[男人之苦]因為生唔生仔,頭先同老婆炒左大鑊

685 回覆
2227 Like 40 Dislike
呢方面都無共識學乜撚野人結婚
人地堅持要生既咪幫佢搵個有本事既老公達成佢心願囉
你唔鍾意人生仔既咁你咪講明生左唔會負責
佢係咁撚鍾意生仔既咁咪由佢自己生自己養囉
學咩人屌鳩個老婆

爬文啦八婆,婚前一早講好左唔生先結,係我老婆反口

女人善變唔係唔知呀?
人地口講話唔生,去到高齡產婦、見到啲同年生人個個淨係講湊仔經個陣、親戚老豆老母俾說話佢聽,自然會心思思諗要生仔

你無權剝奪任何人出生同生育權力
一係你咪同佢扑野,一係就戴綠帽

再講你只係一個廢柴,無錢無能力令「有可能出現既孩子」學習如何係呢個亂世生存甚至成為贏家,而係人地未黎到呢個世界就認定佢係同你一樣咁失敗,做父母唔係睇自己可以係起點線俾到佢啲乜,而係往後教到佢啲乜

講真個世界點都係會滅亡,環境只會愈來愈差
生仔唔係為左俾快樂佢而生
而係對你性行為所造成既後果負責

你唔係處男, 就一定係處女
生唔生
最重要係養唔養到
經濟穩定
有錢儲到
無咩大開支
有信心教好佢
有時間照顧佢
生係無咩問題

你話果啲補習興趣班其實唔係必須
怕競爭大唔生
有咩地方無競爭
教識佢競爭唔係最重要
有好品德但競爭中輸左佢都會有美好嘅人生

你兩個慢慢傾下啦

咪害人啦
香港咁ge政治環境 生出來害死個細路

政治環境差個個都有份做成
你自己唔去理
生得嘅走
唔生就唔生
香港搞成咁唔怪得人

咩先叫唔害左個細路
9歲去外國唱歌開紅館演唱會

你班on99就成日賴無父幹無機會
有能力自然會成才
只係早定遲有所謂咩
如果樓主付擔到嘅,我覺得生多個好啲

女仔都話好啲,做獨生子好悶架
一路都好想有個細佬妹錫下,或者大個咗有事分一齊擔下都好

樓主小心d 呢排同老婆行埋果陣唔好用放係屋企的套 自己貼身準備定d 你女人可能會係個套吉loan
到時有左你都唔知咩事

唔搞啦,自己打J算

男人好難講 一陣佢主動搞你幾下一時忍唔到就好易行埋 總之一記住用套同要係自己準備的 如果佢比套你用or話咩安全期叫你中出 千期唔好制

戇鳩有朋友父母結紥左照生左我朋友出黎(驗過唔係帽),根本扑得野就有大肚風險,要生既點都會生到

紮左都生到 係咪紮錯左呀

告個做手術既醫生嘛
不能同意樓主更多
香港前景真係同死冇分別
唔想下一代受苦呀
生唔生
最重要係養唔養到
經濟穩定
有錢儲到
無咩大開支
有信心教好佢
有時間照顧佢
生係無咩問題

怕競爭大唔生
有咩地方無競爭
教識佢競爭唔係最重要

你兩個慢慢傾下啦

咪害人啦

你自己唔去理
生得嘅走
唔生就唔生
香港搞成咁唔怪得人

咩先叫唔害左個細路

有能力自然會成才
只係早定遲有所謂咩

我諗 成才嘅過程係樓主著緊嘅地方 樓主只係唔想見到自己個仔受咁嘅苦姐
屌你老母真係弱智, 我唔係話你唔生仔係弱智咁簡單, 而係話你上黎連登呢個反社會反人類既討論區問生唔生仔呢件事ON9 , 班無用垃圾個思維就係老豆老母無幾億留俾佢地敗家就係錯, 你上黎討論生唔生仔會唔會去錯地方?
驚咩丫
你估真係要有300萬先養到1個小朋友咩
窮撚咪照樣生
識人窮到讀大學呼關唔洗俾錢
有諗法!
其實呢樣野唔係應該結婚前拆掂佢咩
生唔生
最重要係養唔養到
經濟穩定
有錢儲到
無咩大開支
有信心教好佢
有時間照顧佢
生係無咩問題

怕競爭大唔生
有咩地方無競爭
教識佢競爭唔係最重要

你兩個慢慢傾下啦

咪害人啦

你自己唔去理
生得嘅走
唔生就唔生
香港搞成咁唔怪得人

咩先叫唔害左個細路

有能力自然會成才
只係早定遲有所謂咩

我諗 成才嘅過程係樓主著緊嘅地方 樓主只係唔想見到自己個仔受咁嘅苦姐

其他人迫個仔
無叫你去迫佢喎
要做怪獸家長就真係唔好生
其實人類最On9就係以為自己太聰明 太好planning
90年代 個個睇住97 咪又係勁多人生
有邊個估到香港今時今日搞成咁 養左支那出黎玩殘香港
但之後果十年廿年變成點? 冇人知架

如果因為政治環境而決定生唔生我唔認為係正確
事實上冇人估到之後既香港會變成點

比個處境你 如果你有幸移到去加拿大/澳洲
人工減半到時又可能負擔唔到 但老婆又想生
咁你生唔生? 係咪因為果邊有奶粉錢 而又可以唔理當地政治環境而生?
如果你揀左生既 (大部份上面巴打相信都會咁揀 移左民咪聽老婆話囉 因為唔洗理政治)
咁你個仔又會開心咩? 可能到時你個仔又怪你就咩生我出黎
搞到我做黃種人唔係白種人 比人排斥
blah blah blah

如果你真係覺得支那屌柒緊香港既 你應該將你套思想承傳落去
大前題係你有能力負擔同埋有心教
但如果你因為政治 你應該一個都唔好生
既然生左 又負擔到 生多個又有咩問題
第時大個有咩問題 有個照應 再講 到時一家大細去旅行都唔錯
頂唔順d樂觀撚
自己一直都希望將來有小朋友
但諗到下一代要係香港依個垃圾地方成長 而果陣既環境一定會衰撚過而家好多
自問無能力供佢去外國讀書 有小朋友只會害撚死佢

btw毒撚都係唔FF咁多
其實呢樣野唔係應該結婚前拆掂佢咩

咪話又一開始講左唔生

我估
外父外母唔知有咁協議
老一輩思想結婚就生仔
無諗過佢地會唔生
而家啲小朋友幾歲已經周圍去旅行 如果屋企負擔唔到 小朋友分分鍾又比人笑 好慘

講真覺得呢樣野結婚前要有共識 是旦一個唔想生都好煩
同樓主諗法處境一樣!但我係絲未結婚
男朋友成日話想生 一諗到要養個仔成世就荷爾蒙失調
直頭想自殺 你要仔我生!一命換一命

都係得個諗字 佢都唔明我有幾唔想
好驚因為咁要分開我好中意佢
學咩人屌鳩個老婆

女人善變唔係唔知呀?
人地口講話唔生,去到高齡產婦、見到啲同年生人個個淨係講湊仔經個陣、親戚老豆老母俾說話佢聽,自然會心思思諗要生仔

再講你只係一個廢柴,無錢無能力令「有可能出現既孩子」學習如何係呢個亂世生存甚至成為贏家,而係人地未黎到呢個世界就認定佢係同你一樣咁失敗,做父母唔係睇自己可以係起點線俾到佢啲乜,而係往後教到佢啲乜

你做乜撚野呀?
樓主咪自知負唔起責任,無錢無能力而唔想生仔囉
用下腦啦慒撚
不過算啦 久唔久就係咁 總有時期係冇人有生仔既慾望
經濟啦政治啦 有歷史可鑑
唔需要嘈
其實你開心 衡量過得失 咪去做囉
至於將來? 邊有人估到
下個禮拜你中六合彩你生唔生?
中國之後解體左 香港冇啦啦再收英國統治
你生唔生?
邊有人估到咁多野 開心咪得囉

不過連登仔從來都好有遠見既
學咩人屌鳩個老婆

女人善變唔係唔知呀?

你做乜撚野呀?
樓主咪自知負唔起責任,無錢無能力而唔想生仔囉
用下腦啦慒撚

op計過數 負擔到
但因為唔甘心睇住個仔 係依個比支那強姦緊既香港之下成長姐
其實人類最On9就係以為自己太聰明 太好planning
90年代 個個睇住97 咪又係勁多人生
有邊個估到香港今時今日搞成咁 養左支那出黎玩殘香港
但之後果十年廿年變成點? 冇人知架

如果因為政治環境而決定生唔生我唔認為係正確
事實上冇人估到之後既香港會變成點

比個處境你 如果你有幸移到去加拿大/澳洲
人工減半到時又可能負擔唔到 但老婆又想生
咁你生唔生? 係咪因為果邊有奶粉錢 而又可以唔理當地政治環境而生?
如果你揀左生既 (大部份上面巴打相信都會咁揀 移左民咪聽老婆話囉 因為唔洗理政治)
咁你個仔又會開心咩? 可能到時你個仔又怪你就咩生我出黎
搞到我做黃種人唔係白種人 比人排斥
blah blah blah

如果你真係覺得支那屌柒緊香港既 你應該將你套思想承傳落去
大前題係你有能力負擔同埋有心教
但如果你因為政治 你應該一個都唔好生
既然生左 又負擔到 生多個又有咩問題
第時大個有咩問題 有個照應 再講 到時一家大細去旅行都唔錯

我真心鐘意香港
雖然有好多唔好嘅嘢
始中係自己出生嘅地方
如非必要都唔會離開
但見住好多人又屌果樣唔好又唔理佢
之後又話迫住接受又話要走
你班人去邊都係咁死左佢好過啦
生唔生
最重要係養唔養到
經濟穩定
有錢儲到
無咩大開支
有信心教好佢
有時間照顧佢
生係無咩問題

怕競爭大唔生
有咩地方無競爭
教識佢競爭唔係最重要

你兩個慢慢傾下啦

咪害人啦

你自己唔去理
生得嘅走
唔生就唔生
香港搞成咁唔怪得人

咩先叫唔害左個細路

有能力自然會成才
只係早定遲有所謂咩

咁咪改變左政治環境先生囉
而唔係係個極權之下生個細路睇下佢好唔好彩
你呢D諗法不負責任
支持 香港養小朋友好大壓力 話就話好多野唔係必需 到佢地大個又怨你
呢個問題唔應該係高登問,同朋友傾下
始終呢度年齡層太細
不過我覺得唔好生好,唔計政治問題,係本身香港無咩工種做,搵食難
結左婚半年,另一半成日都話想追返個,目標係兩個,我次次都不置可否

計過數,係負擔到既,最主要係睇香港前景唔想生仔

大佬呀,大陸日日殖民緊香港,新一代一定會係高競爭下環境成長,咩學前班、playground、興趣班、補習;大過左又要職場做奴隸,放工睇住大陸強姦香港既新聞。

有童年咩?成年後又有咩人生意義?

我唔想仔女無童年呀,同時我好驚仔女長大後會怨我生佢地出黎受苦;屌你,你條八婆明唔明呀?

外父外母話要抱孫所以就要生 ,你用常識判斷下啦,唔係買玩具呀,養既係我地兩公婆咋

炒完大鑊,依家一個人係西九海皮冷靜緊

支持你

屌你老母為符合人地期望而生真係好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞