究竟西遊記實力排行係點?

286 回覆
48 Like 7 Dislike
唔算好熟,但有研究過幾下

大鬧天宮無人阻我諗可能係爭權掛

天庭無能人,西方佛教咪等你開口求佢

咁玉帝咪欠佢人情,我諗如來都忍玉帝條廢物耐啦

點解最勁嘅太上老君唔出手

我諗係太上老君,元始天尊,通天,如來,燃燈,菩提老祖呢d企得高睇得遠

睇得出佛教當興,截教 闡教做個順水人情,道教可能都認命

傾下

lm學野

其實無乜好講

同研究金庸一樣

係作者都無諗過嘅嘢到幫佢諗埋 ,靠佢寫嘅嘢估虛無嘅嘢

想知乜都可以傾下

但無上面西遊第幾章都背到咁犀利

其實最唔明都係六耳同悟空個Part
隻諦聽明明知答案又唔講
最後要特登寫 由如來搞掂
六耳最勁係可以同悟空一模一樣
連金剛圈金剛棒都copy到
真心唔明點樣分到
而最後殺既係咪真係六耳
究竟如來有冇講大話唔知扮知

六耳其實係悟空嘅分身...

有四石猴 但六耳同靈明就能力最似 但係六耳知前後萬物皆明就屈機d 係咪分身我就唔敢講

上網睇翻啲quote哂原著章回嘅評論 結論係你話係分身又得 真係有六耳又得 兩邊都有少少bug
如果有六耳 就唔明點解佢可以copy到金剛棒
如果係分身 又要如來陪佢同觀音呢場戲 同埋如來開估後變佢做六耳嘅樣

"大眾不知,以為走了,如來笑云:大眾休言,妖精未走,見在我這缽盂之下。大眾一發上前,把缽盂揭起,果然見了本象,是一個六耳獼猴。"

成本書入面"六耳"依個詞淨係出現過兩次,第1次係孫悟空同菩薩祖師講既"此處無六耳", 第2次出自如來把口. 暗示如來就係幾百年前既菩薩祖師
咁就解釋到點解如來壓孫悟空之前話 好在佢及時出手,唔係既話孫悟空就死硬,咁就太可惜. 同埋係大鬧天宮果陣觀音點解會建議咁岩都係識72變既二郎神去對付孫悟空, 可能佢地係想睇下到底係道教既72變勁D定係佛教既72變勁D

而且,如果六耳真係如來變出黎既話如來冇必要應承升佢做佛

諦聽都冇理由唔肯講邊個係真既孫悟空. 如果一個係真既,一個係六耳. 孫悟空同六耳實力一樣, 只要佢講邊個係假既,咁孫悟空,豬八戒同沙僧就可以3個人一齊殺左佢. 但如果係兩個真既孫悟空係佢面前問佢邊個係真邊個係假,就好難答啦..
我聽人講過悟空最後被封鬥戰聖佛係玩9佢
取經隊入面 八戒被分配既職位先係最好
係堅定流

升佢做佛喎,仲高級過觀音,點會係玩佢.

八戒正職係淨壇使者副職係菩薩
即係做既係管理祭品(食物)既工作,拎既係菩薩級既人工

我諗係太上老君,元始天尊,通天,如來,燃燈,菩提老祖呢d企得高睇得遠

傾下

lm學野

其實無乜好講

同研究金庸一樣

想知乜都可以傾下

隻諦聽明明知答案又唔講
真心唔明點樣分到
而最後殺既係咪真係六耳

有四石猴 但六耳同靈明就能力最似 但係六耳知前後萬物皆明就屈機d 係咪分身我就唔敢講

第一是靈明石猴,通變化,識天時,知地利,移星換斗。

第二是赤尻馬猴,曉陰陽,會人事,善出入,避死延生。

第三是通臂猿猴,拿日月,縮千山,辨休咎,乾坤摩弄。

第四是六耳獼猴,善聆音,能察理,知前後,萬物皆明。

個人覺得應該係六耳獼猴最廢

原文網址:https://read01.com/Pg873G.html

知前後明萬物已經係預知未來啦啵,點會廢
以我理解 悟空佢地幾個 係要黎應劫
唔應劫 就得唔到大乘佛經

傾下

lm學野

其實無乜好講

同研究金庸一樣

想知乜都可以傾下

隻諦聽明明知答案又唔講
真心唔明點樣分到
而最後殺既係咪真係六耳

原文網址:https://read01.com/Pg873G.html

預知到 改變唔到
以我理解 悟空佢地幾個 係要黎應劫
唔應劫 就得唔到大乘佛經

所以六耳都應該 其中一劫
如來 唔收左佢 身為受劫者既悟空四人
過唔到呢劫 點拎大乘佛經

傾下

lm學野

其實無乜好講

同研究金庸一樣

想知乜都可以傾下

隻諦聽明明知答案又唔講
真心唔明點樣分到
而最後殺既係咪真係六耳

預知到 改變唔到

佢預知到既話就唔洗襲擊取西經隊
最近番睇曬成本西遊記書
五百年前悟空大鬧天宮除左二郎神之外跟本冇人夠佢打
但打二郎神之前佢又車輪戰過 基本上連哪叱都係先55波但打兩打就輸
五百年後悟空就算有金剛不壞+金晴火眼遇著個ON9師父都冇用
取西經隊伍豬八戒初初同悟空打係有D實力
沙悟淨就唔講 挑夫一名
成個隊伍好多劫都係靠班天宮神仙先收復到
有部份妖怪仲要係幫班神仙收復返堆座騎寵物
有冇人討論一下,如果論實力應該點排?
唔計觀音佛祖玉皇我大慨排下,五百年前悟空=二郎神>牛魔王>李靖>紅孩兒>有法寶妖怪>五百年後悟空>哪叱>妖怪>八戒>小妖>龍馬>雜兵>沙淨

哪叱唔係姐係紅孩兒咩

哪吒同紅孩兒好似姐
唔係同一個人黎
哪吒老豆係李靖
紅孩兒老豆係牛魔王

Between, 紅孩兒好似打贏過孫悟空

正解,悟空連個細路都打唔嬴 有七十二變都冇咩用 最多變下蚊仔飛入敵人口

要靠觀音搞掂佢
點解封神演義哪吒咁勁
去到西遊就癈曬
錢嘉樂>張衛健>陳浩民>黎耀祥>麥包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞