月入3萬的你人工點分配?👑

213 回覆
13 Like 66 Dislike
唔知各位巴絲有冇呢個諗法:儲錢會儲上癮
每個月望住個硬性儲錢戶口 就好似睇住仔女健康成長/以前打機keep住升lv咁

同時呢個post都見到好多井底撚
一個月用1萬/7千幾左右供樓好出奇咩?大把人同父母/另一半一齊供,各比一半,咁樣夾埋每月供萬5至2萬有咩問題?
話呢度吹水大會仲戇鳩 話就話香港入息中位數係15000
但我身邊啲朋友真係好少見到搵18000以下既人(計晒雙糧嗰啲)
利申26歲

發現好多巴絲都有良好投資習慣 月供股票/基金呢啲 果然我地呢代同上一輩啲廢老真係進步好多 唔會戇鳩鳩擺銀行

我自己有個習慣係分開幾個戶口放錢 每知戶口作用唔搞同 否則放埋一齊真係好易洗突 相信越來越多人咁做

見到比較少有提及買保險 可能當經常性開支combine埋一齊?
老老豆豆 老閪都買份term危疾/醫療呢啲旁身 3萬入息 齋強姦金都扣左$1500
拎1500每月去買保障真係幾充裕啦

睇見有位巴打供兩年700 年回報30幾% 扯扯地睇到

我得醫療保險1年比1次
1次$3000 當雜費
記得要扣稅
http://www.ird.gov.hk/chi/ese/st_comp_2017_18/cstcfrm.htm

月入3萬=年收入36萬,其中5% MPF可扣除
假設你單身/另一半有收入
父母健在同時60歲以上,根據薪俸稅計算機,今年需要交稅$520
父母其一健在,今年需要交稅$7410
父母雙亡,需要交稅$22220

我父母健在,所以稅款$520,平均每月43蚊左右,可忽略

家用5000
返工車錢800~900
lunch 5000
同男朋友拍拖/約朋友出街玩5000
其他盡量儲

父母係外國可唔可以有免稅
記得要扣稅
http://www.ird.gov.hk/chi/ese/st_comp_2017_18/cstcfrm.htm

月入3萬=年收入36萬,其中5% MPF可扣除
假設你單身/另一半有收入
父母健在同時60歲以上,根據薪俸稅計算機,今年需要交稅$520
父母其一健在,今年需要交稅$7410
父母雙亡,需要交稅$22220

我父母健在,所以稅款$520,平均每月43蚊左右,可忽略

家用5000
返工車錢800~900
lunch 5000
同男朋友拍拖/約朋友出街玩5000
其他盡量儲

父母係外國可唔可以有免稅

外國長住好似唔得
其實每年個75%稅款寬減係唔係必然?

冇呢個年薪得12萬都要交超過9000蚊稅

應該用&唔係用/
諗左好耐點解樓主家用一時俾老婆一時俾老豆
24歲 31k
5k比娘親家用
6k信用卡連出街娛樂買野食飯+自動增值
1.5k lunch
1k買餸買早餐

大概係咁啦 都只係粗略咁估計
唔買名牌 無買保險
一年去4/5次旅行
part-time讀書兩年用十萬
3分之2積蓄買股票

其實好唔想番工
出年想辭職
24歲 31k
5k比娘親家用
1.5k lunch
1k買餸買早餐

唔買名牌 無買保險
一年去4/5次旅行
3分之2積蓄買股票

其實好唔想番工
出年想辭職

巴打你邊行? 講唔講得
24歲 31k
5k比娘親家用
1.5k lunch
1k買餸買早餐

唔買名牌 無買保險
一年去4/5次旅行
3分之2積蓄買股票

其實好唔想番工
出年想辭職

巴打你邊行? 講唔講得

講得
姑娘呢行人工都係公開
30000捐去助養兒童
7k 家用
6k 洗費 (衣食住行拍拖)
扣埋mpf 40萬一年
食飯搭車一個月1萬,一年12萬
家用6k, 一年7萬2
保險儲蓄人壽,一年5萬2
讀書學費一年5萬
交稅2萬
除番開一個月儲7k現金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞