[男人之苦]因為生唔生仔,頭先同老婆炒左大鑊

685 回覆
2227 Like 40 Dislike
同樓主一樣
對香港已絕望
如果有錢生完送佢去外國
同樓主一樣
對香港已絕望
如果有錢生完送佢去外國

你同大陸新移民有咩分別?
睇唔到前景就唔生咁以前改朝換代果一代人點算
個個係咁人類絕左種啦
除非你有能力幫個小朋友友上車
否則唔好生
因為我相信再下一代嘅人
到佢地長大後嘅樓價
已經高到就算做到打工皇帝都只能買狗屋
回歸後無大陸人俾30%稅
全中國同你炒 真係屎都無得俾你食
個個係咁人類絕左種啦

為香港前景著想 辛苦你喇
個個係咁人類絕左種啦

為香港前景著想 辛苦你喇

咁你生多幾個
生埋其他人果份
理智興感情之爭,樓主支持你

政治環境差個個都有份做成
你自己唔去理
生得嘅走
唔生就唔生
香港搞成咁唔怪得人

咩先叫唔害左個細路
9歲去外國唱歌開紅館演唱會

你班on99就成日賴無父幹無機會
有能力自然會成才
只係早定遲有所謂咩

咁咪改變左政治環境先生囉
而唔係係個極權之下生個細路睇下佢好唔好彩
你呢D諗法不負責任

唔係睇佢好唔好彩
係咪一個好好嘅生活環境係對佢最好先
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

屌我真係唔撚明呢度d人logic,比你要豪宅定劏房呀?有好環境緊係比好環境啦。

豪宅=港女 自私 用錢對人
劏房起碼唔明生活艱難 唔會睇唔起人
大把成功人士細個都係窮

你個想法係得ge,覺得有仔女同你一齊捱苦係為佢好,為佢發達。我真係長知識了

我無話捱苦為佢好為發達
只係咩環境都影響唔到細路成長成才
人生係咪淨係得為錢為發達先?
如果係真係幾慘

我終於明點解咁多巴打話樓主唔應該係度問,果然年齡層太低,一睇就知你未出黎做野+唔洗養父母
淨係有得送去外國讀書同無得去已經差好遠啦。一個暑假去外國,另外一個暑假留係屋企無地方去仲叫唔影響?
人生唔係為發達,不過你連錢都無仲講咩?
咁你應該離婚,或者說服你老婆,唔係係度發牢騷
呢方面都無共識學乜撚野人結婚
人地堅持要生既咪幫佢搵個有本事既老公達成佢心願囉
你唔鍾意人生仔既咁你咪講明生左唔會負責
佢係咁撚鍾意生仔既咁咪由佢自己生自己養囉
學咩人屌鳩個老婆

爬文啦八婆,婚前一早講好左唔生先結,係我老婆反口

女人善變唔係唔知呀?
人地口講話唔生,去到高齡產婦、見到啲同年生人個個淨係講湊仔經個陣、親戚老豆老母俾說話佢聽,自然會心思思諗要生仔

你無權剝奪任何人出生同生育權力
一係你咪同佢扑野,一係就戴綠帽

再講你只係一個廢柴,無錢無能力令「有可能出現既孩子」學習如何係呢個亂世生存甚至成為贏家,而係人地未黎到呢個世界就認定佢係同你一樣咁失敗,做父母唔係睇自己可以係起點線俾到佢啲乜,而係往後教到佢啲乜

講真個世界點都係會滅亡,環境只會愈來愈差
生仔唔係為左俾快樂佢而生
而係對你性行為所造成既後果負責

嘩真係癡撚線,大家明明有共識先結婚,依家佢反口個責任反而係我度?

仲要扯埋咩剝奪佢生育權利,難道我冇選擇唔生育的權利嗎?你地唔係提倡男女平等嘅咩?

如果我生到 個仔女好似你咁真係死咗佢好過

男女平等?你有子宮咩依家?男女幾時有平等過?
人地死都要生既你最多咪有權唔扑佢
人地要生既話不論個骨肉係咪係既都唔關你事啦
咁咪唔好埋佢單囉,你都係唔想有多個人洗你錢姐
扮乜撚野偉大唔想人受苦
你咁唔想人受苦既一早去產房滅世啦
依家你係做生仔嗰個咩?

咪撚咁on9啦你
冇估錯你老豆老母同你諗法一樣先會生個你咁既弱智仔

條友真係痴線
第一每個人都係獨立個體
你教佢就要聽咩
打開報紙睇下有幾多後生仔自殺
一個唔該睇唔開走去自殺
係咪你陪返個仔比人
不負責任言論

你樓主都講撚到話生出黎害左人嘛
法例都改埋話自殺唔洗負刑責啦
俾人生出黎聲稱話無得揀嘛,咁死有得揀喇掛?

教左人地會唔聽
一係就你教得唔好,一係就你教錯野

咁唔想生咪紥左/摘除睪丸佢囉
反正你要唔生既,你他日離婚都唔會同第二個生
你自己咁堅決唔反口既就做好你自己既避孕措施
返去同老婆講:「我依家就不育,呢世都無後代」
以後無交嗌
個個係咁人類絕左種啦

其實戰後個批人真係好仆街,佢地所生既仔女,個陣最少七八個,好多都係大哥養細佬妹,做成呢家個批不段鬧後生仔唔挨得,因為個陣好窮都挨到,但唔諗下,其實佢地個陣無需要挨,因為係佢地老豆老母不負責任,佢地先要挨,全因為佢地老豆老母不負責任生育
其實真係跑知點解要擺上簁講,係你2地溝通做得唔好,邊個反口都好,呢d咁重要的野如果有分歧,要認真考慮離婚
樓主
而家d 女人真係好撚on9
因為佢地個個fd 都生
你唔生搞到好似不育咁
我身邊d fd 都係咁生
又唔撚識教
我就同你諗ge 野一樣
所以唔會生
利申:藍絲
同樓主一樣
對香港已絕望
如果有錢生完送佢去外國

你同大陸新移民有咩分別?

世界上除左香港,有邊個國家新移民即刻有公屋住,政府每個月送錢比你洗
其實真係跑知點解要擺上簁講,係你2地溝通做得唔好,邊個反口都好,呢d咁重要的野如果有分歧,要認真考慮離婚

呢d位真係要企硬
咁都讓得既話屎都食得啊
Show Blocked User - WhiteStalker

癡撚線㗎,根本溝通唔到

屌 原來真係痴線佬嚟

[img ]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/13/032323_88676e2000ee220c35dbeedbe7c46a46.jpg[/img]

[img ]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/13/033218_72751880290078b0764d0c0aac36ba5e.jpg[/img]

你咪又係著名痴線佬,收皮啦你
要生過仔先有資格討論呢啲野
咁樓主都無資格

你呢D諗法不負責任

唔係睇佢好唔好彩
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

屌我真係唔撚明呢度d人logic,比你要豪宅定劏房呀?有好環境緊係比好環境啦。

大把成功人士細個都係窮

你個想法係得ge,覺得有仔女同你一齊捱苦係為佢好,為佢發達。我真係長知識了

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

我終於明點解咁多巴打話樓主唔應該係度問,果然年齡層太低,一睇就知你未出黎做野+唔洗養父母
淨係有得送去外國讀書同無得去已經差好遠啦。一個暑假去外國,另外一個暑假留係屋企無地方去仲叫唔影響?

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距
但必要真係贏在起跑線咩?

利申 細個無補習 無興趣班 淨係去過2-3次旅行 唔覺自己捱苦
身同感受

唔係睇佢好唔好彩
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

利申 細個無補習 無興趣班 淨係去過2-3次旅行 唔覺自己捱苦

同埋搵到少少錢 夠生活 有儲蓄
要生冇問題,唔好係亞洲國家生

唔係睇佢好唔好彩
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁諗 唔代表你個仔都會咁諗

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

成日話無錢做依樣做果樣
係咪必須先?
有錢咪去無錢咪唔去
係就係同其他人有差距

你咁講無得講
未生點知佢諗咩
你咁講全世界都唔洗生啦

我錯
你(有機會嘅話) 生多幾個

你呢D諗法不負責任

唔係睇佢好唔好彩
咩都未經歷過
係溫室長大就好?
咩環境唔重要
最重要係你點教

大把成功人士細個都係窮

我無話捱苦為佢好為發達
如果係真係幾慘

個個咪一路勁樂觀咁望子成龍以為自己一定生到個天才b唔洗點教或者個b潛能好大一教就開竅咁

就算比你個仔好撚有才能但你無資源去支持佢發展或者無際遇/唔識教佢咪仲可惜

環境唔影響細路成才?先唔講朋友帶壞果啲
你係香港有錢比個細路周圍見識下/出國識多啲朋友令佢明白世界好大 好多野比佢發掘 咁佢成才既機會比較大
仲未計你本身做父母係社會既人脈

再講比較有錢既人既人脈根本個影響力對細路將來比較有影響力
就算個仔唔係叻一聲唔該就可以比其他人更易有機會去接觸到叻/有power既人再從而慢慢學/埋堆保持番父母所在既社會階層

我唔否認係無資源既人有機會生到個天才但如果依個天才細路係香港依個環境成長之下能夠淨係靠自己就發揮到能力既地方好有限

尤其係依個年代係香港識人仲係好過識字
再講個細路撚有時間自己去搵自己鍾意啲咩咩?做晒功課未?
唔話細路 大學生都未必真係諗過自己人生想點分分鐘唔少大人都係

唔係話窮就唔好生仔 仔就一定要溫室長大
最重要都係要你識教
而有錢就會相對上易啲囉
講到生仔咁容易果d應該無考慮過所有因素先會咁口響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞