成日話香港渣車on 9 究竟係乜心態

388 回覆
814 Like 49 Dislike
反而我覺得住得僻,好少大眾交通工具通勤既話,渣車好正常,不過我就唔鐘意泊完車係停車點仲要行一段路先返到屋企,個種厭倦感好難頂

反而係外國生活時住獨立屋有車庫,泊完車隔離就係屋企門口直接返到屋內,呢d先係真正用車後既享受

有garage真係直頭可以自己整埋車
好多小事可以自己搞掂
香港就好多人連換波箱水都未必識

屌打錯,想講冷卻水
你一句達埋去:我有錢呀吹呀
咁咪得

但係好多人有錢買車,無錢泊車車同俾告票

認真揸左十年車先比人抄過兩次牌
成日比人抄既好明顯都係揸車路都唔睇既人
當你想買部車,就有一堆人笑你
又話貴
又話無位泊
又話搭地鐵快過你
想買架車又叫你搭的士/ uber 好過

鬼唔知,但渣車目唔只係放眼係 A -> B 點的目的,

有時成家係車傾下計,小朋友玩完可以訓下覺,果種感覺已經係番度。

出去坐巴士、地鐵,見到D蝗好反感

On 9
泊都無位泊
香港人多車多
行又唔行得快
揸車係一種樂趣多過用黎代步

香港揸無咩樂趣
出街好難泊位

香港揸無咩樂趣
出街好難泊位

咁又點?條街三十四五度我開住冷氣un un腳涼住咁睇你班酸到苦既燶閪行到身水身汗都幾不知幾爽
其實睇你揸邊到姐,
你要係港島揸係on9姐
但新界大埔沙田馬鞍山呢幾到有幾可會塞車?
九龍就麻煩d 不過我通常入新界都會揸
同埋最好揸之前check 下邊到塞車 邊到有位泊 搭地鐵方便定揸方便d 先好揸
其實睇你揸邊到姐,
你要係港島揸係on9姐
但新界大埔沙田馬鞍山呢幾到有幾可會塞車?
九龍就麻煩d 不過我通常入新界都會揸
同埋最好揸之前check 下邊到塞車 邊到有位泊 搭地鐵方便定揸方便d 先好揸

認同紅色字 開個google maps睇一睇真係會慳返好多時間 所以講揸車除左要有㸣之外 最緊要係有腦
兩邊都講得岩既
最重要睇下有無空閒錢
一個月幾千蚊有人寧願兩個月去次旅行
有人寧願用黎揸車
當然又可以揸車又可以兩個月去次旅行又可以買野就更好啦

呢鋪打和啦
可以去d山卡啦地方同郊區玩下,野下餐影下相,唔怕交通麻煩同拎住d重野周圍走

夏天同雨季就最明顯,唔洗日曬雨淋,放多套後備衫係車,濕左又可以換

去游水踩單車,甚至war game又唔洗拎住一袋二袋裝備或者後備衫

上到車就涼到番屋企,唔洗曬住等車,企住番屋企,屋企人仲可以係車入面休息,訓覺,除鞋,聽歌,傾計乜都得

凌晨時間出街又唔會受交通限制,幾時出去幾時番去都得

等人或者吹水又有自己既空間坐下抖下,唔洗企係地鐵站等

鍾意揸車既就更加唔洗講,自己揸同坐的士uber根本係兩回事,而且根本係等於一件玩具同興趣,同人買相機音響手袋一樣

除左貴同有時難搵位,諗唔到有咩壞處

仲有壞處!
有次踢完波有少少抽筋
好撚驚揸揸下車老抽

咩撚都加個老字落去 老抽你講緊豉油呀?
有家庭有細路就一定有車方便,可以車入面換片餵奶

香港揸無咩樂趣
出街好難泊位

咁又點?條街三十四五度我開住冷氣un un腳涼住咁睇你班酸到苦既燶閪行到身水身汗都幾不知幾爽

食住街d廢氣
邊個話有車一定溝到女......

一齊賣車啦巴打
笑撚死

買部車番尼傾計
你d 婚姻關係都幾撚差wo

你會唔會捨得結左婚都叫個老婆陪你住劏房?
一架二手 Jazz仔幾萬蚊有交易, 爛地停車場好貴租?
自己用 $3k 買玩具就捨得, 養車俾老婆享受下就唔撚得?

sorry jazz 我都渣過
屋企人的

首先,3k 唔夠養jazz
其次 even 只係3k, 拎尼儲起佢買個自己屋企
滿足感大過係架車到傾計多好多

我明既, 我都後生過
養車有車好
用尼呃女仲好tim
<!--start right-->自己揸車同搭的士一樣係去到目的地 但自己揸會享受好多 <!--end right-->
當你想買部車,就有一堆人笑你
又話貴
又話無位泊
又話搭地鐵快過你
想買架車又叫你搭的士/ uber 好過

鬼唔知,但渣車目唔只係放眼係 A -> B 點的目的,

有時成家係車傾下計,小朋友玩完可以訓下覺,果種感覺已經係番度。

出去坐巴士、地鐵,見到D蝗好反感

坐的士一樣得仲要仲平
所以千其唔好買車
自己揸車同搭的士一樣係去到目的地 但自己揸會享受好多

確實真係幾爽, 有左車, 同老婆傾計都多左

又多左D私人空間, 傾計講咩都得

笑死。 兩公婆要喺車上邊先傾到計? 你兩個係特務 定卧底呀?

多左私人空間
未必對對夫妻都係出黎住既

陰鳩公
兩公婆連自己既屋企都未有
要靠架車黎做私人空間

我真心希望你係鳩噏
如果真既話真係唔知邊個on9喇今次
渣車唔係淨係為左代步
有車可以同人去d以前唔會去既地方
而且加速到90以上係種享受
冇渣過車係唔會明
渣車唔係淨係為左代步
冇渣過車係唔會明

年終唔知多人死係呢種享受
渣車on9?
on9得過窮?
答地鐵係好快 但係行到仆街呢 傻西
咁撚快 咁應該個個老細答地鐵啦 分分鐘都係錢 7頭
渣車唔係淨係為左代步
冇渣過車係唔會明

年終唔知多人死係呢種享受

唔識渣車 就話渣得快危險
係外國揸到百幾二百都係咁
啲唔識揸車既人係條路亂cut 線/死霸快線 仲危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞