你成世人睇過 最好睇嘅電視劇 係 ... ?

86 回覆
39 Like 8 Dislike
歐美:少睇,但睇過最有feel 係black mirror
Pacific 都無拍得咁好
呢套表面係超級英雄片,實際每一集都帶出哲學辯論
用最離地既超級英雄,包裝起人生每一刻都實在經歷既矛盾,荒謬同爭扎

宗教:強盗&好撒馬利亞人,原罪&自由意志,苦難&成就公義,魔鬼&上帝旨意,引導&人生意義
公義:沉默&罪惡共犯,私刑&以武制暴,黑警&扭曲法治,死刑&杜絕罪惡,違法&守護法治
法律:自衛&傷人謀殺,無罪&合理懷疑,意圖&犯罪動機,偽證&Hearsay evidence
心理:內疚&倖存心理,絕望&接受現實,樂觀&自怨自憐,堅持&一敗塗地

當你以為Daredevil 蘊含咁多上述命運/生死/價值辯論既時候,
你可能問會否悶到睡着?大量一鏡到底既fight scenes,會刺激到唔記得抖氣
你可能問選角政治正確?好采女主角靚到dump 一聲,無黑人無女權無同性戀
你可能問會否說教味重?經歷過2019, 香港人每日都係條街思考點為公義打仗
你可能問會否講太多耶穌?大概每個人都同Matt類似質問"How could a loving God blind me?"
peaky builders
入來之前都諗係佢, 雖然TVB好多都好睇, 但係美劇來講佢真係帶起左熱潮.
第一季大家都覺得好神.
第二季講番出去後既動向, 認同中段係幾拖仲無啦啦玩尋寶, 但講番主角點樣由零開始plan, 到逃出去後點樣消聲匿跡, 再講D公司背景, 係美國大地圖玩捉依因, 其實唔太差.
第三季叫意外展開, 咩都無之下都可以走到真係幾勁, 監獄外就麻麻地, 無啦啦寫死女主, 令到男主第四季要踏上復仇之路.
第四季算係最差, 上季要角一出即死, 主角變埋特工偷野, 周旋在幾個勢力搶來搶去, 主角好似會死又話醫好最後都死(詳見外傳). 最後總算good ending.
第五季就算把啦...
當年到第四季停左, 上年追番, 一路追一路??, 諗下最後會唔會有解釋, 點知話畀你聽所有野都係一場夢, 世上好多野都無解釋, 睇到O哂
港:大時代
韓:大長今
美:breaking bad
支:繁花
Sherlock
一見到要搬D接近神既角色來解話已經知道技窮啦
不過整體好鍾意呢套野,D角色好鮮明,特別鍾意Ben (佢後來套person of interest又係好好睇) 同Sawyer(由仆街變到大家相信既領袖)。
後來買晒成套正版dvd,又買左呢本野:(本野其實無乜解過野)
cctvb嘅話 金枝慾孽
日劇 仁醫 1/2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞