被黑心的士撞埋嚟,而家警察話要告我不小心駕駛,點算好?

88 回覆
2 Like 27 Dislike
事發今年6月,喺旺角火車站橋底塞緊車,轉線時俾架的

士從後突入...佢擺明有心撞過嚟,但而家落過口供之後就

話要告我...唉...點算好?
過哂線未?
冇車CAM
燈都唔打硬抽?
事後有無報俾保險公司?有嘅話唔怕啦,佢claim你保險就ok。不小心駕駛好閒架姐,路面發生意外,輸嗰一方就會俾人告不小心駕駛。

先唔排除的士佬真係搵食明撞你,但事實上
-黑心的士
-從後突入
-有心撞過嚟
以上都係你主觀既睇法加一面之詞,無CAM無人證,好難因為你係巴打而佢係的士佬就覺得你係受害者.交通意外上高十單有十單雙方都覺得人地錯.如果警察話責任在你,一係掉錢就打甩佢,否則就跟規矩做啦.
挑...請日假上庭,情節輕微罰一千之嘛

其實一開始唔同對方私了?
的士D 爛車求其幾百都整到啦

就咁聽你講, 我估事實係

樓主見塞緊車, 冇睇清楚就轉線

的士收掣不及/ 有心撞到樓主

可以和解就賠番比的士狗算啦, 上到庭罰千幾蚊又扣5分

呢個似係
樓主一係放條片出黎比大家評下理
一係講真話
的士狗咁樣篤油法,肯定未抽個頭出去,只係打左燈
的士狗搵食招式黎
其實一發生意外無論你自炒定比人撞差佬係唔係都會出信話 告不小心駕駛因為呢條係萬能key點都可以入你,查完唔關你事就會出信話唔告你,你真係無錯就唔怕比差佬兇你

呢個似係
一係講真話
的士狗搵食招式黎

今日都有架DC9係D小路頭搖又尾擺
人地CUT線又死守住
又打燈唔轉線、發左發右
明明前面好多位又無啦啦係大直路DUP到10KM/H
之後可能見我都揸得好小心
無乜引就比油好快咁走左去
擺明搵食咁款

呢個似係
一係講真話
的士狗搵食招式黎

今日都有架DC9係D小路頭搖又尾擺
人地CUT線又死守住
又打燈唔轉線、發左發右
明明前面好多位又無啦啦係大直路DUP到10KM/H
之後可能見我都揸得好小心
無乜引就比油好快咁走左去
擺明搵食咁款

依家車多左咁多, 轉線冇以前咁順
揸車真係要小心為主, 咪比d 的士狗搵食
過哂線未?

過咗三分之二
冇車CAM

因為公司車,佢唔俾錢買,無理由自己買嘛

但而家真係要諗諗...
燈都唔打硬抽?

有打燈
有望後鏡
所以咪見住佢一嘢衝上嚟
重點係佢特登踩油
用意係佢個生頭前過我架車
冇車CAM

但而家真係要諗諗...

你冇CAM
如果隻的士狗都冇CAM
你係蝕底既喎
[quote]其實一發生意外無論你自炒定比人撞差佬係唔係都會出信話 告不小心駕駛因為呢條係萬能key點都可以入你,查完唔關你事就會出信話唔告你,你真係無錯就唔怕比差佬兇你[/quote

而家阿sir都話我會輸,但我真係好唔忿氣,係佢有心撞過嚟,但我就要負責,唔只錢嘅問題,重有信用,啲同事以後唔信我架嘞...
Cut o個個不嬲係下風
冇車CAM

但而家真係要諗諗...

你冇CAM
如果隻的士狗都冇CAM
你係蝕底既喎

我無佢都無
所以撞咗之後
佢好淡定,乜都冇講,等我出聲先,睇下私了定報警
當時,佢個樣真係好乞人憎

問題係
我見住佢係同我一齊cut出嚟架...唉...

問題係
我見住佢係同我一齊cut出嚟架...唉...

無車cam, 講乜都得

先唔排除的士佬真係搵食明撞你,但事實上
-黑心的士
-從後突入
-有心撞過嚟
以上都係你主觀既睇法加一面之詞,無CAM無人證,好難因為你係巴打而佢係的士佬就覺得你係受害者.交通意外上高十單有十單雙方都覺得人地錯.如果警察話責任在你,一係掉錢就打甩佢,否則就跟規矩做啦.

Ching講嘅我都明白
要用理據去辯解
但因揸車經驗唔長
所以唔知可以用咩角度去理解同搵出疑點
所以而家咪唔知點做好囉😭
無CAM當買個教訓, 無計, 咁大個人都要食下死貓, 下次小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞