究竟西遊記實力排行係點?

286 回覆
48 Like 7 Dislike
原著入面背擔挑果個係豬八戒喎
樓主睇邊本書?
妖怪中九靈元聖實力肯定第一,空手秒西遊全團

好似係偷襲

悟空大大話話都鬧過天宮 之後竟然不如一隻座騎
btw大鬧天空個陣其實d神仙都放曬假去曬仙遊先大鬧到
其實大把角色秒悟空
不過唔會係八大金剛個堆

道家一派真正大粒野其實無咩點出過手
所以其實我覺得孫悟空既實力其實係有少少overrated

我記得有個講法係豬八戒既實力其實同孫悟空有得fight?

八戒天罡三十六變同七十二變 差唔多lv 但真係要變野佢係渣好多
佢把武器都太上老君整俾佢都講到好勁
但佢劇情上交手個d好多都打唔贏
係女既話未打先輸
同沙僧一樣係隊入面都唔知做過乜黎
係原著入面孫悟空大鬧天宮果陣只係殺左幾個仙女同南天門幾個門口卒,仲有食左幾個蟠桃(之後王母娘娘報大數話個蟠桃園D蟠桃冇哂)
打十萬天兵果陣打低左幾個人之後就用筋斗雲走佬

聽落唔係好勁咋喎. 地上既妖精又有地盤又有手下,當然勁過D天兵
話說夜晚有播大陸舊版經典西游記
睇到唐僧就眼火爆
佢老尾 小氣到死 比人捉左叫悟空救佢
悟空打死人扮妖怪 又唔信佢 之後趕悟空走
悟空次次都返黎救返佢
唐僧你最後都知係妖怪扮嫁啦
搵次信下你個徒弟啦

佢師父不嬲煩膠 多次中計都唔識死
見到人對佢好就狗衝
但係八戒沙僧信佢都唔信大師兄個下好野

八戒唔信悟空都可以理解 佢成日笑鳩八戒同埋八戒本來可以喺高老莊住得好哋哋 但係俾悟空捉咗去取西經
沙僧唔信悟空係因為佢真係on9 佢成日聽埋八戒啲歪理 搞到自己都on9埋一份 先至會唔信悟空
可能係悟空交戲
話明係劫難 輕鬆秒唔計數就盞搞
所以就扮晒野令件事變得好辛苦

而且啲妖怪都有後台
驚重手得濟搞岀妖命
但hea打又唔夠做 難搞
所以去揾幫手
有咩事可以拉人落水唔關我事

老實講真係唔夠打嘅怪唔多
好多都係驚傷到自己師傅
啲法寶我相信悟空全力可以破
但一全力可能方圓幾里都玩完
咁已經無意思 師傅都死撚咪
樓主睇邊本書?

我個本多圖小字 要靠自己想像個情境
可能搞亂左少少都唔定
樓主睇邊本書?

我個本字先岩 要靠自己想像個情境
可能搞亂左少少都唔定
可能係悟空交戲

而且啲妖怪都有後台
驚重手得濟搞岀妖命
所以去揾幫手

好多都係驚傷到自己師傅

其實可能悟空認真打 去到天竺一難都冇計到
btw紅字
係原著入面孫悟空大鬧天宮果陣只係殺左幾個仙女同南天門幾個門口卒,仲有食左幾個蟠桃(之後王母娘娘報大數話個蟠桃園D蟠桃冇哂)

聽落唔係好勁咋喎. 地上既妖精又有地盤又有手下,當然勁過D天兵

食左幾個蟠桃就敵將is doctor lee到再走佬其實都唔易架啦
佢打傷人不突止 之後天宮D人仲要耐估唔何殺唔死佢
天宮法寶肯定多過妖好多 但都搞佢唔掂
但下面D妖 輕輕鬆鬆搞到佢冇曬乎
夢魘呢
成本西遊記根本不斷自相矛盾
又金鋼不壞又消死藉
但轉個頭隻馬騮又話驚傷驚死
枝定海神針又係
一開始講到hi下都死掂下都傷
同啲怪打就可以大戰300回合
屌你奶你嗰碌神柱嚟架
一下打落去點擋呀
跟足書入面啲設定的話
馬騮精秒殺晒全場啦使撚下下都唔夠人打call馬咩

唐僧又係戇撚鳩
馬騮講明有金睛火眼可以睇得穿
又係都唔信佢要柒足81鑊

所以大家唔使諗咁多咩六耳取代咗馬騮
我懷疑個作者去到中後已經唔撚記得自己最早嘅設定係點

金剛不壞係垃圾天兵相對於D垃圾天兵
金睛火眼都係孫悟空自己講既, 作者冇直接描述過孫悟空用金睛火眼去睇妖怪. 孫悟空每次認妖怪都係睇對方既氣場同周圍既環境
至於大鬧天宮,殺幾個宮女同門口卒同偷野食唔需要D咩本領. "鬧"只係鬧事, 唔係佔領天宮, 鬧事唔洗好大既本事,只要夠膽就得

唔該唔好用電影同電視劇既情節去評論原著
可能係悟空交戲

而且啲妖怪都有後台
驚重手得濟搞岀妖命
所以去揾幫手

好多都係驚傷到自己師傅

其實可能悟空認真打 去到天竺一難都冇計到
btw紅字

玄裝其實後台仲大 次次都有班菩薩指點一下點救
所以次次都食唔成唐僧肉
由始至終都係悟空一個周圍走俾人玩
又金鋼不壞又消死藉
枝定海神針又係
屌你奶你嗰碌神柱嚟架
一下打落去點擋呀
跟足書入面啲設定的話

唐僧又係戇撚鳩

金睛火眼都係孫悟空自己講既, 作者冇直接描述過孫悟空用金睛火眼去睇妖怪. 孫悟空每次認妖怪都係睇對方既氣場同周圍既環境
至於大鬧天宮,殺幾個宮女同門口卒同偷野食唔需要D咩本領. "鬧"只係鬧事, 唔係佔領天宮, 鬧事唔洗好大既本事,只要夠膽就得

問題係佢俾人捉到之後都冇人奈得佢何
所以先講到佢金剛不壞
又金鋼不壞又消死藉
枝定海神針又係
屌你奶你嗰碌神柱嚟架
一下打落去點擋呀
跟足書入面啲設定的話

唐僧又係戇撚鳩

問題係佢俾人捉到之後都冇人奈得佢何
所以先講到佢金剛不壞

五百年前講到佢金剛不壞,水火不侵,五百年後就變左不熟水性,仲要俾紅孩兒三味真火吊打

食左幾個蟠桃就敵將is doctor lee到再走佬其實都唔易架啦

你可以再睇一次原著,當時玉帝係不慌不忙咁由低實力既人開始派人出去打孫悟空睇下佢既實力去到邊
直到佛教既觀音建議派二郎神去打,然後見到二郎神同孫悟空咁岩兩個都識72變,再叫如來佛祖幫手...
玉帝派既己方神仙全部都係士兵同將領,冇派三清四御五老六師七元八極九曜十都果D人架...
夢魘呢

有呢隻怪咩 冇印象

你可以再睇一次原著,當時玉帝係不慌不忙咁由低實力既人開始派人出去打孫悟空睇下佢既實力去到邊
直到佛教既觀音建議派二郎神去打,然後見到二郎神同孫悟空咁岩兩個都識72變,再叫如來佛祖幫手...
玉帝派既己方神仙全部都係士兵同將領,冇派三清四御五老六師七元八極九曜十都果D人架...

個D緊係冇出 出左就走都冇得走
btw成套睇曬個堆人入面好多都冇影未見過
你當西遊個世界觀天宮最大就已經係玉帝同王母就差唔多
因為悟空無左天上天下唯我獨尊既傲氣

我覺得係件戰衣有加成 自信心大好多
五百年後爛布一塊

洗鬼派三清嗰啲咩 三眼仔其實本來都同佢可以打成平手 玉帝條友仔如果唔係屎忽痕同悟空玩車輪戰慢慢試佢 留返四大金剛呢個時間先出場或者已經收咗悟空皮
同埋三清其實好似大粒過玉帝
一定係唐三藏最勁
記得以前有人討論過八戒同悟空差不多
同埋本身好打無用
求其乜乜座騎乜乜童子偷件法寶都撚狗咁撚悟空
一定係唐三藏最勁

唐三藏雖然係金蟬子轉世 但作為一個人類遇咁多怪都奈佢唔何就已經好勁

洗鬼派三清嗰啲咩 三眼仔其實本來都同佢可以打成平手 玉帝條友仔如果唔係屎忽痕同悟空玩車輪戰慢慢試佢 留返四大金剛呢個時間先出場或者已經收咗悟空皮
同埋三清其實好似大粒過玉帝

太上老君話哂係道祖喎 太上老君同玉帝既關係應該係公司始創人同CEO既關係
唔做運動20年都唔掂啦
何況係壓左係五行山500年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞