成日話香港渣車on 9 究竟係乜心態

388 回覆
814 Like 49 Dislike
以前屋企有車 太貴又覺得冇咩好就冇揸了
確實真係幾爽, 有左車, 同老婆傾計都多左

又多左D私人空間, 傾計講咩都得

笑死。 兩公婆要喺車上邊先傾到計? 你兩個係特務 定卧底呀?

多左私人空間
未必對對夫妻都係出黎住既

有錢養車 冇錢買樓 呢啲咪反智囉
我返輪班嘅工,住嗰度又免費泊車。星期六日同假期就唔多揸車,因為廢事揾車位泊。我輪班好多時平日放假,喺辦公室返緊工嘅,我就放假,揸車都唔知幾正,泊車唔駛排隊; 收夜更就凌晨泊街食宵夜......如果有一日我要返番寫字樓工,放星期六,日同公眾假期的話,我一定賣車唔養,坐地鐵巴士算。
笑撚死

買部車番尼傾計
你d 婚姻關係都幾撚差wo
話渣車唔好果啲有幾多人自己有車?
平心而論 係香港揸車好自私
不知幾撚正
利伸無牌無車
平心而論 係香港揸車好自私

有幾自私
咁係香港有私樓又好自私?
笑撚死

買部車番尼傾計

都話無車既唔會明
可以同另一半揸車周圍玩 同要迫地鐵就尾班車係唔同
如果生左仔既就更明顯 湊仔出街輕鬆幾多
因為佢地冇錢
渣車真係好開心,星期日成班出去morning drive 食下野足下水不之幾正,同朋友一齊洗車又好開心 如果比人影埋嫁車放喺fb page 真係會好開心
笑撚死

買部車番尼傾計

夏蟲不可語冰
可以去d山卡啦地方同郊區玩下,野下餐影下相,唔怕交通麻煩同拎住d重野周圍走

夏天同雨季就最明顯,唔洗日曬雨淋,放多套後備衫係車,濕左又可以換

去游水踩單車,甚至war game又唔洗拎住一袋二袋裝備或者後備衫

上到車就涼到番屋企,唔洗曬住等車,企住番屋企,屋企人仲可以係車入面休息,訓覺,除鞋,聽歌,傾計乜都得

凌晨時間出街又唔會受交通限制,幾時出去幾時番去都得

等人或者吹水又有自己既空間坐下抖下,唔洗企係地鐵站等

鍾意揸車既就更加唔洗講,自己揸同坐的士uber根本係兩回事,而且根本係等於一件玩具同興趣,同人買相機音響手袋一樣

除左貴同有時難搵位,諗唔到有咩壞處
有車的確係方便好多
唔洗坐地鐵同人迫
唔洗受港鐵成日故障
有時同fd坐係架車到吹水
有時出街買野買得多 又可以放係架車到
香港交通方便唔洗揸車 有需要叫的士仲方便
真係得啖笑

搭地鐵搭巴士搭的士揸車 都有好處
但揸車真係另一種享受
除左油貴同難泊車之後,都無乜壞處
睇下你男定女啦
可以去d山卡啦地方同郊區玩下,野下餐影下相,唔怕交通麻煩同拎住d重野周圍走

夏天同雨季就最明顯,唔洗日曬雨淋,放多套後備衫係車,濕左又可以換

去游水踩單車,甚至war game又唔洗拎住一袋二袋裝備或者後備衫

上到車就涼到番屋企,唔洗曬住等車,企住番屋企,屋企人仲可以係車入面休息,訓覺,除鞋,聽歌,傾計乜都得

鍾意揸車既就更加唔洗講,自己揸同坐的士uber根本係兩回事,而且根本係等於一件玩具同興趣,同人買相機音響手袋一樣

Agger
笑撚死

買部車番尼傾計

你會唔會捨得結左婚都叫個老婆陪你住劏房?
一架二手 Jazz仔幾萬蚊有交易, 爛地停車場好貴租?
自己用 $3k 買玩具就捨得, 養車俾老婆享受下就唔撚得?
香港環境係唔鼓勵你去擁有私家車
地方太細,路又短又窄
如果係大陸就冇問題
on9 唔 on9 睇你點用囉,
明個條路日日依個鐘數塞晒車都唔搭地鐵,
係都要渣車就真係幾on9嫁,
但如果平時無塞車或者假日渣下無問題喎

Agger

Agger
自己車加司機 (可以 Uber Black 代替, 但係唔一定有車)
自己車
的士 Uber
地鐵火車輕鐵
小巴
巴士
單車

仲有壞處!
有次踢完波有少少抽筋
好撚驚揸揸下車老抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞