究竟西遊記實力排行係點?

286 回覆
48 Like 7 Dislike
唔算好熟,但有研究過幾下

大鬧天宮無人阻我諗可能係爭權掛

天庭無能人,西方佛教咪等你開口求佢

咁玉帝咪欠佢人情,我諗如來都忍玉帝條廢物耐啦

點解最勁嘅太上老君唔出手

我諗係太上老君,元始天尊,通天,如來,燃燈,菩提老祖呢d企得高睇得遠

睇得出佛教當興,截教 闡教做個順水人情,道教可能都認命
Top 10準確唔知

但俾幾個膽

鎮元子,太上老君,燃燈,如果,彌勒,菩提老祖
最近番睇曬成本西遊記書
五百年前悟空大鬧天宮除左二郎神之外跟本冇人夠佢打
但打二郎神之前佢又車輪戰過 基本上連哪叱都係先55波但打兩打就輸
五百年後悟空就算有金剛不壞+金晴火眼遇著個ON9師父都冇用
取西經隊伍豬八戒初初同悟空打係有D實力
沙悟淨就唔講 挑夫一名
成個隊伍好多劫都係靠班天宮神仙先收復到
有部份妖怪仲要係幫班神仙收復返堆座騎寵物
有冇人討論一下,如果論實力應該點排?
唔計觀音佛祖玉皇我大慨排下,五百年前悟空=二郎神>牛魔王>李靖>紅孩兒>有法寶妖怪>五百年後悟空>哪叱>妖怪>八戒>小妖>龍馬>雜兵>沙淨

哪叱唔係姐係紅孩兒咩

哪吒唔係李靖個仔咩,紅孩兒係牛魔王個仔丫嘛
利申:可能記錯

佢地個樣係一樣 而且都有三尖槍 但係紅孩冇風火輪但識三味真火 哪叱識三頭六臂多法寶但廢

我記得佢好似屈三味真火都已經好勁

我諗係太上老君,元始天尊,通天,如來,燃燈,菩提老祖呢d企得高睇得遠

西遊記同封神唔係同一個世界,唔好撈埋嚟講
根本就勁多前後矛盾,五百年前就講到佢係落到水連龍王都淆底,跟住後尾俾人捉左又火燒雷擊都殺佢唔死,但五百年後就同我講佢不熟水性,仲要俾紅孩兒三味真火吊打

因為龍王本身係廢野,地位甚低,作用只係降雨,好似第九回涇河龍王落雨落錯時間即刻比天庭下令斬撚左,仲要係比凡人魏徵斬
拍過咁多套西遊
好似大陸拍果套 TVB播果套最似全著
拍過咁多套西遊
好似大陸拍果套 TVB播果套最似

西遊記同封神唔係同一個世界,唔好撈埋嚟講

唔當佢一齊根本討論唔到

既然世界觀一樣,咪推論下
有城市傳聞係六耳彌猴打贏左悟空
之後佢一直都扮緊悟空取西經
Grammar.

都估到香港人第一時間講grammar
Grammar.

都估到香港人第一時間講grammar

做乜9會跳左落呢個post?
話說夜晚有播大陸舊版經典西游記
睇到唐僧就眼火爆
佢老尾 小氣到死 比人捉左叫悟空救佢
悟空打死人扮妖怪 又唔信佢 之後趕悟空走
悟空次次都返黎救返佢
唐僧你最後都知係妖怪扮嫁啦
搵次信下你個徒弟啦

以前去北大exchange,sit 過西遊記專家潘建國嘅堂,佢話覺得唐僧喺諷刺緊明朝迂腐嘅儒家書生,冇料到又怕事(西遊記原先有啲版本,寫得唐僧更樣衰,仲好容易嬲) ,有咩事淨係識得叫孫悟空幫佢。

再者,成個西遊記都係講緊明代官場黑暗,神仙與妖怪之間其實都係同一個利益集團,即係唔同妖怪其實都係同某啲神仙有關係,不同利益集團嘅角鬥。

孫悟空取西經遇到81難,係中間走來走去,體現成個官場系統同連帶關係。而成個遺禍人間嘅妖怪世界,都係班神仙(官僚集團)搞出來 ,所以戰鬥力嗰啲真係唔係重點。
唔識分哪吒同紅孩兒一定係未睇過封神榜嘅00後

艾加 無理由唔識分架,都唔同朝代既人
留名
以前睇過話其中一難青牛精係太上老君搞嘅 要黎同如來講數 有冇人知呢個
班妖求奇偷幾個法寶就玩撚死悟空
可見當年班神仙有幾撚hea
其實如果個個都話大鬧天宮嗰陣班神仙hea做先輸 咁如果認真打除咗三眼仔同太上老君班大佬 邊個神仙會可以打得贏悟空
其實如果個個都話大鬧天宮嗰陣班神仙hea做先輸 咁如果認真打除咗三眼仔同太上老君班大佬 邊個神仙會可以打得贏悟空

定海神針縮大縮小 又玩分身術 大戰既話係個陣天宮冇幾個夠佢玩
我記得佢師父菩提祖師都好勁
不過五百年後生死簿又冇佢名
佢又食左咁多幡桃仙丹 又識長生不老 但戴上金剛圈個一刻開始就變廢柴
紅孩兒是《西遊記》牛魔王及鐵扇公主之子,號「聖嬰大王」。因為牛魔王和孫悟空是結拜兄弟,所以算起來紅孩兒是孫悟空的義姪。紅孩兒修成三昧真火,與哪吒一樣操使一丈八尺長的火尖槍,仙功了得,由於牛魔王在他年幼時不注意品德教育,紅孩兒變和牛魔王有樣學樣。孫悟空敵不過他,最後請觀音菩薩用計收伏為徒。

三味真火 哪吒其實用風火輪都識出 加埋三尖槍就搞到同紅孩兒好似

哪吒識出應該係執神演義?

有一幕哪吒 鬥牛魔王都出過
哪吒取出火輪兒掛在那老牛的角上,便吹真火,焰焰烘烘,把牛王燒得張狂哮吼,搖頭擺尾。
覺得覺哪叱係西遊比人嚴重弱化

哪吒實力其實同三眼仔差好遠
又要俾老豆層塔剋住 三頭六臂又唔係咩勁招 悟空都識
風火輪係高機動力既 但對上悟空筋斗雲都要輸啦
至於佢成身法寶都唔見得出勁過其他妖
乾坤圈可能可以捉下小妖既
所以佢係西遊出場好多時都係跟佢老豆一齊出
沙僧最勁係扮弱智

佢唔係扮,佢真係弱智嫁

你當佢係間諜加牆頭草,就知明點解佢咁hea
有人分析過原著沙憎先係最醒最有腦果個

現實中好多沙僧呢類人,有時明明做到,都要推畀孫悟空同老豬,唔想拿屎上身。睇劇集,沙僧好老實同勤力,但睇原傳,愈睇就覺得沙僧係反映現實世界一群人。
妖怪中九靈元聖實力肯定第一,空手秒西遊全團

好似係偷襲

悟空大大話話都鬧過天宮 之後竟然不如一隻座騎
btw大鬧天空個陣其實d神仙都放曬假去曬仙遊先大鬧到
其實大把角色秒悟空
不過唔會係八大金剛個堆

道家一派真正大粒野其實無咩點出過手
所以其實我覺得孫悟空既實力其實係有少少overrated

我記得有個講法係豬八戒既實力其實同孫悟空有得fight?
話說夜晚有播大陸舊版經典西游記
睇到唐僧就眼火爆
佢老尾 小氣到死 比人捉左叫悟空救佢
悟空打死人扮妖怪 又唔信佢 之後趕悟空走
悟空次次都返黎救返佢
唐僧你最後都知係妖怪扮嫁啦
搵次信下你個徒弟啦

佢師父不嬲煩膠 多次中計都唔識死
見到人對佢好就狗衝
但係八戒沙僧信佢都唔信大師兄個下好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞