成日話香港渣車on 9 究竟係乜心態

388 回覆
814 Like 49 Dislike
當你想買部車,就有一堆人笑你
又話貴
又話無位泊
又話搭地鐵快過你
想買架車又叫你搭的士/ uber 好過

鬼唔知,但渣車目唔只係放眼係 A -> B 點的目的,

有時成家係車傾下計,小朋友玩完可以訓下覺,果種感覺已經係番度。

出去坐巴士、地鐵,見到D蝗好反感

事實係渣車養車好貴 假日節日想搵位泊都難
係市區 我相信地鐵真係快過渣車

人地都係講事實

香港渣車真係唔係必須品黎 唔同歐美果d
你有錢多既咪渣囉
現階段無需要咪無需要囉

唔同意地鐵快過渣車
計埋上落地鐵站 點塞都唔會快過渣車
而加又無人指住啲人搭地鐵既人笑佢on9
反而笑揸車on9既多數都係無車係度酸

你少塞車係你好彩
試過屯門公路先講啦

我已經唔係成日揸車嘅人,但揸一程車已經要經過三個塞車黑點(觀塘道、老龍、屯公),果啲一味話人酸嘅人我都幾肯定多數少揸車

因為我屋企去公司都唔洗經過塞車熱點
其他時間出街都睇google maps唔會去啲塞車既地方
有時平日九龍東來回葵涌都會塞
入旺角又係西隧出直接去朗豪坊泊
就算塞都唔會慢過搭地鐵
其實揸車唔攰咩?學車時揸自動波 隻腳hold住同一個位就抽筋咁

個人廢就收一收好冇
有車溝女真係易好多 唔洗咩超跑 架車正常靚仔已經ok
食完飯個個搭巴士走 我就渣車兜埋女走
其實揸車唔攰咩?學車時揸自動波 隻腳hold住同一個位就抽筋咁

個人廢就收一收好冇

講得出口果下都好野
你理我,我鐘意揸。
屌 屋企冇車 or 自己冇車個d 明撚咩
有個時就唔撚係咁請架啦 冇錢買車咪算囉
第時政府推電子道路收費
第時政府推電子道路收費

西隧65蚊都大把人行
你覺得電子道路收費對冇車人士有影響?
巴士 小巴 的士又有加價壓力
樓上又有傻仔出現
揸90當然唔危險
多車而大部分車行80你揸90咪危險囉
多大彎的話揸60入彎都好危險啦
因應情況而定危唔危險
無話一定90就危險或者一定唔危險

然後有一堆人又覺得意見唔同就一定無車
自己一定有宇宙唯一揸車
方法根本無得討論落去

其實你地仲漏左一點
有車好多時比無車方便好多
其實有車而無請司機,未能將呢個方便最大化
你20分鐘揸車去到鬧市,然後要用幾多分鐘泊車?仲要去搞免費泊車呢。我當你豪少少,有買野都唔搞免費泊車,扭傷兩層搵位泊埋車,都要搞你十分鐘。如果你要去megabox 之類就仲要排隊。

有司機就完全唔同,車到去門口即時落車,司機搞掂。

香港車速set 得低
超速十幾二十 唔係掟彎都好安全
想講危險既唔係揸得快既人
大部分女人揸得慢啦 仲危險得多

我同意私家車有司機會仲方便
但我鐘意揸車
有得坐司機車都會想自己揸下

exact7ly

有車係好方便,但當成個人已經做野做到好攰仲要揸車我覺得會變成折磨

有時出市區成日下下塞出都真係幾冇癮,下下俾一俾油又要踩停架車,cut 線又要望清楚有冇啲仆街想博你撞屈你錢(掛p時試個有個呀叔揸架錢七寶馬想咁恰尻我),去到旺角呢啲地方有時有錢泊車都冇用根本個個場爆哂,有位泊嘅就行到鬼死咁遠仲耐過行去返屋企嘅巴士站,揸得車緊係想舒舒服服點對點嫁啦結果掛住架車搞到仲麻煩

利申覺得有車的確係方便,但如果去某啲旺區同覺得冇乜需要都懶得揸車,費時煩親自己

飲支葡萄適上車
第時政府推電子道路收費

西隧65蚊都大把人行
你覺得電子道路收費對冇車人士冇影響?
揸車堅爽
特別係一個人播住歌踩入新界條路

都係, 人人坐車返工要成個鐘, 我20分鐘唔洗就返到

打8號, 人人收工都好似打仗咁, 我15分鐘已經返到屋企停車場泊好

揸車堅爽

打8號, 人人收工都好似打仗咁, 我15分鐘已經返到屋企停車場泊好

你真係好彩,我呢啲鄉下仔一打8號返歸就塞左兩個鐘
揸車堅爽

你真係好彩,我呢啲鄉下仔一打8號揸車返歸就塞左兩個鐘
樓上又有傻仔出現
揸90當然唔危險
多車而大部分車行80你揸90咪危險囉
多大彎的話揸60入彎都好危險啦
因應情況而定危唔危險
無話一定90就危險或者一定唔危險

然後有一堆人又覺得意見唔同就一定無車
自己一定有宇宙唯一揸車
方法根本無得討論落去

其實你地仲漏左一點
有車好多時比無車方便好多
其實有車而無請司機,未能將呢個方便最大化
你20分鐘揸車去到鬧市,然後要用幾多分鐘泊車?仲要去搞免費泊車呢。我當你豪少少,有買野都唔搞免費泊車,扭傷兩層搵位泊埋車,都要搞你十分鐘。如果你要去megabox 之類就仲要排隊。

有司機就完全唔同,車到去門口即時落車,司機搞掂。

香港車速set 得低
超速十幾二十 唔係掟彎都好安全
想講危險既唔係揸得快既人
大部分女人揸得慢啦 仲危險得多

我同意私家車有司機會仲方便
但我鐘意揸車
有得坐司機車都會想自己揸下

exact7ly

有車係好方便,但當成個人已經做野做到好攰仲要揸車我覺得會變成折磨

有時出市區成日下下塞出都真係幾冇癮,下下俾一俾油又要踩停架車,cut 線又要望清楚有冇啲仆街想博你撞屈你錢(掛p時試個有個呀叔揸架錢七寶馬想咁恰尻我),去到旺角呢啲地方有時有錢泊車都冇用根本個個場爆哂,有位泊嘅就行到鬼死咁遠仲耐過行去返屋企嘅巴士站,揸得車緊係想舒舒服服點對點嫁啦結果掛住架車搞到仲麻煩

利申覺得有車的確係方便,但如果去某啲旺區同覺得冇乜需要都懶得揸車,費時煩親自己

飲支葡萄適上車

跑車就話姐
溝女另計
普通有咩問題
方便已經贏
純粹好憎見到成街都係車 所以見人出車就屌

On9
淨係架車拎去整半個月已經覺得辛苦到仆街
仲有一個好處,就係唔洗行到成身汗

利申:大汗到仆街
其實你地明唔明渣車唔係為左方便
要方便,有咩方便得過地鐵?

點解要有架車?好明顯既係要黎分辨同一般搭車既人唔同,等你同你身邊人有一個私人空間

香港地、有少少質素既女都唔會希望同個男友迫巴士地鐵,你睇下情人節就算條女有花收,但迫住公交拎住托花既畫面幾咁核突

背後講明咩?講明你條仔連車都冇架呀!

仲未感受到?當你同埋你女朋友一齊同佢d fd食飯,食完飯佢d fd問你點走,你唔好意思咁答佢..err...我同埋女朋友搭巴士
之後佢係你女朋友面前講,唔洗啦,我叫男朋友車埋你地地咪得lor

果程順風車,你就會明點解男人要有架車,果架車話比你身邊人同你女人聽 : "everything under my control"

呢個感覺係就算搭的士都比唔到你

你完全表現出你充滿自卑感
要靠架車顯出你個人有價值

唔使大汗?你泊開邊個場有冷氣?

如果你認真大汗,除非你個個場都有固定月租位泊正門口,否則咪一樣行到入冷氣位已經出曬汗

有司機就唔同啦

所以,樓上成班窮撚請左司機先好再講野

唔使大汗?你泊開邊個場有冷氣?

如果你認真大汗,除非你個個場都有固定月租位泊正門口,否則咪一樣行到入冷氣位已經出曬汗

有司機就唔同啦

所以,樓上成班窮撚請左司機先好再講野

停車場係熱 不過至少唔洗係條街行咁耐
中午時間係街曬住仲辛苦

利申:之前有司機不過退左休唔做 而加自己揸車
笑撚死

買部車番尼傾計
你d 婚姻關係都幾撚差wo

我諗樓上既意思係 一路渣車一路吹吓水幾好feel呱
搭車又嘈又逼 比唔到呢啲feel你
其實你地明唔明渣車唔係為左方便
要方便,有咩方便得過地鐵?

點解要有架車?好明顯既係要黎分辨同一般搭車既人唔同,等你同你身邊人有一個私人空間

香港地、有少少質素既女都唔會希望同個男友迫巴士地鐵,你睇下情人節就算條女有花收,但迫住公交拎住托花既畫面幾咁核突

背後講明咩?講明你條仔連車都冇架呀!

仲未感受到?當你同埋你女朋友一齊同佢d fd食飯,食完飯佢d fd問你點走,你唔好意思咁答佢..err...我同埋女朋友搭巴士
之後佢係你女朋友面前講,唔洗啦,我叫男朋友車埋你地地咪得lor

果程順風車,你就會明點解男人要有架車,果架車話比你身邊人同你女人聽 : "everything under my control"

呢個感覺係就算搭的士都比唔到你

要靠架車顯出你個人有價值

你會唔會話

要靠大 JER JER 先顯出你個人有價值

香港地男人有架車先有基本尊嚴
唔好自欺欺人啦

我條j 大因為天賦異禀
你要架車正反映你個人條件廢,要用物件證明自己
第時政府推電子道路收費

西隧65蚊都大把人行
你覺得電子道路收費對冇車人士冇影響?

唔緊要 好支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞