成日話香港渣車on 9 究竟係乜心態

388 回覆
814 Like 49 Dislike

香港車速set 得低
超速十幾二十 唔係掟彎都好安全
想講危險既唔係揸得快既人
大部分女人揸得慢啦 仲危險得多

我同意私家車有司機會仲方便
但我鐘意揸車
有得坐司機車都會想自己揸下

exact7ly

有車係好方便,但當成個人已經做野做到好攰仲要揸車我覺得會變成折磨

有時出市區成日下下塞出都真係幾冇癮,下下俾一俾油又要踩停架車,cut 線又要望清楚有冇啲仆街想博你撞屈你錢(掛p時試個有個呀叔揸架錢七寶馬想咁恰尻我),去到旺角呢啲地方有時有錢泊車都冇用根本個個場爆哂,有位泊嘅就行到鬼死咁遠仲耐過行去返屋企嘅巴士站,揸得車緊係想舒舒服服點對點嫁啦結果掛住架車搞到仲麻煩

利申覺得有車的確係方便,但如果去某啲旺區同覺得冇乜需要都懶得揸車,費時煩親自己

你有無車?
無車你就唔會明

,尋日先過完海幫朋友車野,就係做完野做到成身汗攰到死仲要揸車先覺得想死

妖手殘未打完,我上面咪講左旺角泊車好難嘅問題,呢點係我自己親身體驗過嘅事,唔該唔好一覺得話揸車會有缺點就一概而論話人冇車,揸得車去旺角我相信一定會有我所講嘅問題,試過車人一齊食飯為左揾位我放低朋友係朗豪坊果頭再周圍揾車場但就個個都爆哂,足足哂我成半個鐘先揾到仲要哂我廿分鐘行返轉頭

間中返工揸車會覺得攰寧願搭的士
同埋如果行紅隧塞車隻腳一俾油又要brake會攰
但大部分揸車都係爽好多
不過我個人泊朗豪坊又好少要等好耐
可能次次去啲時間都唔係peak hr
利申有車

旺角的確好難泊車
基本上rush hour我都唔會揸車去
最多閒日日頭,一係就late night先去
所以有時揸車真係揀地方揸
試過一次踩紅隧,本身都勁攰,然後塞車狂踩brake攰上加攰
之後走果陣行西隧

出旺角銅鑼灣一定唔揸車
揸車最爽嘅係可以播住歌一路揸一路唱
有次唱到比隔離個司機見到,佢同我一齊唱 不過佢唱佢播嗰隻歌,我有我自己唱

行住屯公吐露港新田唔塞車嘅話聽住歌咁揸真係好爽,但一有交通意外塞死就……

我住港島東,基本上如果收工時間喺九龍返屋企=死撚硬有排等

放工時間由九龍揸車返港島東行邊條隧道都係死,如果係我真心寧願塞巴士坐上層瞓住覺返去
樓上又有傻仔出現
揸90當然唔危險
多車而大部分車行80你揸90咪危險囉
多大彎的話揸60入彎都好危險啦
因應情況而定危唔危險
無話一定90就危險或者一定唔危險

然後有一堆人又覺得意見唔同就一定無車
自己一定有宇宙唯一揸車
方法根本無得討論落去

其實你地仲漏左一點
有車好多時比無車方便好多
其實有車而無請司機,未能將呢個方便最大化
你20分鐘揸車去到鬧市,然後要用幾多分鐘泊車?仲要去搞免費泊車呢。我當你豪少少,有買野都唔搞免費泊車,扭傷兩層搵位泊埋車,都要搞你十分鐘。如果你要去megabox 之類就仲要排隊。

有司機就完全唔同,車到去門口即時落車,司機搞掂。

香港車速set 得低

但我鐘意揸車

exact7ly

有車係好方便,但當成個人已經做野做到好攰仲要揸車我覺得會變成折磨

有時出市區成日下下塞出都真係幾冇癮,下下俾一俾油又要踩停架車,cut 線又要望清楚有冇啲仆街想博你撞屈你錢(掛p時試個有個呀叔揸架錢七寶馬想咁恰尻我),去到旺角呢啲地方有時有錢泊車都冇用根本個個場爆哂,有位泊嘅就行到鬼死咁遠仲耐過行去返屋企嘅巴士站,揸得車緊係想舒舒服服點對點嫁啦結果掛住架車搞到仲麻煩

利申覺得有車的確係方便,但如果去某啲旺區同覺得冇乜需要都懶得揸車,費時煩親自己

你有無車?
無車你就唔會明

有車先會明,有d 位確實搭車好好多
當然有車永遠多個選擇
但如果大部分時間用唔著,其實就不必揸車
特別如果住同返工都近地鐵唔使轉車,而又賽車的話
當你想買部車,就有一堆人笑你
又話貴
又話無位泊
又話搭地鐵快過你
想買架車又叫你搭的士/ uber 好過

鬼唔知,但渣車目唔只係放眼係 A -> B 點的目的,

有時成家係車傾下計,小朋友玩完可以訓下覺,果種感覺已經係番度。

出去坐巴士、地鐵,見到D蝗好反感

事實係渣車養車好貴 假日節日想搵位泊都難
係市區 我相信地鐵真係快過渣車

人地都係講事實

香港渣車真係唔係必須品黎 唔同歐美果d
你有錢多既咪渣囉
現階段無需要咪無需要囉

唔同意地鐵快過渣車
計埋上落地鐵站 點塞都唔會快過渣車
而加又無人指住啲人搭地鐵既人笑佢on9
反而笑揸車on9既多數都係無車係度酸

你少塞車係你好彩
試過屯門公路先講啦

我已經唔係成日揸車嘅人,但揸一程車已經要經過三個塞車黑點(觀塘道、老龍、屯公),果啲一味話人酸嘅人我都幾肯定多數少揸車
樓上又有傻仔出現
揸90當然唔危險
多車而大部分車行80你揸90咪危險囉
多大彎的話揸60入彎都好危險啦
因應情況而定危唔危險
無話一定90就危險或者一定唔危險

然後有一堆人又覺得意見唔同就一定無車
自己一定有宇宙唯一揸車
方法根本無得討論落去

其實你地仲漏左一點
有車好多時比無車方便好多
其實有車而無請司機,未能將呢個方便最大化
你20分鐘揸車去到鬧市,然後要用幾多分鐘泊車?仲要去搞免費泊車呢。我當你豪少少,有買野都唔搞免費泊車,扭傷兩層搵位泊埋車,都要搞你十分鐘。如果你要去megabox 之類就仲要排隊。

有司機就完全唔同,車到去門口即時落車,司機搞掂。

香港車速set 得低

但我鐘意揸車

exact7ly

你有無車?
無車你就唔會明

當然有車永遠多個選擇
特別如果住同返工都近地鐵唔使轉車,而又賽車的話

當然有車永遠多個選擇
特別如果住同返工都近地鐵唔使轉車,而又車的話
講真十幾年前我新牌仔,當時揸車就爽皮
少車,抄,少意外

宜家車又多盲毛又多
所有覺得揸車一定爽皮的傻仔,週末去轉海灘你就明,等位既時間夠你游出公海再溝條美人魚返香港
當你想買部車,就有一堆人笑你
又話貴
又話無位泊
又話搭地鐵快過你
想買架車又叫你搭的士/ uber 好過

鬼唔知,但渣車目唔只係放眼係 A -> B 點的目的,

有時成家係車傾下計,小朋友玩完可以訓下覺,果種感覺已經係番度。

出去坐巴士、地鐵,見到D蝗好反感

事實係渣車養車好貴 假日節日想搵位泊都難
係市區 我相信地鐵真係快過渣車

人地都係講事實

香港渣車真係唔係必須品黎 唔同歐美果d
你有錢多既咪渣囉
現階段無需要咪無需要囉

唔同意地鐵快過渣車
計埋上落地鐵站 點塞都唔會快過渣車
而加又無人指住啲人搭地鐵既人笑佢on9
反而笑揸車on9既多數都係無車係度酸

你少塞車係你好彩
試過屯門公路先講啦

我已經唔係成日揸車嘅人,但揸一程車已經要經過三個塞車黑點(觀塘道、老龍、屯公),果啲一味話人酸嘅人我都幾肯定多數少揸車

依家周街都係馬路炸彈
一個禮拜撞2,3次真係好閒
大西北返九龍灣真係好撚痛苦
屯公/元公,汀九,老龍
3條公路是旦一條中招都仆街
渣車唔係on9
周街泊既
我全部屌哂你地老母
用個雞碎咁多錢買二手車
之後亂尻咁泊車
做咩尻
大陸啊
話渣車唔好果啲有幾多人自己有車?

屌你老母, 有車人士緊係吹奏揸車唔好架啦

唔通叫多d人揸車塞撚柒住條路咩矇撚

利申: 日日揸車
的確on9 wo

咪係, 揸車撚都係浪費地球資源既垃圾
成日係車同d fd 大大聲講賤格野 幾撚爽
的確on9 wo

唔好咁啦
搞到自己咁小學雞啦
有小朋友的確唔同講法既
純粹方便, 日頭塞車可能唔覺, 但係夜晚9點後多數都唔塞車, 有d 地方搭成粒鐘巴輕地鐵先到, 揸車跟係需要30分鐘
例如港島東入荃灣沙田

性格比一定輸比的士, 但係做下車手都係個人興趣

睇去咩地方啦 你叫我渣部車出旺角 銅鑼灣 我寧願行路 d垃圾車場轉撚到嘔都未搵到位
有錢真好
其實揸車唔攰咩?學車時揸自動波 隻腳hold住同一個位就抽筋咁
的確on9 wo

唔好咁啦
搞到自己咁小學雞啦

放緊暑假上黎撚下狗, 吹牙
其實揸車唔攰咩?學車時揸自動波 隻腳hold住同一個位就抽筋咁

女人先學自動波
純粹方便, 日頭塞車可能唔覺, 但係夜晚9點後多數都唔塞車, 有d 地方搭成粒鐘巴輕地鐵先到, 揸車跟係需要30分鐘
例如港島東入荃灣沙田

性格比一定輸比的士, 但係做下車手都係個人興趣

睇去咩地方啦 你叫我渣部車出旺角 銅鑼灣 我寧願行路 d垃圾車場轉撚到嘔都未搵到位

所以唔可以一概而論話揸車on9,基本就算有車都要睇下去邊同當時你去果到做咩以及路面狀況,如果去埋啲泊車麻煩或者塞到死嘅話真係搭返公共交通好過

女人先學自動波

或者係美國考.
買的士有冇諗頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞