Golf GTI

23 回覆
2 Like 1 Dislike
小弟計劃年尾出車
想出架MK6 ,易手車。
但好多朋友都話
VW啲波箱好快收皮

有無VW既巴打可以分享下心得
同自己架vw
小弟計劃年尾出車
但好多朋友都話
VW啲波箱好快收皮

同自己架vw

買棍就無事
小弟計劃年尾出車
但好多朋友都話
VW啲波箱好快收皮

同自己架vw

唔洗聽人講,鍾意就去馬,好多人未揸過VW就喺度話架車唔好,買返嚟做足基本保養就得
GTI 用濕6
其實正正常常咁揸我諗都冇咁易壞掛
我09年 golf 揸到十萬,完全無問題
GTI 用濕6 dsg,keep 住換波箱油就冇咩野

1.4 用乾7 dsg,車主唔識用真係會出事

d人話vw個波箱壞主要係因為係市區行 佢個極力子成日頻繁唔夠位比佢鬆哂所以先會易壞
上次我去vw 睇車問個sales
佢話佢自己個部塞車會轉用+- ball lock 死佢行1/2 ball 咁就無事
佢話佢自己個部塞車會轉用+- ball lock 死佢行1/2 ball 咁就無事

塞紅隧成日停用1波

超慢速 keep 住行可以2波
通常壞波箱都係因為冇温車呢個習慣
10個人話易壞但當中又有幾多個真係揸過又壞過?

慢車用+- 或者s mode, 上highway 先轉返D
咁就耐用d
10個人話易壞但當中又有幾多個真係揸過又壞過?

慢車用+- 或者s mode, 上highway 先轉返D
咁就耐用d

+- 好過 s

S 都係會轉波

咩叫溫車 係咪想講暖車?

有聽過

怕二手返黎,整多過揸姐

怕二手返黎,整多過揸姐

要睇上手駕駛習慣

我買過兩架 dsg 7 都冇事

怕二手返黎,整多過揸姐

要睇上手駕駛習慣

多數都話錫車,機件精神嫁啦

怕二手返黎,整多過揸姐

要睇上手駕駛習慣

多數都話錫車,機件精神嫁啦

試怠速,慢起步,慢停有冇異常震動

+/- 每個波都行下睇吓有冇轉唔到波

同坐吓車主手車,睇吓佢平時點揸

一鳩樣啦 你鍾意嘅你嗌做温暖車都得㗎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞