這資助房屋的原意是用納稅人的資源幫人上樓,不是幫人發達。因為市場不會理會居屋業主購入價,只會用私人房屋市場價格作為標桿,打折後成為居屋二手市場價格,可以肯定這些居屋買家有很大的套利空間,如果沒有退回利潤機制,他們中簽第一天就已經成為香港的「富翁」了!

財政司司長評論要幫市民上樓,就要增建資助房屋,筆者不反對這個想法,但首先政府要解決過去幾十年都出現的老問題,就是政府建築監察不足,個別也牽涉貪污,政府房屋建築質量為人垢病。

大家還記得多年前的短樁問題,或是最近有報導指居屋收樓質量極差,港珠澳大橋水泥磚做假,高鐵大幅超支等,都代表政府不是最適合且有成本效益的執行者。或許因為可選擇的承建商或其他參與者不多,就算他們犯錯,懲罰也明顯過低,阻嚇力極微,政府是否應該考慮引入更多承建商等的參與者,製造更多競爭及提高罰則?

以現時政府對居屋的政策取向,可以預見將會重複過去香港房屋市場的歷史,就是房協及房委會再次坐大,很多優質地皮都會被用作興建資助房屋。

張一鳴

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57102442&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170820

放咗幾耐?新高?

居屋一向以市價7折再售賣合資格者,再加上補地價成為完整私樓,市價脫鈎只應該賣返比房協、房署,做另一個市場,唔係2折買入補地價推向自由市場,明顯財富轉移,將公帑送比人
全城匯想買一房係咪無咩機會抽到

好多人
居屋一向以市價7折再售賣合資格者,再加上補地價成為完整私樓,市價脫鈎只應該賣返比房協、房署,做另一個市場,唔係2折買入補地價推向自由市場,明顯財富轉移,將公帑送比人

資助房屋就唔應該有自由市場,就算賣都只可以原價賣俾政府,更加唔可以加按

資助房屋就唔應該有自由市場,就算賣都只可以原價賣俾政府,更加唔可以加按

呢個同意
全城匯想買一房係咪無咩機會抽到

好多人

一房有機
600內2房就冇
下午有兩件事發生

-全城匯加推

佢地講完都無人理
下午有兩件事發生

-全城匯加推

佢地講完都無人理

財經區,講番財經算,唔係又變罵戰post

放咗幾耐?新高?

放咗幾耐?新高?

放咗幾耐?新高?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞