[男人之苦]因為生唔生仔,頭先同老婆炒左大鑊

685 回覆
2227 Like 40 Dislike

你個想法係得ge,覺得有仔女同你一齊捱苦係為佢好,為佢發達。我真係長知識了

我無話捱苦為佢好為發達
只係咩環境都影響唔到細路成長成才
人生係咪淨係得為錢為發達先?
如果係真係幾慘

我終於明點解咁多巴打話樓主唔應該係度問,果然年齡層太低,一睇就知你未出黎做野+唔洗養父母
淨係有得送去外國讀書同無得去已經差好遠啦。一個暑假去外國,另外一個暑假留係屋企無地方去仲叫唔影響?
人生唔係為發達,不過你連錢都無仲講咩?

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距
但必要真係贏在起跑線咩?

利申 細個無補習 無興趣班 淨係去過2-3次旅行 唔覺自己捱苦

同埋搵到少少錢 夠生活 有儲蓄

你咁諗 唔代表你個仔都會咁諗

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

科學啲去分析(統計學&兒童心理學)
父母係咩人、性格、做事手法、思考方向(正/負)、解難能力、生活習慣等,都會嚴重影響佢既一生,而錢銀野如果唔係流離失所、三餐不繼個類,基本上對佢無太大影響,而仔女都好大機會都重覆父母命運

除非自細唔係跟佢地一齊住,學習人生觀、性格既對象唔同,先可以準確預測個小朋友既生存能力去到邊

豪宅=港女 自私 用錢對人
劏房起碼唔明生活艱難 唔會睇唔起人
大把成功人士細個都係窮

你個想法係得ge,覺得有仔女同你一齊捱苦係為佢好,為佢發達。我真係長知識了

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

我終於明點解咁多巴打話樓主唔應該係度問,果然年齡層太低,一睇就知你未出黎做野+唔洗養父母
淨係有得送去外國讀書同無得去已經差好遠啦。一個暑假去外國,另外一個暑假留係屋企無地方去仲叫唔影響?

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

利申 細個無補習 無興趣班 淨係去過2-3次旅行 唔覺自己捱苦

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

香港人會否太勢利,對住屋企人都剩係講錢,自己負擔到起居飲食唔明生仔有咩咁大問題,
一味個個話政治唔好,其實講真有邊個國家係完全真心為普羅大眾好,人家國家有福利一樣有抽巿民重稅
同埋大家剩係識羨慕人,自己又唔去作出改變,
講真個仔到時咁唔鍾意係香港生活一樣可以靠自己出國
咪大個學返門手藝自己移民囉
生個弱智仔出嚟就算錢有錢都係廢柴嚟㗎啦
自己公屋仔中五畢業一樣可以唔打奴隸工都揾到些少錢
都係自己建立返嚟,屋企仲要靠我比家用,
雖然係揾唔多,但夠食囉,好唔開心咩?又唔覺喎
至少冇覺得自己如果冇出世就好
自己都20歲先第一次同朋友去旅行,講真細個帶你去遠啲搭下船去長洲都當旅行啦,係咪下下要去歐洲先係對小朋友好啊,咁叫教育咩真係
另外真心唔明咩政治因素會連仔都唔敢生,唔通瑞士人先生仔咩,今日唔知聽日事,係咪因為地球遲早都會末日所以唔生?

其實都係唔想湊唔想教先唔想生啫

唔係睇佢好唔好彩
係咪一個好好嘅生活環境係對佢最好先
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

屌我真係唔撚明呢度d人logic,比你要豪宅定劏房呀?有好環境緊係比好環境啦。

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

個個咪一路勁樂觀咁望子成龍以為自己一定生到個天才b唔洗點教或者個b潛能好大一教就開竅咁

就算比你個仔好撚有才能但你無資源去支持佢發展或者無際遇/唔識教佢咪仲可惜

環境唔影響細路成才?先唔講朋友帶壞果啲
你係香港有錢比個細路周圍見識下/出國識多啲朋友令佢明白世界好大 好多野比佢發掘 咁佢成才既機會比較大
仲未計你本身做父母係社會既人脈

再講比較有錢既人既人脈根本個影響力對細路將來比較有影響力
就算個仔唔係叻一聲唔該就可以比其他人更易有機會去接觸到叻/有power既人再從而慢慢學/埋堆保持番父母所在既社會階層

我唔否認係無資源既人有機會生到個天才但如果依個天才細路係香港依個環境成長之下能夠淨係靠自己就發揮到能力既地方好有限

尤其係依個年代係香港識人仲係好過識字
再講個細路撚有時間自己去搵自己鍾意啲咩咩?做晒功課未?
唔話細路 大學生都未必真係諗過自己人生想點分分鐘唔少大人都係

唔係話窮就唔好生仔 仔就一定要溫室長大
最重要都係要你識教
而有錢就會相對上易啲囉

問題嚟喇生仔
個仔去做普通文員有咩問題先?
個個都望子成龍有幾多個得先
唔得唔通叫佢死左佢咩
一早知佢唔得就唔生係咩玩法
怪獸過怪獸家長
我都唔係好想俾人生出黎
但我自己好想有一個小朋友
俾最好既野佢
對佢好好好好
個感覺就好似係對以前既自己一種補償

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

香港人會否太勢利,對住屋企人都剩係講錢,自己負擔到起居飲食唔明生仔有咩咁大問題,
一味個個話政治唔好,其實講真有邊個國家係完全真心為普羅大眾好,人家國家有福利一樣有抽巿民重稅
自己都20歲先第一次同朋友去旅行,講真細個帶你去遠啲搭下船去長洲都當旅行啦,係咪下下要去歐洲先係對小朋友好啊,咁叫教育咩真係
另外真心唔明咩政治因素會連仔都唔敢生,唔通瑞士人先生仔咩,今日唔知聽日事,係咪因為地球遲早都會末日所以唔生?

終於有人明我講咩
最重要養大佢教識佢分辨啱同錯要有自己嘅想法
有咩滿足到佢咪盡量滿足
唔得要佢怪你都無計

自己無信心咪唔好生
我都唔係好想俾人生出黎
但我自己好想有一個小朋友
俾最好既野佢
對佢好好好好
個感覺就好似係對以前既自己一種補償

要做你想嘅嘢?
搵好多錢?
唔應該將佢當做你自己
應該由得佢自己想點就點
唔係比最好嘅嘢佢
係應該比佢想要嘅嘢佢
咁先叫對佢好

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

外國福利國家 收重稅d錢係用返係國民到
香港就係用哂黎起大白像工程

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

「因為政治因素而唔生」呢啲一路都覺得係晦氣說話
屌你自地球有人類社會以來幾時政治有好過
根本non sense
最尾個句先係佢心入面個句
唔係夠唔夠錢養既問係
係識唔識養同教
窮人一樣有成功人士 有錢一樣有白痴
只不過窮條路辛苦D姐

怕煩真係唔好生
屌d人講到好似生仔抗共咁真係痴撚線
人係自私架啦,就係唔想係依種制度同環境下生仔,點解要講到我要為個社會為香港而生仔
女人生小朋友最好35歲前第一胎,之後好多嘢考慮呀。我同男友都有呢個問題,我同佢都覺有細路同冇細路都冇問題,但若是他在我40歲之後同我講話要細路,然後同第二個生,我會痴線。然後....
屌d人講到好似生仔抗共咁真係痴撚線
人係自私架啦,就係唔想係依種制度同環境下生仔,點解要講到我要為個社會為香港而生仔

玉石俱焚
一齊鬥生得多鬥拎綜援
女人生小朋友最好35歲前第一胎,之後好多嘢考慮呀。我同男友都有呢個問題,我同佢都覺有細路同冇細路都冇問題,但若是他在我40歲之後同我講話要細路,然後同第二個生,我會痴線。然後....

返左屋企,老婆瞓左,如果真係傾唔掂數都唔想離婚,我仲係好愛個八婆

話生仔抗共果d,我真係無大志做到呢樣野,只係想平凡過下日子

話幾時政治環境都唔好果d,以前起碼有向上流動機會,勤力係有回報,但依家既環境機會真係好少,真係好極端好壓迫

話女人會善變所以要就佢,唔同佢生就要俾佢同第二果生果d,我屌哂你地老母,謝謝
返左屋企,老婆瞓左,如果真係傾唔掂數都唔想離婚,我仲係好愛個八婆

話幾時政治環境都唔好果d,以前起碼有向上流動機會,勤力係有回報,但依家既環境機會真係好少,真係好極端好壓迫

話女人會善變所以要就佢,唔同佢生就要俾佢同第二果生果d,我屌哂你地老母,謝謝

一生仔你既人生就玩完
呢個時勢生仔,害自己害埋下一代
除非移到民,如果唔係一定唔會生
移左民先好生
呢個時勢生仔,害自己害埋下一代
除非移到民,如果唔係一定唔會生

認同
留返d錢兩公婆去旅行好過,生出黎真係害自己又害埋個仔,仲唔要一定孝順,一陣你地老左送你地去劍橋護老院就仆街
請善用起底功能

企硬啦,邊有咁易離婚
有d野冇得讓,讓左就成世架喇
老竇成日同我講,有能力就要離開香港
唔好理佢地,佢地已經離開唔到香港無法適應新生活
好sad
身邊朋友話 唔生
但老實講 有小朋友會令家庭更完整
你生 起碼生2個 如果有咩事 2個可以分擔
利申:9up

養兒防老既觀念可能已經過時

今時今日你睇下幾多人要父幹先搞得掂

養大D仔女,自己仲要諗自己善後。。。
而家呢個時代,我真係冇信心比個細路開心成長
一句到尾 咪又係錢
有錢出國讀 外國工作都得
你問你老婆 外公外婆係咪會俾錢養孫
結婚前好傾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞