有咩地方垃圾得過英國?

323 回覆
123 Like 50 Dislike
用香港既港式生活方式去評量英國既生活 已經錯哂

認同,香港咩都chur chur chur 出去有啲餐廳食飯有限時.. 啲位又窄 啲人行路好似賽跑咁
放鬆啲得唔得?香港人壓力好多時係自己強加於自己
娛樂,香港黎黎去去都係個幾樣,我係個面打下獵,爬山,silverstone. Weekend 揸 caravan 去下camping

香港都可以好多野玩 唔覺得遜色過外國

香港麻雀雖小 五臟俱全,不過都係細左少少。不過個地質公園係一流嘅,北愛個Giants causeway 係香港個個面前真係得啖笑
出個海都幾架艇泊埋一齊
反而住慣英國覺得香港咩都落後d咩都唔方便

我覺得英國落後過香港好多

講黎聽下

香港要咩有咩,坐一陣車就到,係英國如果你夜晚想去搵啲7仔咁既野,真係食得屎

咁就叫落後 不如你去坐監喇,包你日日有飽飯食
差得過香港個地鐵成Q日壞

你去撚過英國未

又貴又污糟, 樓底又矮, 唔係個個站有電梯/LIFT.

唔係要去睇波真係你去埋我嗰份

香港人真係趣怪

認同,香港咩都chur chur chur 出去有啲餐廳食飯有限時.. 啲位又窄 啲人行路好似賽跑咁
娛樂,香港黎黎去去都係個幾樣,我係個面打下獵,爬山,silverstone. Weekend 揸 caravan 去下camping

香港麻雀雖小 五臟俱全,不過都係細左少少。不過個地質公園係一流嘅,北愛個Giants causeway 係香港個個面前真係得啖笑
出個海都幾架艇泊埋一齊

一句講晒,畀你綠卡同英國護照,你扑唔扑到去 又咪一大班人含撚到去
其實好多時唔係話英國果D落唔落後而係你純粹唔習慣當地生活方式
你當外國係香港咁住你實住唔慣㗎
好似你覺得英國睇醫生好麻煩好on9但人地通常傷風咳呢D小事係唔會睇醫生
睇親都係大鑊野
你當香港咁少少事都睇實覺得睇醫生麻煩㗎
生活習慣同當地人唔通就話人垃圾
係倫敦搭地鐵坐優先座冇人屌係地鐵食嘢冇問題 係街度做乜春古怪嘢都冇人理你 老奉過馬路唔洗睇燈 呢d自由係香港係唔會感受到
夜晚原本就係拎黎休息 係香港就係做嘢做嘢 所有人工時被逼拉長(餐廳便利店)計我話咁先係垃圾

不過地鐵方便程度係香港好啲嘅

出個海都幾架艇泊埋一齊

一句講晒,畀你綠卡同英國護照,你扑唔扑到去 又咪一大班人含撚到去

仲諗緊,Brexit 搞到唔可以同時揸german and British passport, 到時就要揀,唔知政府同EU個邊會deal成點
英國以至歐洲都變左唔少,要夜晚食野以前落pub,依家南亞移民開鋪都夜過乜,有部分甚至開到24小時,你真係唔夠佢地好捱

生活個類,咪空間換時間,Tube死車可以單車或者行,反正Zone 1-2站與站距離真係短到 總之唔好傻更更以為時間充足坐巴士就得,夏天一來熱,特別呢幾年好明顯係熱左,無冷氣真係坐到暈,又塞到暈。

Tube個樣上面都有講,152年歷史,又唔同地鐵靠起樓賺錢,維修同服務一定比唔上香港咁密集的系統啦;至於火車,我度條SWT線判左畀地鐵/First做,居民反而擔心係加價多過服務問題,叫做好過罷工罷到常態的Southern,問題都係同Tube一樣 - 全世界鐵路賺到錢又保養得好,除左日本咁異常地幾乎都心完全靠鐵路,都係得香港有地產補貼先做到,就算新加坡都唔掂,大陸都係搵地鐵去照抄。

咁咪放長雙眼,睇下有地產補貼的Crossrail,地鐵又可以管成點囉。

我呢類屋企遠既,咪睇準時間坐尾班車,依家加埋有星期五六少量深夜Tube,又少個問題。

食野個樣,係都要食蒸魚食白菜菜心就幫你唔到啦,咪去泗和行買野餸囉,又見其他英國人食素會話無菜食

至於娛樂,我呢類食英國文化同音樂奶水大既,簡直爽過乜,反而係香港就悶到喊,唔夠show睇 放慢返個人,整個心態都好好多

次次過去感受到最明顯係身體即時無過熱,無皮膚問題,無熱氣 - 唔好笑,熱氣呢樣真係同廣東氣候有關,北方都無乜類似涼茶的野 - 頂盡都係傷風感冒,咪去superdrugs/boots解決,反正superdrugs老世都係李嘉誠

到真係身體有事,睇親戚情況,感覺排NHS有時重快過排大西北醫院,唯一真係好貴既,係整牙。
香港巴士地鐵都算世界第一垃圾

收嗲啦
on99話人英國啲鋪頭早收,你响英國返工咪又係早收過香港多多聲 香港方便係因為個個朝八晚八
英國以至歐洲都變左唔少,要夜晚食野以前落pub,依家南亞移民開鋪都夜過乜,有部分甚至開到24小時,你真係唔夠佢地好捱

生活個類,咪空間換時間,Tube死車可以單車或者行,反正Zone 1-2站與站距離真係短到 總之唔好傻更更以為時間充足坐巴士就得,夏天一來熱,特別呢幾年好明顯係熱左,無冷氣真係坐到暈,又塞到暈。

Tube個樣上面都有講,152年歷史,又唔同地鐵靠起樓賺錢,維修同服務一定比唔上香港咁密集的系統啦;至於火車,我度條SWT線判左畀地鐵/First做,居民反而擔心係加價多過服務問題,叫做好過罷工罷到常態的Southern,問題都係同Tube一樣 - 全世界鐵路賺到錢又保養得好,除左日本咁異常地幾乎都心完全靠鐵路,都係得香港有地產補貼先做到,就算新加坡都唔掂,大陸都係搵地鐵去照抄。

咁咪放長雙眼,睇下有地產補貼的Crossrail,地鐵又可以管成點囉。

我呢類屋企遠既,咪睇準時間坐尾班車,依家加埋有星期五六少量深夜Tube,又少個問題。

食野個樣,係都要食蒸魚食白菜菜心就幫你唔到啦,咪去泗和行買野餸囉,又見其他英國人食素會話無菜食

至於娛樂,我呢類食英國文化同音樂奶水大既,簡直爽過乜,反而係香港就悶到喊,唔夠show睇 放慢返個人,整個心態都好好多

次次過去感受到最明顯係身體即時無過熱,無皮膚問題,無熱氣 - 唔好笑,熱氣呢樣真係同廣東氣候有關,北方都無乜類似涼茶的野 - 頂盡都係傷風感冒,咪去superdrugs/boots解決,反正superdrugs老世都係李嘉誠

到真係身體有事,睇親戚情況,感覺排NHS有時重快過排大西北醫院,唯一真係好貴既,係整牙。

好精準,講真淨係空氣一樣已經無得比。娛樂更加係玩曬,歐洲城市尤其倫敦真係文藝大都會
香港旅遊巴 一排5個
初頭去英國會有啲唔習慣
5點d鋪就收曬皮,如果tesco都5點收認真食屎都唔掂
香港點會垃圾得過英國,論方便程度,香港點都完勝艾國

仲有咩完勝英國?只係用方便程度黎評估一個地方,你都幾撚膚淺

不如你講下英國有咩好吖

人地有得公投已經贏哂啦, 科研,教育 , 求奇up都up到好多啦,
為駁而駁

英國上網買野方便又成日有折
啲人見到你又唔會西口西面
空氣清新

不過英國真係舊 但如果要我揀個地方長住我會揀英國 起碼壓力都少過香港

啲人見到你唔會西口西面因爲英國人真係好假
出一出街都俾人兜口兜面叫你stupid chinks go back to your country 冇經歷過既人係唔會明
點解咁多香港人覺得外國/外國人係一定好

唔西口西面果啲通常都唔係本土英國人黎

啲鬼婆塊面西撚到
香港點會垃圾得過英國,論方便程度,香港點都完勝艾國

仲有咩完勝英國?只係用方便程度黎評估一個地方,你都幾撚膚淺

不如你講下英國有咩好吖

人地有得公投已經贏哂啦, 科研,教育 , 求奇up都up到好多啦,
為駁而駁

英國上網買野方便又成日有折
啲人見到你又唔會西口西面
空氣清新

不過英國真係舊 但如果要我揀個地方長住我會揀英國 起碼壓力都少過香港

啲人見到你唔會西口西面因爲英國人真係好假
出一出街都俾人兜口兜面叫你stupid chinks go back to your country 冇經歷過既人係唔會明
點解咁多香港人覺得外國/外國人係一定好

唔西口西面果啲通常都唔係本土英國人黎

啲鬼婆塊面西撚到

真係好睇地方
有D真係生番咁
Coventry + Birmingham真係罪惡集中地

有個fd傾緊電話,即刻比人搶完加推左出馬路.Coventry 零晨2點打後真係好恐怖

有個fd傾緊電話,即刻比人搶完加推左出馬路.Coventry 零晨2點打後真係好恐怖
唔鐘意英國咪返香港囉
香港又自由,返工又唔辛苦,又容易上樓
香港人
諷刺香港人成日鬧地鐵成日壞,其實比好多地方好

得啦當你兜到
畀你贏
underground真係世界級垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞